Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Vesti iz kulture

"Desire central station 2009." pozorišni festival

21.10.2009.

Okupljene predstave iz regiona koje stvarnost tretiraju na savremen način ili imaju savremenu formu izražavanja

– Mesec dana do početka prvog pozorišnog festivala “Dezire Central stejšn” poznati su već gotovi svi detalji i učesnici. Od 22. do 29. novembra u roganizaciji pozorišta “Dežo Kostolanji” subotička pozorišna scena ugostiće 13 ansambala iz sedam zemalja koje će odigrati 15 predstava. Pozvane su pre svega predstave iz regiona, tako da su zastupeljena pozorišne trupe iz Slovenije, Hrvatske, Mađarske, Makedonije, Bugarske i Bosne i Hercegovine.

Andraš Urban, direktor “Dežo Kostolanji” pozorišta na konferenciji za novinare objasnio je da je festival kruna trogodišnjeg negovanja kulturne razmene onih koji misle i stvaraju na savremen način u okviru projekta “Dezireov tramvaj”. Naziv “Dezire” inače, ima višestruki smisao, osim engleske reči za želju, to je istovremeno bio i nadimak subotičkog pisca mađarskog porekla Dežea Kostolanjija.

-Odabrali smo predstave koje čine ono što bi se nazvalo glavnim tokom savremenog pozorišnog izraza. One koje su značajne u svom pozorišnom fahu, koje imaju savremen odnos prema stvarnosti ili savremenu način i forme izražavanja. To su internacionalno prihvaćeni projekti, koji ipak, još nisu viđeni na drugim festivalima u okruženju pa samo se i na taj način trudili da stvorimo originalan i svež program. Zbog toga mislim da smo sa skormnim budžetom napravili ako ne vrhunski, a ono izuzetno dobar festival, rekao je Urban.

Finanisjska strana festivala oslanja se isključivo na dotacije iz gradskog budžeta u iznosu od šest miliona dinara, a Ildiko Lovaši, član Gradskog veća zadužena za kulturu i informisanje kaže da je smatrala da Subotica kao festivlski grad ne može biti potpun bez jednog teatarskog festivala.

-Jedan od ciljeva koje želimo da ostvarimo ili pokažemo ovim festivalom je i potreba da umetnici budu u međusobnom kontaktu, i da se prevaziđe svako zatvaranje kao odlika provincijalizma. Mi želimo da mislimo o gradu otvorene kulture, koji ima osećaj za provokativno razmišljanje, a to je na žalost, nešto što primećujemo da nam ponekad nedostaje, rekla je Lovaši.

Na “Dezire Central stejšn” festivalu nastupiće predstava iz BIH “Nora” u režiji Harisa Pašovića, predstava koreografa Pal Frenaka u koprodukciji Francuske i Mađarske, predstava “Čovek koji se smeje” u režiji Andraša Jeleša pozorišta iz Sombathelja i to je od šest predstava koje dolaze iz Mađarske jedina predstava državnog pozroišta, u svim ostalim slučajevima radi se o projektima nezavisnih teatara. Na Festivalu će biti prilike da se vidi i koreografija Reke Sabo “Ogrebotina”, te neobičan duo koreografa Andree Ladanji i bubnjara Gerga Borlaija. Iz Mađarske dolaze i “Apartmanske priče” u režiji Viktora Bodoa. Od domaćina tu je predstava “Slučaj Vojcek – Hinkeman” u režiji Ana Tomović, a iz Hrvatske predstave “Pijani proces” Ivice Buljana, rađen na temu “Zločina i kazne”, “Odmor od povijesti” u režiji Borisa Bakala, predstave inspirisane “Procesom” Franca Kafke, a od istog reditelja biće izvedena i “Ekspozicija” predstava koja je dobila specijalnu nagradu BITEF-a. Reditelja Bojan Jablonovec iz Slovenije dolazi sa dve predstae “Aut” i “Ljubav, krv i novac”, a iz Bugarske predstava “Neki omiljeni” Iva Dimčeva, a iz Makedonije “Begunica” koja je već uvrštena u antologiju makedonske pozorišne umetnosti. Ansambl Bele Pintera iz Mađrske izveške predstavu “Đevuška”.

Osim glavnom festivalskog programa, Tomi Janežić će održati redionicu za glumce, dok će publika moći da vidi i filmski program posvećen plesu i pokretu.

S obzirom da se pozorište “Dežo Kostolanji” još uvek gradi i da će biti završen tek do kraja godine, predstave će se igrati u prostoru ovog teatra koji koristi u društvu “Mladost”, na sceni Narodnog pozorišta, u mađarskom kulturnom društvu “Nepker”, te u Gimnaziji.

POPIS 2022
Izborna komisija Grada Subotice

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIANKETA KORISNIKA TAKSI PREVOZAImunizacijaMedija-centar i ProtokolПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPlan Razvoja AP Vojvodine

Lokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kultura

KONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Development Strategy

Colour Coop