Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Újévi fogadás az állami szervek képviselői számára

2015.12.28.

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere és Ilija Maravić, a Város Képviselő-testületének elnöke ma a Városháza Dísztermében hagyományos újévi fogadást adtak az állami, a tartományi és helyi szervek, a gazdasági társaságok, a közvállalatok és kommunális közvállalatok, az egészségügyi, az oktatási és a művelődési intézmények valamint a sportegyesületek képviselőinek a tiszteletére.

9799_2.jpg

A fogadáson Ilija Maravić, a Városi Képviselő-testület elnöke emlékeztetett rá, hogy a Képviselő-testület az idén is a város működése szempontjából nagyon fontos rendeleteket hozott, hogy a 2015. év korlátozott költségvetéssel kezdődött, egyes vállalatokban megkezdték a foglalkoztatottak létszámának az ésszerűsítését, megteremtették a városban a kommunális rendet, ugyanakkor emelkedtek az állami tulajdonú termőföldek bérbeadásából származó bevételek.  

- Kidolgoztuk a nyilvántartást az üzlethelyiségekről, nyilvántartásban vettük a város vagyonát, újjászerveztük a Városi Közigazgatást és folytattuk a műemlékek felújítását. Több lényeges döntést is hoztunk a gazdasággal kapcsolatban, amelyek lehetővé tették az Ipari-technológiai Parkok és a Szabad Övezet fejlődését, ami 2015-ben közvetlen hatással volt a foglalkoztatottak számának a növelésére.  Nem engedélyeztük a kommunális szolgáltatások díjszabásának a növelését, hozzáláttunk az egykori katonai vagyon megvásárlásához, a Kosta Nađ Laktanya és a Szerb Katonaság Klubépületének illetve az egykori Zorka Vegyi Művek területének a megvásárlásához – mondta Maravić.  

Kiemelte, hogy az önkormányzat véleménye szerint a megvásárolt ingatlanokon először meg kell kezdeni a gazdasági tevékenységeket, hogy azok jövedelmet termeljenek, s csak utána kellene további befektetéseket eszközölni. Elmondta, hogy idén csökkent a munkanélküliség, hiszen 2015-ben 4-600-nál is többen kaptak munkát, ami 2014-hez képest 20, 2013-hoz képest pedig 22,4 százalékkal több.

Véleményem szerint 2015-ben jobban dolgoztunk, mint 2014-ben, s jó úton haladunk afelé, hogy jövőre csökkentsük a költségvetésre nehezedő nyomást. Az önkormányzat szintjén folytatni szándékozzuk az ésszerűsítést, s rövid határidőn belül hozzálátunk az intézmények, közvállalatok, kommunális közvállalatok és az önkormányzat dolgozói létszámának a maximalizálására vonatkozó rendelet életre keltéséhez – mondta Maravić.

Szavai szerint mindenkinek tényként kell elfogadnia, hogy a közszféra puszta önmagáért nem lehet a kiadások forrása, nem szolgálhatja önmagát és nem működhet zárt rendszerként.

- Ezt követeli meg a kommunális tevékenységekről szóló törvény módosítása. A közszektor a jövőben számos területen a magánvállalatokkal és vállalkozókkal egyenrangúan lesz jelen a piacon különböző üzleti kapcsolatok és partnerségek révén, aminek a polgárok által fizetett közműdíjak csökkenését kellene eredményeznie - mondta Ilija Maravić.

Maglai Jenő beszédében leszögezte, hogy csakis az együttes munka és a közös erőfeszítések hozhatják meg a kívánt eredményeket. A 2015-ös év nem volt könnyű, de a mögöttünk álló év mégis sikeres volt a szabadkai önkormányzat számára.

- Mindannyian elég sokat tettünk közösségünk előrehaladásáért. Jó együttműködést valósítottunk meg a tartományi és az állami szervekkel, különösen egyes minisztériumokkal. Szeretnék emlékeztetni a migráns-válságra, amely áprilistól szeptemberig sújtott bennünket, illetve arra a tényre, hogy épp ennek az együttműködésnek köszönhetően Szabadkának sikerült amortizálnia azt a hatalmas nyomást, amelynek az említett időszakban volt kitéve – emelte ki Maglai Jenő polgármester.

Az idén – mondta - sikerült stabilizálni számos közvállalat és kommunális közvállalat munkáját, elfogadásra került a Palicsi-tó térségének turizmus-fejlesztési programja, a Főterv, miáltal megteremtődtek a feltételek egy nemzetközi versenypályázat kiírásához. Ezt követően megjelenhetnek az első stratégiai befektetők, akik a palicsi turisztikai és szállodai kapacitások fejlesztésére vállalkoznának. Németország és Szerbia pénzügyi együttműködése keretében – amelyet a német kormány folytat a KfW fejlesztési bankon keresztül, a Palicsi-tó és a Ludasi tó biodiverzitásának a megőrzésére 6,5 millió eurós térítésmentes projekttámogatást hagytak jóvá, ami a város kivételes eredményének számít.

- Megkezdtük a regionális hulladéklerakó központ építését, korszerű rendszert megteremtve a szabadkai régió kommunális hulladékának végleges megoldására. Ennek a beruházásnak az értéke 24 millió euró. Nagy munkát végeztünk idén a gyűjtőcsatorna-hálózat és a központi víznyomócső építésén, amivel megteremtődnek a feltételek az egyes városrészekben hiányzó utcai vezetékrendszer kiépítéséhez. Fontosak a Népszínház építésének a folytatásában és a Zsinagóga felújításában elért eredmények. A Zsinagóga belső terének a teljes felújítására január végén nemzetközi közbeszerzési eljárást írunk ki – mondta Maglai Jenő, majd hozzátette: bízik abban, hogy Szabadka 2016-ban is újabb befektetőket vonz ide, ami lehetővé teszi a különböző fejlesztési projektek megvalósítását és új munkahelyek megnyitását.

  9799_2.jpg

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop