Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
IPA SRB-CRO
Reload
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktuelnosti

Obeležen „Dan Dužijance”

15.08.2018.

Intoniranjem himne „Bože pravde“ i bunjevačke svečane pesme „Podvikuje bunjevačka vila“, večeras je u Velikoj većnici Gradske kuće počela svečana akademija kojom je bunjevačka nacionalna manjina obeležila „Dan Dužijance“, jedan od četiri nacionalna praznika Bunjevaca. Hleb od novog žita predsednici Bunjevačkog nacionalnog saveta Suzani Kujundžić Ostojić predali su bandašica Jovana Vidaković i bandaš Mario Vojnić Hajduk, članovi Kulturno-umetničkog društva železničara „Bratstvo“, iz Subotice.

 12049_1.jpg

Kad su se naši prici krenili na ove prostore, nisu puno tog mogli ponet sa sobom, ali su poneli svoje običaje, jezik i veru – sve što je najsvetije svakom narodu, kazala je, tim povodom, predsednica Nacionalnog saveta bunjevačke nacionalne manjine Suzana Kujundžić Ostojić.

 12049_2.jpg

– I čuvali smo to, tri veka, koliko smo tu, sa tim postali drugačiji od ostalih i prepoznatljivi svima drugima. Nije to uvek bilo ni jednostavno, ni lako, a nije ni danas. Običaji se čuvaju kroz mlade naraštaje, ali i maternji jezik. Bunjevački govor tokom ovih 11 godina, koliko ga deca uče u školama, pohađalo je na hiljade đaka. Kruv od novog žita, koji smo večeras dobili, sastavljen je od mnoštva zrna, puno rada, strepnje za kišu i sunce – istakla je, između ostalog, Suzana Kujundžić Ostojić.

Gradonačelnik Subotice Bogdan Laban rekao je da je „Dužijanca“ ogledalo Subotice, zapis i putokaz, verodostojni svedok vremena i dobronamerni glasnik budućnosti koji nam ukazuje da je od neprocenjive važnosti za sve nas da nasleđe predaka bude sačuvano za slavu i dobrobit generacija koje dolaze.

– Šta je simbolička snaga 'Dužijance' koja predstavlja neodvojivi deo Bunjevačkog bića? Sreća, blagostanje i napredak svakog čoveka, svakog deteta, svake porodice. Svih Subotičana. Bunjevci, smatrao je Jovan Erdeljanović, veruju da se u poslednjim otkosima, od kojih se plete venac, krije duh žita – naglasio je gradonačelnik Laban.

 12049_3.jpg 

Ne možemo, dodao je, da zaboravimo činjeniciu da su Bunjevci više od tri veka u venac današnjice ugrađivali svoje biće, da su bili tvrd i pouzdan oslonac u svim vremenima i da su to bili i pre 100 godina kada je na Velikoj narodnoj skupština Srba, Bunjevaca i ostalih Slovena doneta odluka o prisajedinjenju Bačke, Banata i Srema Srbiji.

– Ceneći napore naših predaka, i nade dece naše dece, moramo da se postaramo da zajedništvo, ljubav, poštovanje identiteta i uvažavanje posebnosti ostanu temelj naše sutrašnjice i prosperiteta našeg grada. Fundamentalni princip na kom počiva Subotica. Njen temelj i krov. Put je težak i dug. Ali ako zajedno istrajemo, naš zajednički cilj biće ostvaren – poručio je gradonačelnik Laban.

 12049_4.jpg

Prisutnima u Velikoj većnici obratili su se i potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine - nacionalne zajednice, Mihalj Njilaš, i državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, Ivan Bošnjak, dok je o „Dužijanci“ u prosveti govorila predsednica Odbora za obrazovanje u Nacionalnom savetu bunjevačke nacionalne manjine, Mirjana Savanov.

 12049_7.jpg

Obeležavanje „Dana Dužijance” počelo je danas, svečanom povorkom koja je krenula ispred „Bunjevačke matice” da bi, posle šetnje subotičkim korzoom, stigla do Trga slobode, gde je odigrano „Veliko bunjevačko kolo”.

12049_6.jpg 

Predsednica Bunjevačkog nacionalnog saveta Suzana Kujundžić Ostojić je, kako nalaže tradicija, položila venac ispred biste Blaška Rajića koji je svojim delovanjem kao sveštenik, književnik, rodoljub i patriota, ostavio dubok trag u životu Bunjevaca.

Nacionalni praznik bunjevačke nacionalne manjine, „Dan Dužijance”, obeležava se na Veliku Gospojinu, 15. avgusta.

 12049_5.jpg

 

European City of Sport

POPIS 2022Izbori za članove nacionalnih savetaSUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIПОПИСУ ПОЉОПРИВРЕДЕ 2023Изборна комисија Града СуботицеMedija-centar i ProtokolLAP SpisakПаркингGradski savet roditeljaeZAHTEVIВАНРЕДНА СИТУАЦИЈАPrograma razvoja turizmaPlan razvoja Grada SuboticePlan Razvoja AP VojvodineIzborna komisija Grada SuboticeLokalna poreska administracijaPrijava muzičkog programa ugostiteljskih objekataLokalni tim za borbu protiv trgovine ljudimaPanonreg

Digitalna kulturaKONTAKT CENTAR 024E-mejl za prijem elektronskih fakturaPlaćanje karticama

Informator
Lokalni ombu
Gradsko pravobranilaštvo
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata

Informator

Javno dostavljanje

Development Strategy

Colour Coop

 

festivals("$this->lg"); ?>