Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Vesti iz kulture

„Umetnost od slame” predstavljena u Minhenu na manifestaciji 7. Dani Balkana

04.03.2013.

U Medija-centru Gradske kuće danas je održana pres-konferencija povodom izložbe „Umetnost od slame” - tradicionalna umetnost bačkih Bunjevaca, Kulturno-umetničkog društva (KUD) „Bunjevka” iz Subotice, koja je održana u Minhenu od 23. do 28. februara 2013. godine u okviru manifestacije 7. Dani Balkana. Na konferenciji za novinare govorili su član Gradskog veća zadužen za kulturu Miloš Nikolić i predstavnice KUD „Bunjevka”, autor izložbe Kata Kuntić i reprezent bunjevačke kulture Tamara Babić.

6606_1.jpg

Miloš Nikolić je istakao da je grad Subotica podržao izložbu KUD „Bunjevka” u Minhenu, kako zbog izložbe koje je prezentovala umetnost od slame bačkih Bunjevaca tako i zbog predstavljanja našeg grada. Tako ćemo činiti i ubuduće, najavio je Nikolić, i dodao da je izložbu „Umetnost od slame” otvorila konzul Republike Srbije u Minhenu Nataša Rašević.

Kulturno-umetničkom društvu „Bunjevka” prvi put se pružila prilika da se, pored izložbi u Mađarskoj, predstavi i u drugim delovima Evrope, kazala je Kata Kuntić. Ona je rekla da je velika čast bila u Minhenu predstaviti tradicionalnu umetnost od slame, da smo sa slamarskom umetnošću dostigli vrhunac kvaliteta i da sa tom umetnošću grad Suboticu možemo da predstavimo bilo gde u svetu.

- Važno nam je bilo da se pojavimo u Minhenu i prikažemo jedinstvene i u svetu sada već prepoznatljive radove od slame koje žene sa ovih naših prostora već vekovima prave. Na izložbi je naših 15 slamarki predstavilo preko 100 eksponata. Dani Balkana su izuzetno posećena manifestacija na kojoj učestvuju svi narodi Balkana. Mislim da su posetioci i organizatori bili iznenađeni kvalitetom koji je KUD ’Bunjevka’ prikazalo. Opravdali smo poverenje organizatora koji nam je ponudio da se uskoro predstavimo sa jednom daleko većom izložbom koja bi u Minhenu bila otvorena jedan duži vremenski period i koja bi bila predstavljena u jednoj lepoj galeriji u centru grada, naglasila je Kata Kuntić.

Tamara Babić je rekla da je na otvaranju izložbe bila obučena u bunjevačku narodnu nošnju i da je tom prilikom otpevala pesmu „Podvikuje bunjevačka vila”.

- Grad Minhen neguje multikulturalnost i mi smo dali doprinos toj multikulturalnosti predstavljajući Bunjevce na najbolji mogući način, kazala je Tamara Babić.

POPIS 2022
Izborna komisija Grada Subotice

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIANKETA KORISNIKA TAKSI PREVOZAImunizacijaMedija-centar i ProtokolПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPlan Razvoja AP Vojvodine

Lokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kultura

KONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Development Strategy

Colour Coop