Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Vesti

Efikasnije prikupljanje i selekcija otpada

09.03.2011.

Centar za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR) i Zelena akcija, iz Zagreba, predstavili su projekat „Ka zajednicama koje recikliraju u Osiječko-baranjskoj županiji i Severnobačkom okrugu“ koji finansira Evropska unija u sklopu IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatska - Srbija. Cilj projekta je jačanje kapaciteta svih aktera uključenih u sistem upravljanja otpadom (nevladine organizacije, građani, lokalne vlasti i komunalna preduzeća) prema ispunjenju obaveza zadatih u okviru evropskih standarda.

4122_1.jpg

Projekt menadžer CEKOR-a i koordinator projekta za Srbiju Nataša Đereg kazala je da se projekat temelji na usavršavanju postojećeg sistema prikupljanja i selekcije otpada u Subotici. Prema njenim rečima, jedna od aktivnosti projekta su „eko tačke“, ukupno njih pet, koje će imati funkciju „zelenih ostrva“ u koje će građani jedne ili više zgrada moći da odlažu svoj sortirani komunalni otpad.

- Ovakav sistem pokazao se izuzetno korisnim, jednostavnim i jeftinim za velike gradove, zato što se recikliranje približava korisnicima na principu odvojenog prikupljanja otpada od 'vrata do vrata'. U cilju povećanja udela odvajanja i reciklaže otpada, kao i smanjenja količine otpada koji se odlaže na deponiju u Subotici, CEKOR i Zelena akcija će tokom dvogodišnjeg trajanja projekta sprovesti edukativnu kampanju, od reklama na radiju do više različitih štampanih materijala, naglasila je Nataša Đereg.

U ime Grada Subotice, pridruženog partnera projekta, Suzana Dulić, član Gradskog veća zadužena za komunalne delatnosti i zaštitu životne sredine rekla je, između ostalog, da je ovaj projekat u saglasnosti sa ciljevima koje lokalna samouprava namerava da ostvari u oblasti organizovanja i sprovođenja aktivnosti primarne selekcije i sakupljanja otpada radi reciklaže.

- Gradska uprava, na osnovu Zakona o upravljanju otpadom vodi računa i o uređenju, organizovanju, načinu selekcije i sakupljanju otpada radi reciklaže. Sve ovo uređuje se Lokalnim planom upravljanja otpadom za teritoriju grada Subotice do 2021. godine, kao osnovnim dokumentom kojim se definišu srednjoročni ciljevi i uslovi za racionalno i održivo upravljanje otpadom. Lokalni plan upravljanja otpadom je završen i već danas imamo javnu raspravu, istakla je Suzana Dulić.

JKP „Čistoća i zelenilo“ i „Regionalna deponija“ zajedno već sprovode određene aktivnosti usmerene prema izgradnji integralnog sistema upravljanja otpadom. „Regionalna deponija“ trenutno poseduje 42 „zelena ostrva“, koja su postavljena na teritoriji grada Subotice i opština Čoka, Kanjiža, Senta, Bačka Topola i Mali Iđoš. „Čistoća i zelenilo“ je pokrenula program za reciklažu kućnog čvrstog otpada, gde se uz pomoć oko 200 mrežastih i 40 plastičnih kontejnera odvojeno prikupljaju plastika i papir, a takođe i upravlja Reciklažnim dvorištem kod ulaza na gradsku deponiju.

Na konferenciji za medije govorili su još i Marijan Galović, iz Zelene akcije, i Andrea Kikić, direktor Regionalne deponije, pridruženog partnera projekta.

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop