Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Predsednik Skupštine grada posetio Aero-klub „Ivan Sarić“ Subotica

07.10.2020.

Predsednik Skupštine grada Subotice, Dr. Pásztor Bálint (Dr Balint Pastor) odazvao se danas pozivu Aero-kluba „Ivan Sarić“ Subotica kako bi posetio aerodrom i bolje se upoznao sa radom Aerokluba i samog aerodroma.

13722_1.jpg

Aero-klub „Ivan Sarić“ je član Vazduhoplovog Saveza Srbije (VSS), Vazduhoplovnog Saveza Vojvodine (VSV) i Sportskog Saveza Subotice čiji se razvoj u poslednjih nekoliko godina ogleda u porastu broja mladih članova kao i broja vazduhoplova i sportske opreme na aerodromu. Uz opremu sa kojom raspolaže klub godišnje obuči prosečno 6 pilota aviona, preko 50 padobranca, oko 3 pilota jedrilice, a postoji i veliko interesovanje za obuku pilota motonog zmaja i pilota paragajdera. Na godišnjem nivou ostvari se oko 1000 sati naleta na avionima, preko 1000 padobraskih skokova i 200 sati letenja na jedrilicama, 100 sati na ultra lakim vazduhoplovima i 300 šlepova sa pilotima paraglajdera.

Članovi Aero-kluba otvorili su privremeni granični prelaz „Aerodrom Subotica“ u trajanju od 3 meseca koji je omogućio međunarodne letove u Subotici, a postoji i ozbiljna namera za organizacijom takmičenja kao i učešća na istima, uz želju za postizanjem što boljih rezultata. Ove godine klub je bio domaćin državnog prvenstva u preciznom letenju na kojem je osvojio treće mesto.

Aero-klub „Ivan Sarić“ obeležava 110. godina od prvog aeromitinga Subotičanina, Ivana Sarića. Ivan Sarić je vrativši se iz Pariza u Suboticu odlučio da napravi sopstveni avion kojim je izveo prvi javni let 16. oktobra 1910. godine na hipodromu u Subotici. Demostracijom leta na vazduhoplovu sopstvene izrade Sarić 1, uneo je značajnu inovaciju u vazduhoplovstvu koja se i dan danas koristi.

Upravo obeležavanje godišnjice ukazuje na težnju ka danjem razvoju koja se između ostalog ogleda i u pružanju mogućnosti za upotrebu aerodroma u mediciinske svrhe, panoramsko letenje iznad Subotice i Palića kao i tandem skoka padobranom.  

Nakon saznanja o planovima i postignutim rezultatita u razvoju Aero-kluba predsednik Skupštine grada Subotice je istakao značaj aerodroma za grad Suboticu s obzirom da bi njegov dalji razvoj predstavljao osnov za razvoj turizma u Subotici uz mogućnost lakšeg i bržeg putovanja. Kroz razgovor je konstatovano da bi se uz saradnju i dalje zalaganje za razvoj kluba aerodrom mogao podići na viši nivo i služiti kako turizmu tako i domaćim i stranim privrednicima s obzirom da aerodrom pruža uslove za ekspeditivno putovanje vazduhoplovima direktnom linijom prema inostranstvu.

Predsednik Skupštine grada Subotice je istakao da Aero-klub ima sve predispozicije da ostvarujući planove i završavajući projekte kao što su otvaranje servisa za avione generalne avijacije i dobijanje dozvole za opremanje aerodroma sa opremom za noćno letenje nakon čega bi aeorodrom u Subotici po potrebi bio operativan 24 časa u danu, postane najveći vazduhoplovni centar u Republici Srbiji u svim vazduhoplovnim sportovima.

13722_2.jpg

                                                                     Služba za skupštinske poslove

 

VANREDNA SITUACIJA
Medija-centar i Protokol
Javni poziv za raspravu o budžetu za 2021. godinu
Lokalni tim za borbu protiv trgovine ljudima
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura

Plaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop