Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Vesti iz kulture

U okviru "Dužijance 2012" čak tridesetak manifestacija

19.06.2012.

Tradicionalna žetvena svečanost „Dužijanca” ove godine održava se po 101. put. Predsednik Organizacionog odbora „Dužijance” Marinko Piuković je, tim povodom, na pres-konferenciji u Medija-centru Gradske kuće, rekao da se ovogodišnja „Dužijanca” neće razlikovati po svojoj koncepciji od dosadašnjih, jer su u program uvrštene sve manifestacije koje su bile zastupljene i u prethodnim „Dužijancama”.

5858_1.jpg

- Ove godine, od 25. aprila, kada je blagoslovom žita zvanično počela ’Dužijanca’, pa do 26. augusta, kada se Bunarićkim proštenjem završava, biće tridesetak manifestacija koje će se održavati na različitim destinacijama u Subotici i na Gornjem Verušiću, na salašu Martina Gabrića, rekao je Piuković.

On je kazao da su i ove godine učesnici „Dužijance” na folklornim večerima, svečanoj svetoj misi, kao i na svečanoj povorci kroz grad, lokalna kulturno-umetnička društva, deca i mladi u nošnji, risari i razne zaprege, kao i da se očekuju gosti iz susednih zemalja i regiona.

- Gosti i učesnici na ’Dužijanci’ su, tradicionalno, bandaši i bandašice iz okolnih sela, Lemeša i Sombora. Ovogodišnji bandaš je Marko Križan iz Tavankuta, a bandašica je Snežana Nović, iz Subotice, kazao je Piuković.

Monsinjor Andrija Anišić je istakao da je „Dužijanca” izraz zahvalnosti Bogu za dobru žetvu, i da će crkva i ove godine dati svoj uobičajeni doprinos proslavi „Dužijance”.

- Mi organizujemo mise za ’Dužijancu malenih’ i ispraćaj i blagoslov bandaša i bandašice iz crkve sv. Roka, koja je kolevka stogodišnje proslave ’Dužijance’, a priređujemo i književnu veče Katoličkog instituta za kulturu povijest i duhovnost ’Ivan Antunović’. Najvažniji deo proslave ’Dužijance’, s duhovnog aspekta, svakako je misa zahvalnice ’Dužijance’ koja se slavi u katedrali, a koju će ove godine predvoditi mons. Josip Mrzljak, biskup varaždinski zajedno sa našim biskupom Ivanom Penzešom, naglasio je Anišić.

On je ukazao i na značaj „Dužijance malenih”.

- Dečja ’Dužijanca’ može da bude i veliki doprinos samoj budućnosti ’Dužijance’, jer ako je oni zavole kao deca, rado će učestvovati u njenoj proslavi i kao mladi, i kao odrasli. Briga za budućnost se najbolje pokazuje i donosi najbolje plodove brigom za malene i ljubavlju prema njima. Ovogodišnji mali bandaš i bandašica su Emil Cvijin i Josipa Kujundžić, rekao je Andrija Anišić.

Potpredsednik Organizacionog odbora „Dužijance” Pavle Kujundžić je, između ostalog, rekao da će se sledeća manifestacija u okviru „Dužijance” održati u nedelju, 24. juna, na svetog Ivana Cvitnjaka, kada će na salašu Martina Gabrića na Hrvatskom majuru, od 18 časova, biti priređen običaj preskakanja vatre, koji datira još od 1590. godine.

- Na ušorenim salašima okupljali su se ljudi i palili vatru, koju su potom preskakali i mladi i stari. Govorilo se da će oni koji su tri puta preskočili vatru, biti dugo mladi i jako lepi, kazao je Kujundžić.

On je najavio da će se takmičenje risara održati 14. jula, takođe na salašu Martina Gabrića, na Hrvatskom majuru, i dodao da će ove godine imati takmičarski karakter.

Centralna svečanost u okviru proslave „Dužijance 2012” održaće se 12. avgusta, kada će se, između ostalog, nakon svečane povorke kroz grad na Trgu slobode gradonačelniku predati hleb od novog žita.

Za održavanje ovogodišnje „Dužijance” iz republičkog budžeta je obezbeđeno 100.000 dinara, grad Subotica je manifestaciju podržao sa milion dinara, Hrvatsko nacionalno vijeće sa 200.000 dinara, dok su ostatak sredstava obezbedili donatori i sponzori. Organizator „Dužijance” je Hrvatski kulturni centar „Bunjevačko kolo”.

Program „Dužijance 2012” možete da preuzmete ovde.

POPIS 2022
Izborna komisija Grada Subotice

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIANKETA KORISNIKA TAKSI PREVOZAImunizacijaMedija-centar i ProtokolПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPlan Razvoja AP Vojvodine

Lokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kultura

KONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Development Strategy

Colour Coop