Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Актуелности

Одржана комеморација жртвама из 1944. и 1945. године

02.11.2023.

„Данас је Дан мртвих, празник посвећен онима, који више нису са нама. Празнину која за њима остаје испуниле су успомене, а утеху нам дају вредности настале током заједно проведеног времена. Тако и ја, од пре неколико дана са оцем могу разговарати само у мислима. Али ћу увек знати шта би ми рекао“, истакао је председник Скупштине града Суботице др Балинт Пастор (Dr. Pásztor Bálint) обраћајући се присутнима на комеморацији жртвама из 1944. и 1945. године, одржној на Сенћанском гробљу, на парцели бр. 44, код споменика „Птица сломљених крила“.|

 16055_1.jpg

Уз изражавање захвалности свима који су дошли да одају почаст невиним жртвама, др Балинт Пастор је рекао да је пошло годину дана и да смо се „опет окупили на овом месту да изразимо жал и како би заједно изговорили: чувамо сећање на њих“.

„Нека њихова судбина служи као опомена за будуће генерације. Живимо у времену када су оваква јавна обележавања постала природна ствар, али знамо да то није увек било тако. Требало је да прође пет деценија да бисмо слободно могли да положимо цвеће на необележене масовне гробове, и да би се о догађајима из 1944/45. године могло причати јавно и без страха. И морали смо да радимо – врло упорно - још 20 година, да се жртве и на државном нивоу рехабилитују. Али смо успели. На нашу иницијативу, државници Србије и Мађарске оформили су Мешовиту мађарско-српску академску комисију. Четири године након тога, Народна скупштина Републике Србије је осудила злочине почињене над цивилним становништвом мађарске националности у Војводини и председници две земље су заједнички положили венце на тада откривеним споменицима у Чуругу. А, 2014. Влада Србије је уредбом укинула колективну кривицу и премијер Србије је посетио парцелу број 44 како би одао пошту страдалима“, навео је др Балинт Пастор.

16055_2.jpg

Скоро смо поверовали, додао је,  да живимо у временима када су чињенице и основне цивилизацијске вредности дошле на своје место.

„Међутим, неке либералне групације које себе називају опозицијом, и не могу другачије да се афирмишу на политичкој сцени, сада нас називају фашистима, јер желимо да одамо почаст свима, и то истичем: СВИМ невиним жртвама. Страхоте које су се догодиле не можемо променити и избрисати. Камо среће да можемо! Али је зато наш задатак и наша обавеза да учинимо оно што можемо, а то је да сачувамо успомену и да спречимо говор мржње. И жртве рације почињене 1942. године су наше жртве. Јер ми осуђујемо сваку неправду, самопресуђивање и суровост. Ко год да је починилац“, подвукао је др Балинт Пастор.

16055_3.jpg

Он је нагласио да су „бедни они који црпе храброст из туђе слабости, налазе снагу у нетрпељивости и стичу следбенике подстрекивањем мржње“.

„Наша историја је препуна немилих догађаја, а и сада свакодневно видимо да такви ставови изазивају сукоб, што доводи до још више патње и туге. И са овог места им поручујемо да се издигну изнад својих ситних и себичних интереса, како бисмо сложно закорачали у будућност. Нека нам ово болно искуство буде путоказ да се заједно суочимо са непрестано вребајућим изазовима светских сразмера. Треба да будемо свесни да хватање у коштац са изазовима данашњице захтева велике напоре чак и када смо уједињени, а несугласице додатно кваре визију будућности којој сви тежимо“, закључио је др Балинт Пастор. 

У оквиру данашње комеморације, уочи полагања венаца, изведен је пригодан културни програм и одржана екуменска литургија.

16055_4.jpg

Венац на споменик „Птица сломљених крила“ у име Скупштине града Суботице положио је председник Скупштине града, др Балинт Пастор, у име градоначелника Суботице Стевана Бакића помоћник градоначелника, Марко Марић, док је у име Севернобачког управног округа венац положио начелник Округа Бојан Шоралов. У име амбасаде Мађарске у Београду венац су положили заменик амбасадора Мађарске у Београду Габор Палинкаш и први конзул Генералног конзулата Мађарске у Суботици, Тибор Кајзингер.

Венце су положили и представници националних савета мађарске, хрватске и буњевачке националне мањине, Јеврејске општине Суботица, представници СВМ-а и Градског одбора СВМ-а у Суботици, као и представници бројних удружења и организација.

16055_5.jpg
Комеморација на Спомен гробљу код Багрема, у Бајмоку

Данас је у Бајмоку, на Спомен гробљу код Багрема одржано сећање на недужне жртве страдале 2. новембра 1944. године, а комеморативни скупови одржани су и на Великом гробљу у Чантавиру и на Келебији.

Данас је у цркви Светог Јурја на Сенћанском путу одржан помен невиним жртвама из 1944/45. године.

 

European City of SportИзборна комисија Града СуботицеПОПИС 2022Избори за чланове националних саветаSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Медија-центар и ПротоколLAP LAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАПлана развоја Града СуботицеПлан Развоја АП ВојводинеПријава музичког програма угоститељских објекатаЛокални тим за борбу против трговине људимаПанонрегДигитална култура СуботицеПрограма развоја туризма

КОНТАКТ ЦЕНТАР 024Е-мејл за пријем електронских фактураПлаћање картицамаInformatorНацрт Локалног антикорупцијског плана Града СуботицеЛокални омбудсманГрадско правобранилаштвоЗАШТИТНИК ПАЦИЈЕНАТАФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕУкидање печата

 
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Сервисне информације
Регистрација стамбених заједница
Установе културе
Образовне установе
Месне заједнице
Установе социјалне заштите и здрaвства
Спортски клубови
Наручивање докумената

Informator

Јавно достављање

Стратегија развојаЛице задужено за  заштиту података

 

festivals("$this->lg"); ?>