Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Vesti iz kulture

„Priroda i čovek“ u Gradskom muzeju

17.05.2019.

Gradski muzej od danas u  svom renoviranom potkrovlju  ima stalnu postavku Prirodnjačkog odeljenja „Priroda i čovek“. Postavka je pripremana tri godine i kroz više tematskih celina prikazuje bogatstvo živog sveta severne Bačke, sa akcentom na njegovu raznovrsnost, lepotu i ugroženost. Osim otvaranja stalne postavke Prirodnjačkog odeljenja Gradskog muzeja, održana je i promocija knjige „Prirodne vrednosti severne Bačke“. Autori izložbe i knjige su mr Ištvan Hulo i dr Gabrijela Kajdoči Lovas.

12618_1.jpg

Član Gradskog veća zadužena za oblast kulture, Miroslava Babić, u uvodnoj reči istakla je da nas ova izložba upoznaje sa Bačkom lesnom zaravni, živim svetom slatina, vodenim staništima, plitkim pustarskim jezerima sa glinovitim dnom, najznačajnijim vodotocima regiona Kireš, Čiker i Krivaja; otkriva nam kako je pesak dospeo u Karpatski basen, značaju reke Dunav u stvaranju peščara na severu Vojvodine.

- Vanevropska zbirka prirodnjačkog odeljenja broji oko 100 predmeta urađenih kao lovački trofeji. Predmeti su sakupljani krajem 19. i početkom 20. veka; jedan deo je prepariran u Beču, drugi u Budimpešti – rekla je Miroslava Babić.

Stalno postavka prikazuje bogatstvo živog sveta severne Bačke kroz njegovu raznovrsnost, lepotu i ugroženost, postglacijalne promene i proces stvaranja savremene recentne flore i faune.

- Otvaranje stalne postavke prirodnjačkog odeljenja  'Priroda i čovek' i izdanje publikacije 'Prirodne vrednosti severne Bačke' imaju za cilj podizanje svesti o odnosu čoveka prema prirodi – naglasila je Miroslava Babić.

U našoj zemlji retke su ovakve izložbe, pa je utoliko veći značaj postavke koja je otvorena u našem muzeju, rekao je direktor Gradskog muzeja Ištvan Hulo i dodao da je „Priroda i čovek“ postavka koja će biti obnavljana s vremena na vreme novim eksponatima iz fundusa Muzeja i da je knjiga jedinstvena po tome što se bazira na samoj postavci i na predmetima koji se nalaze u fundusu Muzeja.

POPIS 2022
Izborna komisija Grada Subotice

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIANKETA KORISNIKA TAKSI PREVOZAImunizacijaMedija-centar i ProtokolПаркингeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPlan Razvoja AP Vojvodine

Lokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kultura

KONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Informator
Development Strategy

Colour Coop