Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Ministarka Irena Vujović posetila Suboticu

09.02.2022.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas, zajedno sa gradonačelnikom Subotice Stevanom Bakićem i predsednicima i predstavnicima opština Senta, Kanjiža, Bačka Topola, Mali Iđoš, Novi Kneževac i Čoka, postrojenje za separaciju otpada u „Regionalnoj deponiji“ d.o.o. Subotica, a potom, u Radnoj jedinici za odvoženje i deponovanje komunalnog čvrstog otpada JKP „Čistoća i zelenilo“ u Subotici, 25 novih autosmećara i autopodizača za kontejnere. Ovom nabavkom, vrednom 320 miliona dinara, realizacija projekta „Izgradnja regionalnog sistema upravljanja otpadom za Grad Suboticu i opštine Senta, Kanjiža, Bačka Topola, Mali Iđoš, Novi Kneževac i Čoka“, koja se odnosi na Sektorski program „Zaštita životne sredine, klimatske promene i energetika“ IPA za 2012. godinu, konačno je dobila svoj epilog.

14959_1.jpg 

Ministarka Vujović je, tim povodom, izjavila kako je danas izuzetno važan dan za građane Subotice, kao i za sve građane Severnobačkog upravnog okruga i nekoliko opština iz Severnobanatskog upravnog okruga.

„Želim, pre svega, da se zahvalim na prisustvu gradonačelniku Bakiću i predstavnicima svih šest opština, kao i na saradnji u prethodnom periodu, jer su oni svojom posvećenošću pokazali da žele da promene na bolje sliku u svojim sredinama.  Mi danas, možda prvi put u Subotici i čitavom Okrugu, na jednom mestu imamo opremu vrednu skoro tri miliona evra. Svih ovih 17 autosmećara i osam autopodizača otići će u jedan grad i šest opština i to će značajno unaprediti kvalitet životne sredine i upravljanje čvrstim otpadom“, istakla je ministarka Vujović.

Dodala je da je upravljanje čvrstim otpadom jedan od prioriteta Ministarstva zaštite životne sredine i problem koji, verovatno, najviše muči građane čitave Srbije.

„Zahvaljujući nabavljenoj opremi, uslediće i zatvaranje nesanitarnih i divljih deponija na teritorijama Severnobačkog i Severnobanatskog upravnog okruga, jer je preduslov za to i regionalni centar za upravljanje otpadom koji postoji“, kazala je ministarka Vujović.

 14959_2.jpg

Uz konstataciju da su Grad Subotica i opštine Senta, Kanjiža, Bačka Topola, Mali Iđoš, Novi Kneževac i Čoka prethodnih godinu dana bili veoma aktivni na raspisanim konkursima Ministarstva zaštite životne sredine, ministarka je pozvala predstavnike Grada Subotice i pomenutih opština da to čine i u narednom periodu.

„Upravo je u toku konkurs za zamenu kotlova i pošumljavanje, a ovih dana očekujemo i puštanje konkursa za uklanjanje divljih deponija i smetlišta širom Srbije. Razgovarala sam sa gradonačelnikom Bakićem da zatvorimo i Gradsku deponiju u Subotici na koju se i dalje odvozi otpad, i pored toga što postoji regionalni centar koji bi trebalo da radi maksimalnim kapacitetom kako bi oba okruga, i Severnobački i Severnobanatski, bili čisti. Jedni ste od retkih okruga koji imaju regionalnu deponiju po svim evropskim standardima, zahvaljujući našim partnerima iz Evropske unije koji su učestvovali u finansiranju ovog projekta“, naglasila je ministarka Irena Vujović.

Gradonačelnik Bakić je, takođe, izjavio da je danas veliki dan, ne samo za Suboticu i kvalitet životne sredine ovog grada, nego i za opštine Bačka Topola, Senta, Mali Iđoš, Kanjiža, Novi Kneževac i Čoka, koje su zajedno sa Suboticom već godinama u projektu izgradnje i opremanja Regionalne deponije, koja nabavkom ovih vozila konačno zaokružuje sve uslove potrebne za rad.

„Zahvaljujem se Ministarstvu zaštite životne sredine i Vladi Republike Srbije što su omogućili nabavku 25 najsavremenijih vozila za transport otpada. Vrednost ove nabavke je 320 miliona dinara. Naročito se zahvaljujem ministarki Ireni Vujović na podršci koju je pružila na ovom i mnogim drugim projektima. Čestitam našim lokalnim stručnim službama koje su kvalitetno uradile svoj deo posla da danas, konačno, budemo nadomak ozbiljnog i kvalitetnog upravljanja otpadom, za oko 260.000 građana koji žive u opštinama koje pokriva Regionalna deponija“, istakao je gradonačelnik Bakić.

14959_3.jpg 

Subotica, naveo je, preuzima sedam kamiona za transport smeća velikog kapaciteta, jedan kamion manje nosivosti, kao i dva autopodizača za kontejnere.

„Ostala vozila preuzeće naši prijatelji iz pomenutih opština i time se zaokružuje projekat započet još 2012. godine, vredan 24 miliona evra, kojim će stanje životne sredine čitavog prostora severne Bačke i velikog dela severnog Banata biti značajno unapređeno kroz razdvajanje i obradu otpada. Velike deponije, koje zauzimaju i zagađuju ogromne površine, konačno odlaze u istoriju. I današnja dodela ovih vozila rezultat je odgovorne i uspešne ekološke politike države Srbije, na čelu sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Grad Subotica i opštine, naši partneri na ovom projektu, nastaviće da podržavaju tu politiku“, poručio je gradonačelnik Stevan Bakić.

14959_5.jpg

Obilasku „Regionalne deponije“ d.o.o. Subotica i nabavljenih autosmećara i autopodizača prisustvovali su i zamenik gradonačelnika Subotice Imre Kern, pomoćnici gradonačelnika Zagorka Panić, Vesna Bosančić i Marko Marić, član Gradskog veća zadužen za oblast privrede Srđan Samardžić, sekretar Sekretarijata za komunalne poslove, energetiku i saobraćaj, Radoslav Vukelić, direktor „Regionalne deponije“ d.o.o. Subotica, Gelert Gligor, i Slobodan Milošev, direktor JKP „Čistoća i zelenilo“. 

 14959_6.jpg

POPIS 2022
Izborna komisija Grada Subotice

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIImunizacijaMedija-centar i ProtokolПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPlan Razvoja AP Vojvodine

Lokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kultura

KONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Development Strategy

Colour Coop