Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Vesti iz kulture

Koncert Mađarske nacionalne filharmonije u Subotici

21.06.2012.

Koncert Mađarske nacionalne filharmonije pod dirigentskom palicom renomiranog evropskog i svetskog dirigenta Zoltana Kočiša održaće se 28. juna 2012. godine, od 20 časova, u katedrali svete Terezije Avilske, u Subotici, saopšteno je na današnjoj pres-konferenciji u Medija-centru Gradske kuće.

5882_1.jpg

Predsednik Udruženja „Electe” Miloš Radović je, između ostalog, rekao da je Mađarska nacionalna filharmonija jedan od prestižnih evropskih orkestara, a da se Zoltan Kočiš danas svrstava među najbolje dirigente Evrope i sveta.

- Izuzetna nam je čast i zadovoljstvo što je Mađarska nacionalna filharmonija izabrala upravo našu organizaciju kao partnera u organizaciji ovako jednog velikog kulturnog događaja. Veoma je važno istaći da ovaj koncert ne bi bio realizovan bez velike pomoći Vlade Republike Mađarske, Generalnog konzulata Mađarske u Subotici, Ministarstva kulture Republike Srbije i lokalne samouprave koja je, ujedno, i naš glavni partner u realizaciji koncertne sezone 2012. godine, kazao je Radović.

Umetnički direktor „Electe” Noemi Gereg je rekla da je koncert koji će se održati 28. juna zapravo finale koncertne turneje koju Mađarska nacionalna filharmonija organizuje pod nazivom „Naš zajednički dom je muzika”.

- Turneja je koncipirana tako da se obiđu gradovi blizu mađarske granice, u Slovačkoj, Ukrajini, Rumuniji, i posljednji koncert je kod nas. U svim gradovima će se svirati dela eminentnih mađarskih kompozitora Bele Bartoka i Zoltana Kodalja, i delo koje se odnosi na zemlju u kojoj se gostuje. U Subotici će to biti delo Stevana Hristića, prva svita iz ’Ohridske legende’, kazala je Noemi Gereg.

Prema njenim rečima, Zoltan Kočiš je pre mesec i po dana, na pres-konferenciji u Palati umetnosti u Budimpešti, izjavio da je Hristićeva ’Ohridska legenda’ jako lepo delo, da zrači neverovatnom svežinom i inspirativnom energijom i da je zato i izabrana.

- Kodaljevi ’Plesovi iz Galante’ inspirisani su mađarskom narodnom muzikom, pre svega mađarskim narodnim plesom - verbunkošom. Izvešće se i Bartokov ’Koncert za orkestar’, delo koje je napisano 1944. godine i premijerno izvedeno sa Bostonskom filharmonijom. Sudeći po kvalitetu orkestra, po genijalnosti dirigenta i po kvalitetu muzike koja je izabrana, mislim da će ovaj koncert biti jedan nesvakidašnji doživljaj i u emotivnom, i u mentalnom, i u auditivnom smislu, istakla je Noemi Gereg.

Pomoćnica gradonačelnika za razvoj kulturno-prosvetne delatnosti i racionalizaciju školske mreže Ljubica Kiselički je ocenila da će koncert Mađarske nacionalne filharmonije u Subotici biti jedan lep završetak prolećne koncertne sezone. Ona je najavila da uskoro predstoji i koncert Simfonijskog orkestra RTS-a.

Na konferenciji za novinare govorili su i generalni konzul Republike Mađarske u Subotici Tamaš Koršoš, i Timea Nađ, operativni direktor „Electe”.

Karte za koncert koji će se održati u četvrtak 28. juna u katedrali svete Terezije Avilske, sa početkom u 20 časova, prodaju se u knjižari „Plato” po ceni od 500 dinara.

POPIS 2022
Izborna komisija Grada Subotice

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIANKETA KORISNIKA TAKSI PREVOZAImunizacijaMedija-centar i ProtokolПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPlan Razvoja AP Vojvodine

Lokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kultura

KONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Development Strategy

Colour Coop