Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

A munka, a rend és a kilátások éve

2015.12.31.

- Az elmúlt évet sikeresnek tartom. Ez az év a rend, a munka, a kilátások éve volt, egy olyan év, amelyben egyetlenegy botrány sem volt. 2015-ben szorgalmasan, felelősségteljesen és becsülettel dolgozva szilárd alapokat teremtettünk számos, a városunkra nézve stratégiai fontosságú projekt megvalósításához, megvalósítottunk, vagy befejeztünk olyan projekteket, amelyek fontosak a város jövője és polgártársaink életminősége szempontjából - jelentette ki Maglai Jenő az önkormányzat idei eredményeiről tartott ismertetőjében.

9809_1.jpg

Három jelentős projekt

A Városháza Média Központjában megtartott sajtótájékoztatóján a polgármester hangsúlyozta, hogy a Népszínház épületének folytatása, a Zsinagóga felújítása és a Palicsi-tó ökológiai státusának a javítása és a turizmus fejlesztése Szabadka számára három rendkívül jelentős projekt. Mint mondta, idén kívülről teljesen felújították a Népszínház épületének régi részét, s hogy folytatódik az éj épületrész építése, amihez 225 millió dinárt biztosítottak.

- Rendkívül fontosnak tartom, hogy a szabadkai Népszínház építésének a folytatásába sikerült ismét bevonnunk a Köztársaságot – a Művelődési és Tájékoztatási Minisztériumot. Ez különösen jelentős, mivel a Köztársaság szerződéses kötelezettsége ellenére éveken keresztül nem vett részt a színházépület építésének a pénzelésében. A következő évre állami szintről a színházépítésre 35 millió dinárt biztosítottunk, a Város 30 milliót folyósít, a tartományi szintről pedig ugyancsak számítunk bizonyos eszközökre – mondta Maglai Jenő polgármester, majd hozzátette: hisz abban, hogy a színház épületének új részét jövőre sikerül kívülről befejezni, s hogy Szabadka központja új kinézetet kap.

A Zsinagóga épületén folyó munkálatokról szólva elmondta, hogy befejeződtek a munkálatok három homlokzat felújításán, valamint a tetőszerkezeten, jelenleg pedig az északi homlokzat felújítása zajlik. Ezek a munkálatok várhatóan 2016 júniusáig befejeződnek, a teljes felújítással és az épület belsejének a rendezésével pedig 2017 őszére végeznek.

Kiemelte, hogy Németország és Szerbia pénzügyi együttműködése keretében – amelyet a német kormány folytat a KfW fejlesztési bankon keresztül, a Palicsi-tó és a Ludasi tó biodiverzitásának a megőrzésére 6,5 millió eurós térítésmentes projekttámogatást hagytak jóvá, majd emlékeztetett rá, hogy elfogadták a Palicsi-tó térségének turizmus-fejlesztési programját, a Főtervet, amellyel megteremtődtek a feltételek, hogy jövőre nemzetközi versenypályázatot írjunk ki, s hogy már 2016-ban meglesz az első stratégiai befektetőnk a palicsi szállodakomplexum építésére.

- A palicsi turizmus fejlesztése egy helyben topog, pedig adott minden előfeltétel ahhoz, hogy egy valóban sikeres projektet hozzunk létre, amely gazdasági értelemben is előmozdítja majd nem csak Palicsot, hanem Szabadkát és az egész térséget is - mondta Maglai Jenő.

Folytatódott a befektetők idetelepítése és új munkahelyek megnyitása

Az idén – hangsúlyozta a polgármester – folytatódott a befektetők idetelepítése és az új munkahelyek megnyitása.

- 2015-ben Szabadka Város területén 4.600 ember állt munkába, ami 20 százalékkal több, mint 2014-ben. Amikor a külföldi befektetők bizalmának elnyeréséről, a foglalkoztatás alakulásáról van szó, vezető helyen vagyunk nem csak a térségben, de egész Vajdaságban is. Szabadkát többre becsülik azok, akik meglátogatják, mint az itt élő emberek, s ezen változtatnunk kell. Ezek olyan egzakt adatok, amelyek arról beszélnek, hogy ennek a közösségnek és ennek a térségnek jók a kilátásai. Csupán komolyan és felelősségteljesen kell dolgozni – mondta Maglai Jenő.

Megítélése szerint a beruházások tekintetében az idén az utóbbi néhány évtized talán legnagyobb előrehaladását sikerült elérni.

- Nem herdáltuk el a város vagyonát, nem árusítottuk ki és csereberéltük az üzlethelyiségeket, nem kótyavetyéltük el az építkezési telkeket, hanem gyarapítottuk azokat a város és az eljövendő korosztályok érdekében.  A város 2015-ben 6 millió euró értékű ingatlan vásárolt, és megoldottuk az egykori katonai vagyon kérdését, megvásároltuk a Kosta Nađ Laktanyát, a Szerb Katonaság Klubépületét illetve az egykori Zorka Vegyi Művek mintegy 30 hektáros területét. Az utóbbi 2-3 évtizedben a város nem szerzett ilyen értékes vagyon. Ha viszont a jövőre gondolunk, akkor vagyont kell szereznünk, ami a jövő biztosítékát jelenti – hangsúlyozta Maglai Jenő polgármester.  

Megemlítette, hogy megkezdődött a Regionális Hulladékgazdálkodási Központ építése, ami összesen 24 millió eurós beruházást jelent, és hogy idén nagy munkát végeztünk a gyűjtőcsatorna-hálózat és a központi víznyomócső építésén.

- Elkészült a VII. gyűjtőcsatorna, folyamatban van a II. gyűjtőcsatorna építése, amit 2016 végére fejeznek be, hat hónappal a kitűzött határidő előtt. A következő hónapokban várhatóan kiírják a nemzetközi közbeszerzési eljárást a 2. vízgyár építésére. Ez egy három millió eurós beruházás, amelynek 2018-ig a város nyugati részében is biztosítania kellene a megfelelő minőségű vízellátást - mondta Maglai Jenő.

Megtakarítások a közbeszerzési eljárásokban

A polgármester kiemelte, hogy 2015-ben jelentős megtakarításokat sikerült elérni, s hogy a nagyobb értékű közbeszerzéseknél a tervezetthez képest 20-30 százalékkal olcsóbban végezték el a munkálatokat.

- A VII. gyűjtőcsatorna, - a II. gyűjtőcsatorna valamint a központi főnyomócső építésén 2 millió eurót takarítottunk meg, mivel a munkálatoknak ezt a szakaszát a tervezett 7 millió helyett kevesebb, mint 5 millió euróra szerződtük le. Ma aláírtam a szerződést a kisbajmoki Ipari Övezetben tervezett gyárcsarnok építéséről, ami azt jelenti, hogy a helyi önkormányzat Vajdaság AT Nagyberuházások Igazgatóságának a támogatásával egy 2.100 négyzetméter alapterületű csarnokot épít, amelyet a potenciális befektetőknek ad bérbe. A 175 millió dinárra becsült beruházást 115 millió dinárra szerződtük le - hangsúlyozta Maglai Jenő.

A Tartományi és a köztársasági szervekkel való együttműködésről szólva elmondta, hogy ez az együttműködés jó volt, s hogy 2015-ben a tartományi és a köztársasági szintekről mintegy 6-700 millió dinárt sikerült lehívnunk.

Amikor megkérték, hogy értékelje a Szerb Haladó Párt tagjainak a helyi önkormányzat munkájához való hozzájárulását a 2015-ös évben, Maglai Jenő polgármester kiemelte, hogy az együttműködés színvonalas volt mind Ilija Maravićtyal, a Városi Képviselő-testület elnökével, mind pedig Milimir Vujadinovićtyal és Nebojša Darabošsal, a Városi Tanács tagjaival.  Mint mondta, munkájukról és képességeikről a legtöbbet mondanak azoknak a területeknek, a szociális védelemnek és a gazdaságnak az eredményei, amelyekkel őket bíztuk meg.

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop