Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Vesti

Održana tribina „Edukacijom protiv trgovine ljudima“

13.02.2019.

U organizaciji Lokalnog tima za borbu protiv trgovine ljudima i Udruženja građana „Atina“ u prostorijama Gradske organizacije Crvenog krsta Subotica danas je održana tribina pod nazivom „Edukacijom protiv trgovine ljudima“. Na tribini je bilo reči o tome kako prepoznati, prijaviti i dokumentovati slučajeve radno-zasnovanog nasilja i trgovine ljudima.

12421_1.jpg

Koordinator Lokalnog tima za borbu protiv trgovine ljudima Ilija Đukanović istakao je da će Lokalni tim za borbu trgovine ljudima svoje aktivnosti u ovoj godini usmeriti na edukaciju i prevenciju, pre svega, dece, đaka i roditelja, ali i zaposlenih u ustanovama socijalne, zdravstvene zaštite i obrazovanja.

Neki od naših članova, poput Fondacije 'Tijana Jurić', već su uradili edukaciju za roditelje, tako da ćemo tokom godine imati veliki broj aktivnosti u cilju edukacije i prevencije trgovine ljudima - naglasio je Đukanović.

On je podsetio da je na temu edukacije i prevencije održan javni čas u Politehničkoj školi.

-Učenici viših razreda bili su tada u prilici da saslušaju i porazgovaraju sa autorkama specijalne emisije ’Žena u kutiji’. Današnja tribina samo je nastavak aktivnosti koje će biti zastupljene tokom cele godine – kazao je Ilija Đukanović.

Na tribini je o primerima iz prakse govorio prof. dr Slobodan Savić, sa Instituta za sudsku medicinu Medicinskog fakulteta u Beogradu.

-Nedostatak medicinskih dokaza jedan je od glavnih razloga zbog kojeg počinioci ovog teškog krivičnog dela prolaze nekažnjeno.  Cilj današnje tribine je da stručnoj javnosti ukaže na koji način mogu da prepoznaju žrtvu nasilja, koji su medicinski problemi sa kojima se te osobe suočavaju, kao i kako da dokažu tragove nasilja i ostalih štetnih posledica ovog krivičnog dela - istakao je Slobodan Savić. 

Prema rečima Adrijane Radojčić, članice Udruženja građana „Atina“, koje već 16 godina pruža pomoć i podršku žrtvama trgovine ljudima, problem je i to što prijavljivanje ovog krivičnog dela vrlo retko dolazi od samih žrtava, zbog specifičnog položaja u kojem se nalaze, a to su potpuna isključenost, zastrašivanje i mučenje koje svakodnevno proživljavaju.

Naše iskustvo je pokazalo da su to i dalje najčešće žene, odnosno devojčice ispod 18 godina, otrgnute iz sopstvenih porodica i okruženja, a zatim se veoma dugo zadržavaju u toj situaciji, najčešće zbog straha i nasilja koje trpe od strane počinioca napomenula je Adrijana Radojčić.

 

 

 

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop