Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Vesti iz obrazovanja

Promocijom humanih vrednosti do prevencije nasilničkog ponašanja

02.03.2018.

Ove godine četiri osnovne škole – „Matko Vuković“, „Sečenji Ištvan“, „Sonja Marinković“ i Školski centar sa domom učenika „Dositej Obradović“ – biće obuhvaćene programom Promocija humanih vrednosti, u cilju prevencije nasilničkog ponašanja među decom školskog uzrasta, rečeno je na konferenciji za novinare održanoj u Crvenom krstu. Program počinje 12. marta i obuhvata učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole.

11709_1.jpg

Član Gradskog veća zadužena za oblast obrazovanja, Nataša Aleksić, istakla je da do nje nisu stizale pritužbe u slučajevima vršnjačkog nasilja, što znači da su škole uspešno rešavale ovakve slučajeve.

– Program edukacije dece u ranom uzrastu daje rezultate. Sa moje pozicije vidi se taj rad, ukoliko ima nasilničkog ponašanja škole i sama deca zahvaljujući ovim edukacijama to rešavaju na normalan način, pa nemam žalbi na ovu temu. Samo dobra prevencija nam pomaže da stvorimo dobro i zdravo društvo – naglasila je Nataša Aleksić.

Program je osmišljen sa idejom da utiče na usvajanje pravila ponašanja, poštovanje različitosti i zdravih stilova života kod dece u najranijem školskom uzrastu.

– Ideja je bila da što ranije započnemo sa promocijom poštovanja različitosti, druga, prijatelja, roditelja, nastavnika, učitelja i jednog zdravog ponašanja u školi, porodici i na ulici. Kada govorimo o različitosti da se prihvate sve razlike, bilo da su u pitanju nacionalne, verske, kao i po boji kože – rekao je Predrag Milanović, koordinator programa.

Prošle godine, ovim projektom bile su obuhvaćene dve osnovne škole – „Matko Vuković“ i „Sečenji Ištvan”.

Direktorice ovih škola Mirjana Stevanović i Vesna Vajs objasnile su koliko je važno učešće škola kao partnera u ovom program, jer  deca uče da prepoznaju nasilje i osnažuju se da se obrate nadležnima ukoliko je to potrebno, bez straha da će biti „tužibabe“.

Učenicima nižih razreda osnovnih škola predavanja će držati vršnjački edukatori kojih će ove godine biti 12 više u odnosu na prošlu godinu, kada je s decom radilo 26 edukatora.

 

Izbori 2020
Medija-centar i Protokol
KONTAKT CENTAR 024
E-mejl za prijem elektronskih faktura
VANREDNA SITUACIJA
Plaćanje karticama
Informator
Lokalni ombu
ZAŠTITNIK PACIJENATA
ФОНДАЦИЈА ЗА ПОМОЋ ПРИ ЛЕЧЕЊУ ТЕШКО ОБОЛЕЛЕ ДЕЦЕ И ОМЛАДИНЕ
Дигитализација културне баштине
 Razvojni fond Vojvodine
Servisne informacije
Registracija stambenih zajednica
Ustanove kulture
Obrazovne ustavnove
Mesne zajednice
Ustanove socijalne zaštite i zdravstva
Спортски клубови
Subvencionisanje komunalnih usluga
Naručivanje dokumenata
Lokalna poreska administracija
Informator
Development Strategy
Colour Coop