Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Manifestacije

Rekordan broj učesnika u „Noći istraživača“

29.09.2018.

Ovogodišnja „Noć istraživača“ okupila je rekordan broj učesnika u Subotici. Ova manifestacija, održana pod motom „Istražuj kroz noć, u znanju je moć“, okupila je 180 učesnika iz osnovnih i srednjih škola, kao i visokoobrazovnih ustanova.

12164_1.jpg

Članica Gradskog veća zadužena za oblast obrazovanja, Nataša Aleksić, izrazila je zadovoljstvo što su se ove godine manifestaciji priključile  kulturne ustanove.

- Kulture je bilo pre nas, a biće je i posle nas. Od izuzetnog značaja je da se deca upoznaju sa našom tradicijom, razmene sopstvena iskustva i prošire svoje znanje, kako iz nauke tako i iz kulture, i razviju pozitivan odnos prema ove dve oblasti – istakla je Nataša Aleksić.

Evropska „Noć istraživača“ prvi put je povezala nauku i kulturu. Bila je to prilika da se prisutni upoznaju sa radom Gradskog muzeja, čija su vrata bila „otvorena“ u toku trajanja manifestacije, kao i da pogledaju nekoliko tradicionalnih narodnih nošnji, koje su predstavili članovi OKUD „Mladost“.

Koordinator Noći istraživača u Subotici dr Zlatko Čović objašnjava da su organizatori u početku imali nedoumicu kako da povežu kulturu i nauku, a da su onda uvideli da je u pitanju interdisciplinarni pristup.

- Mislim da su uradili zaista odličan posao i da su na pravi način pokazali našoj zajednici da se sa naukom uvek možemo baviti, što i jeste cilj ove manifestacije - naglasio je dr Čović.

Evropska „Noć istraživača“ u Srbiji finansirana je iz programa „HORIZON 2020“ koji predstavlja najveći program Evropske unije za istraživanje i inovacione delatnosti, a u okviru potprograma Marija Sklodovska-Kiri.

Sva naučna dešavanja ove godine realizovana su kroz tri projekta u sledećim gradovima: Beograd, Novi Sad, Niš, Kragujevac, Ub, Užice, Svilajnac, Ćuprija, Jagodina, Smederevo, Ranovac, Čačak, Leskovac, Novi Pazar, Knjaževac, Despotovac, Kruševac, Trstenik, Negotin, Subotica, Zrenjanin, Inđija, Kikinda, Šabac, Bečej, Zaječar. 

 

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop