Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Vesti iz kulture

Otvorena izložba „Novo vreme: Pedeset godina Likovnog susreta“

30.08.2012.

Član Gradskog veća zadužen za kulturu, Miloš Nikolić, večeras je, u okviru obeležavanja Dana grada, u sali Velike terase na Paliću otvorio izložbu „Novo vreme: Pedeset godina Likovnog susreta“. Nikolić je rekao da ove godine za Dan grada obeležavamo 100 godina od izgradnje Gradske kuće, ostvarenja čuvenih arhitekata Marcela Komora i Deže Jakaba, i 100 godina od izgradnje secesijskih objekata na Paliću koje su ostvarili isti arhitekti.

6142_1.jpg

Restauracija Velike terase je dugo trajala, ali sada možemo sa zadovoljstvom da izjavimo da je skoro u potpunosti obnovljena i da će se njeno svečano otvaranje održati na sam Dan grada, 1. septembra, kazao je Nikolić, i dodao da pre tog imamo mogućnost da u sali Velike terase na paliću otvorimo izložbu povodom još jednog jubileja – obeležavanja 50 godina rada Moderne galerije „Likovni susret“.

- Grad Subotica je osnivač ove institucije kulture koja je svoje prve programe – tada velike jugoslovenske manifestacije savremene umetnosti – održavala u ovom prostoru na Paliću i okupljala najznačajnije umetnike i stručnjake iz cele zemlje. Na taj način je sve ovo vreme promovisala svoj grad kao značajni likovni susret. Ova izložba predstavlja najstarija dela i najznačajnije autore koji su sa prvih izložbi otkupljeni, zahvaljujući tada skromnoj novčanoj podršci grada, a sačinjavaju temelje bogate umetničke zbirke Likovnog susreta koja danas broji 1.400 dela savremene umetnosti, dela koja su kulturno blago našeg grada i naše zemlje, istakao je Miloš Nikolić.

Prisutnima su se obratili i Olga Šram, direktorka Moderne galerije „Likovni susret“, i Bela Duranci, istoričar umetnosti. Olga Šram je, između ostalog, kazala da je 28. aprila 1962. godine otvaranjem prvog „Likovnog susreta“ u sali Velike terase na Paliću Moderna galerija „Likovni susret“ započela svoju specifičnu delatnost na polju savremene umetnosti.

- Ove godine, 28. aprila, priredili smo izložbu koja je u medijima prošla gotovo nezapaženo: obeležili smo dan osnivanja ustanove, a tako je bilo i pre 50 godina, kada je ustanova osnovana. Drugi datum je 26. avgust 1962. godine kada je u ovoj sali otvoren prvi program Likovnog susreta, prva velika jugoslovenska manifestacija slikarstva pod nazivom 'Likovni susret'. To je imalo odjeka u javnosti i likovni susreti su od tada bili su centar pažnje medija, stručnjaka i umetnika, istakla je Olga Šram.

Izložbom „Novo vreme: Pedeset godina Likovnog susreta“, kao svojevrsnim ponovljenim događanjem, predstavljena su izabrana dela izlagana u sali Velike terase na Paliću na brojnim manifestacijama u periodu od 1962. do 1968. godine. Ona su tada smelo svedočila da je u posleratnoj umetnosti nastupilo jedno drugo, novo vreme i da ona ide novim putevima. Dela su to autora koji su bili nosioci novih stremljenja a danas nezaobilazni u sagledavanju domaće umetnosti druge polovine 20. veka.

POPIS 2022
Izborna komisija Grada Subotice

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIANKETA KORISNIKA TAKSI PREVOZAImunizacijaMedija-centar i ProtokolПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPlan Razvoja AP Vojvodine

Lokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kultura

KONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Development Strategy

Colour Coop