Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Vesti iz sporta

Sportski čas - Ispravi se u Hali sportova

25.10.2011.

U subotičkoj Hali sportovai danas je održan drugi „Sportski čas - Ispravi se !“, sportsko - edukativni čas u okviru Projekta Wiener Stadtische osiguranja, Odbojkaškog saveza Srbije, Udruženja odbojkaških klubova Prvih liga, uz podršku Ministarstva omladine i sporta Srbije, čiji je cilj informisanje dece o deformitetima kičme i značaju sporta za psiho - fizički razvoj, kao i podizanje svesti o problemu, edukacija i usmeravanje dece na bavljenje sportom.

5050_1.jpg

Učenice i učenike iz Osnovnih škola „Kizur Ištvan“ i „Matko Vuković“ pozdravili su Dušan Markelić, predstavnik Kompanije Wiener Stadtische osiguranje u Subotici, Zoran Olajić, direktor OK NIS Spartka u ime UOKPL, Danica Radenković, odbojkašica NIS Spartaka i Luka Medić, odbojkaš Spartaka.

Sportsko - edukativnom času u Subotici prisustvovao je i Đula Mešter, proslavljeni reprezentativac i osvajač zlatnih medalja na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. i Evropskom prvenstvu u Ostravi 2001. Dr Vera Korać, lekar urgentne medicine u Subotici, održala je predavanje o deformitetima kičme i značaju bavljenja sportom, a potom je odigrana revijalna odbojkaška utakmica, u kojoj su, pored učenica i učenika, učestvovali i nastavnici, kao i promotori Danica Radenković i Luka Medić.

Sistematski pregledi sprovedeni u osnovnim školama pokazuju da u nekim sredinama čak 70 do 90 procenata dece, uzrasta od 11 do 14 godina, ima krivu kičmu. Do deformiteta kičme u uzrastu kada se deca naglo rastu i razvijaju, dolazi zbog nedovoljne fizičke aktivnosti, nepravilnog držanja i dugog sedenja. Svesno problema Wiener Städtische osiguranje je pokrenulo ovaj nacionalni projekat sa ciljem da deci školskog uzrasta predstavi važnost bavljenja sportom i odbojku kao sport koji se najčešće preporučuje za pravilan razvoj dece, ali i da zajedno sa roditeljima i vaspitačima doprinese rešavanju problema. U okviru edukativno-sportskog časa sa đacima će raditi stručni tim sastavljen od lekara fizijatara i odbojkaša.

Loše držanje je samo spoljašnja vidljiva manifestacija problema a među deformitetima kičmenog stuba najučestalije je iskrivljenje kičme u vidu kifle (kifoza) kao i bočno bočno iskrivljenje (skolioza). Deformiteti kičme se javljaju kod dece i mladih osoba, kod kojih rast nije završen, čiji mišići i zglobovi nisu u potpunosti zreli, i ne mogu da izdrže opterećenje kojem su izloženi. Posebno kritični period za nastanak deformiteta kičmenog stuba je polazak deteta u školu. Deca tada naglo prelaze iz pune aktivnosti i velike slobode kretanja u fazu pasivnog sedenja u školskoj klupi. Održavanje sedećeg položaja je izuzetan napor za decu u razvoju. Dugotrajno, odnosno višegodišnje zauzimanje nepravilnog položaja, vremenom dovodi do istezanja mišića leđa i skraćenja mišića prednje strane trupa. Zadržavanje u tom položaju vremenom utiče i na duboke slojeve muskulature, što na kraju rezultira deformitetom kičmenog stuba, kifozom. U periodu puberteta koji je jednako kritičan, nastupa nagli rast kostiju. Ukoliko rast ne prati adekvatna mišićna snaga, pojavljuju se deformiteti ili naglo pogoršanje, ako je deformitet već prisutan. Nedovoljna fizička aktivnost je glavni razlog nepravilnog razvoja koštano-mišićnog sistema, pored nepravilne ishrane i prevelike emocionalne napetosti.

Odbojka je sport koji se najpre preporučuje za zdrav razvoj kičme. Simetričnim pokretima u odbojci dečije telo se pravilno razvija. Odbojka obiluje brzinom i svestranim pokretima tela pa se od igrača očekuju brze reakcije, sabranost i trenutna snalažljivost. Važnost fizičke aktivnosti i stvaranje navike vežbanja detetu na vreme jeste ono što će dete usvojiti za čitav život te su veće šanse da će dete rasti bez deformiteta, ili će ga uspešno korigovati ako do njega dođe. Redovnim sistematskim pregledima deformiteti se mogu na vreme otkriti i početi sa korektivnim vežbama.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop