Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Otkriven spomenik biskupu Ivanu Antunoviću

15.10.2020.

U Subotici je, u parku pored katedrale Svete Terezije Avilske, otkriven spomenik biskupu Ivanu Antunoviću (1815–1888), podignut povodom dva veka od njegovog rođenja, na dan kada Katolička crkva obeležava dan Svete Terezije Avilske, zaštitnice grada Subotice. Današnjoj svečanosti povodom otkrivanja spomenika biskupu Antunoviću prisustvovali su ministar spoljnih i evropskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, kao izaslanik predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, državni sekretar Središnje državne kancelarije za Hrvate izvan Hrvatske, Zvonko Milas, ambasador Hrvatske u Beogradu Hidajet Biščević, generalni konzul Hrvatske Velimir Pleša, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić i predsednik Skupštine grada dr Balint Pastor.

13741_1.jpg

Igor Mirović je, obraćajući se prisutnima u katedrali Svete Terezije Avilske na svečanosti povodom otkrivanja spomenika, istakao da je reč o važnoj ličnosti svog vremena koja je ostavila dubok trag, a čiji će spomenik od danas biti jedno od trajnih obeležja grada Subotice.

„Ivan Antunović pripada onom redu izrazitih velikana ovih prostora koji su sredinom i u drugoj polovini 19. veka bili neumorni prosvetitelji i nosioci nacionalnog preporoda naroda kojima su pripadali. Preporoda koji je upravo tada, u ovom delu Evrope, bio na vrhuncu“, naglasio je Mirović.  

Ocenjujući da je vreme biskupa Ivana Antunovića bilo vreme izražene nacionalne nejednakosti i borbe malih naroda za svoja prava u tadašnjoj Austrougarskoj, Mirović je konstatovao da se u Srbiji danas prava svih nacionalnih manjina poštuju i kontinuirano unapređuju.

„Republika Srbija svim svojim građanima i svim nacionalnim manjinama koje u njoj žive obezbeđuje najbolje moguće uslove za negovanje i unapređivanje tradicije, kao i za obrazovanje i informisanje na maternjem jeziku i tako će biti i ubuduće“, rekao je Igor Mirović.

13741_2.jpg

Po njegovim rečima, izazovi 21. veka su takvi da nas upućuju na zajedničko delovanje i međusobno bolje razumevanje Srba i Hrvata.

„U budućnosti moramo ići putem onih koji su uradili mnogo na zajedničkim vrednostima dva naroda poput generala Stratimirovića, Ivana Antunovića, patrijarha Rajačića, bana Jelačića, vrednostima koje, sasvim sigurno, i u vremenu koje je pred nama moramo uzeti kao vrednosti vodilje“, istakao je Mirović.

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman izjavio je da je spomenik poklon gradu Subotici, ali i poruka ohrabrenja hrvatskoj zajednici u Srbiji da može negovati svoje običaje i identitet.

13741_5.jpg

„Ime biskupa Antunovića spaja multikulturalnost, toleranciju i suživot i čast mi je što sam prisustvovao otkrivanju spomenika“, rekao je, između ostalog, Gordan Grlić Radman.

Predsednica Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine Jasna Vojnić navela je da joj je drago što sa njima radost dele i Hrvatska i Srbija i da podizanjem spomenika žele da dele sve vrednosti koje je delio i sam biskup Ivan Antunović, a to je da čuvaju svoju tradiciju, jezik i veru, ali isto tako i da neguju vrednosti zajedništva.

13741_4.jpg

Izgled spomenika, izlivenog u bronzi, u prirodnoj veličini i sedećem položaju, kako je rečeno na svečanosti, pokazuje centralnu životnu misiju Antunovića kao sveštenika. Autor spomenika je Bernard Pešorda, akademski vajar iz Zagreba.

Svečano otkrivanje spomenika organizovali su Hrvatsko nacionalno veće u Republici Srbiji, Katoličko društvo „Ivan Antunović” i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata.

13741_3.jpg

VANREDNA SITUACIJA
Medija-centar i Protokol
Javni poziv za raspravu o budžetu za 2021. godinu
Lokalni tim za borbu protiv trgovine ljudima
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura

Plaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop