Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Vesti iz kulture

Estetika rok muzike

07.05.2009.

Sinoć je u svečanoj sali Gimnazije "Svetozar Marković", prigodnom tribinom i malim koncertom, obeležen 55. rođendan rokenrola.

Organizator i voditelj tribine, profesor filozofije Dragan Krstić, pozvao je goste - govornike, bivše gimnazijalce, da govore o rokenrolu, o estetici rok muzike. To su bili Petar Mitrić, Darko Kovačević, Boris Čegar i Vladimir Miletin.

U zavisnosti od užeg ili šireg pogleda na kulturu, u koju su zapravo uronjeni ljudski i čovečanski doživljaji lepog, o rokenrolu se moglo govoriti na više načina: od istorijskih činjenica i nesumnjivih ikoničkih fenomena koje su izvođači stvarali, o stalnoj dijalektici mejnstrima i undergrounda, o socio-ekonomskom okviru liberalnog kapitalizma, tehnologiji i industrijalizaciji, koja je i omogućila stvaranje roka kao pop-fenomena, pa do toksikomanije koja prati rokenrol.

Profesor Krstić pitao se da li se rokenrol može samo slušati? Odn. da li je moguće misliti/osećati njegovu estetiku bez ostalih, gore navedenih pojava i društvenih interakcija. Sigurno je da može, ali uvek će se uz čistu estetiku izražaja, iskazivati i suštinska heterogenost i protivrečnost rokenrola koji je, pored muzike, često nosio i iznosio čitave društvene pokrete.

Među prisutnim gostima, profesorima, učenicima u publici, našao se i Karolj Aroksalaši, za koga možemo reći da je prvi subotički roker.

POPIS 2022
Izborna komisija Grada Subotice

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIANKETA KORISNIKA TAKSI PREVOZAImunizacijaMedija-centar i ProtokolПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPlan Razvoja AP Vojvodine

Lokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kultura

KONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Development Strategy

Colour Coop