Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Rotari klubovi donirali 15 dronova subotičkim osnovnim školama

21.09.2021.

Rotari klubovi u Srbiji, u okviru akcije „Za lepšu školu“ koju sprovode uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, donirali su 15 bespilotnih letelica, odnosno dronova osnovnim školama u Subotici. Donacija će osnovcima olakšati učenje programskih jezika skreč i pajton, što je predviđeno nastavnim planom i programom informatike i računarstva za peti i šesti razred.

 14574_1.jpg

Direktorima subotičkih osnovnih škola dronovi su predati u Plavoj sali Gradske kuće. Uručenju dronova i potpisivanju ugovora o donaciji prisustvovali su i gradski menadžer Zagorka Panić i član Gradskog veća zadužena za oblast obrazovanja i kulture, Milanka Kostić.

„U ime gradonačelnika Subotice Stevana Bakića, menadžmenta Grada i svoje ime zahvaljujem se Rotari fondaciji i Rotari distriktu 2483 Srbija i Crna Gora na današnjoj donaciji, bespilotnim letelicama, kao i na edukaciji koju su održali u Velikoj većnici Gradske kuće. Nakon potpisivanja ugovora sa 15 osnovnih škola koje će dobiti dronove, Predškolskoj ustanovi 'Naša radost' biće doniran mobilni nameštaj i IKT oprema. Na taj način ćemo našoj deci približiti najnovije trendove u tehnologiji kako bi mogli da se edukuju, da napreduju i da budu obrazovani“, izjavila je, obraćajući se medijima, Zagorka Panić.

 14574_2.jpg

Nadležni iz Rotari distrikta 2483 Srbija i Crna Gora najavili su da će, pored 15 dronova koji će danas biti uručeni, u oktobru ove godine pet subotičkih osnovnih škola dobiti mBot robot, edukativni set namenjen deci da kroz njegovu upotrebu uživaju u praktičnom iskustvu programiranja, elektronike i robotike.

Sakupljenim sredstvima u iznosu od 117.200 dolara nabavljeno je 670 dronova za osnovne škole u celoj Srbiji. Projekat su finanijski pomogli Rotari fondacija i rotarijanci iz SAD, Nemačke, Australije, Slovenije, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

14574_3.jpg

Uoči svečanosti u Plavoj sali Gradske kuće, u Velikoj većnici je održan seminar na koji su pozvani nastavnici iz Subotice, Sente, Kanjiže, Ade, Sombora, Bačke Topole, Kule i Čoke. Do sada je organozovano šest besplatnih seminara koje je pohađalo više od 400 nastavnika informatike i osnova tehnike.

Predškolskoj ustanovi „Naša radost“ Rotari klub Subotica donirao je mobilni nameštaj i IKT opremu iz Global granta „Godine uzleta”,  u okviru podrške Evropske unije reformi predškolskog vaspitanja i obrazovanja u Srbiji.  Cilj ovog projekta je da se omogući kontinuirano opremanje predškolskih ustanova u Republici Srbiji kao podrška implementaciji Osnova programa „Godine uzleta“, što omogućava interaktivno vaspitanje i veće učešće roditelja.

Danas je, tim povodom, u PU „Naša radost“ svečano potpisan ugovor o preuzimanju donacije – mobilnog nameštaja (niska dvostrana polica, polica sa udubljenjima za likovne materijale, polica za istraživačke aktivnosti i svetleći senzorni sto) i IKT opreme  (laptop, video projektor, digitalni fotoaparat, kamera, plastifikator i multifunkcionalni uređaj-kopir, štampač i skener).

Donirana oprema omogućava i struktuiranje i korišćenje prostora u skladu sa novim programom od strane vaspitača ali i od strane same dece. To sve dopirinosi unapređenju kvaliteta predškolskog vaspitanja i obrazovanja kroz upotrebu IKT opreme u funkciji dečjeg učenja, istraživanja i aktivnosti za oko 3.500 dece u 26 vrtića u našoj zemlji.

 

ImunizacijaVANREDNA SITUACIJA

Медија-центар и ПротоколMedija-centar i ProtokolВАНРЕДНА СИТУАЦИЈА

Lokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaMinistarstvoPanonreg

KONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Development Strategy
Colour Coop