Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Jelentős eszközök a szociális védelemre és a szociálpolitikai intézkedésekre

2015.12.21.

- Szabadka Városnak gazdag hagyományai vannak a szükséghelyzetben levő polgárokról való gondoskodás terén, s büszkén jelenthetjük ki, hogy Szabadka Város a szociális védelemre és a szociálpolitikai intézkedésekre teljes költségvetésének 5 százalékát különítette el, ami a Szerb Köztársaságban a legnagyobb közé tartozik - mondta ma  Milimir Vujadinović, a Városi Tanács szociálisvédelemért felelős tagja a Városháza Dísztermében megtartott alkalmi ünnepségen, amelyet a Szabadka Város területén megvalósított projektek  illetve a szociálisvédelem terén kifejtett tevékenységek bemutatásának szenteltek.

9786_1.jpg

Kiemelte, hogy a helyi önkormányzat idén is a Gerontológiai Központ keretében jelentős eszközöket fordított a nyitott védelem finanszírozására,  a Kolevka Gyermekotthon, a Szociális Munkaközpont, a Žarko Zrenjanin Általános és Középiskola, az Expecto Alapítvány és a szabadkai Vöröskereszt népkonyhájának a működtetésére, s hogy Szabadka Város idén 39 millió dinárt biztosított a házi segélyszolgálat működtetésére.

- 2015-ben a szolgálat havi szinten átlagosan 530 embernek nyújtott otthoni segítséget, illetve 240-en szorultak otthoni ápolásra.  A házi segélyszolgálat az év végéig összesen 71.000 munkaórát valósít meg közvetlen szolgáltatások nyújtásával – mondta Vujadinović.

A leginkább rászorulók városi és peremvárosi közlekedésének támogatása

Milimir Vujadinović elmondta, hogy a helyi önkormányzat 2015-ben 5.562.000 dinárral finanszírozta a Kolevka Gyermekotthonban a különleges bánásmódot igénylő gyermekek napközijének működését, amely 18 éves korig fogad gyermekeket, valamint az ugyancsak 18 éves korig működő Befogadó Központot, ahova migránsok gyermekei is érkeztek. 1.838.000 dinárt költöttek a gyermekek befogadására, rövid elszállásolására, étkeztetésére és közegészségügyi kezelésére, a kiskorúak személyazonosságának megállapítására illetve a tartós elhelyezésükkel kapcsolatos intézkedésekre.

A Város a Szociális Munkaközpont zavartalan működéséhez 30.497.000 dinárt biztosított – mondta Vujadinović, kiemelve, hogy a városban a szociális védelmet az Expecto Mentálhigiénés Alapítvány 4.201.000 dináros támogatásával is segítik. A Vöröskereszt népkonyhája 25.404.000 dinárt kapott, a szegénység elleni küzdelem napján pedig a nehéz anyagi helyzetű családoknak tisztálkodási szerekből és élelmiszerekből álló csomagot juttattak.

- A szociálpolitikai intézkedések keretében az idén elfogadásra került a kommunális szolgáltatások támogatásáról szóló szabályzat, amely alapján pénzt biztosítunk a lakosok veszélyeztetett csoportjainak ingyenes utaztatására.  Szabadka Város 2015-ös költségvetéséből ere a célra 76 millió dinárt irányoztunk elő. Szabadka az egyetlen önkormányzat Szerbiában, amely támogatja mind a városi, mind a peremvárosi közlekedést a leginkább rászorulók (a 65 évesnél idősebbek) esetében – emelte ki Milimir Vujadinović.

Szavai szerint az idén 18.520.000 dinárt különítettek el a menekültek és az országon belül elköltözöttek lakásügyeinek a rendezésére és gazdasági helyzetük erősítésére, amihez a Menekült- és Migrációügyi Biztosság több mint 15 millió dinárral járult hozzá. A kismamák anyagi támogatására 22 millió dinárt szerepel a költségvetésben, s ezt az összeget jövőre sem csökkentik.

Jelentős beruházások a Gondozó Otthonba és a migránsok ideiglenes befogadó központjába

Városunk számára rendkívül jelentős a Munka-, Foglalkoztatás- Harcos- és Szociálisügyi Minisztérium támogatása és segítsége.

- A Gerontológiai Központban a legjelentősebb beruházás egy új létesítmény megépítése a Gondozó Otthonban, amit teljes egészében a Munka-, Foglalkoztatás-, Harcos- és Szociálisügyi Minisztérium pénzelt. Az új, mintegy 700 négyzetméteres létesítményben 66 mozgásképtelen illetve korlátozottan mozgásképes személyt tudnak elhelyezni, építésére és felszerelésére mintegy 60 millió dinárt költöttek. A beruházást követően a szabadkai Gerontológia Központ kapacitásait tekintve a harmadik legnagyobb szociálisvédelmi intézmény lett az országban – mondta Vujadinović.

Emlékeztetett rá, hogy a város szélén megnyílt a migránsok ideiglenes befogadó központja, amelynek kialakítását teljes egészében a német Arbeiter-Samariter-Bund (ASB) humanitárius szervezet finanszírozta, a létesítmény felújításra 150.000 eurót fordítottak.

Kevesebb, mint 2 hónap alatt teljesen felújítottak egy 580 négyzetméteres épületek, amelyben 75-től 150 ágyat tudnak elhelyezni, s amelyet átadtak a Menekült- és Migrációügyi Biztosságnak- mondta Vujadinović, majd rámutatott arra, hogy nincs nagyobb öröm és nincs nagyobb ajándék attól az érzéstől, hogy cselekedetével az ember jobbra fordíthatja valakinek a sorsát. Épp ezért jövőre is fáradhatatlanul kellene munkálkodnunk a a városban a szociálisvédelem és szociálpolitika előmozdításán.

Jó együttműködés a Munka-, Foglalkoztatás- Harcos- és Szociálisügyi Minisztériummal

A Városháza Dísztermében megtartott rendezvényen beszédet mondott Maglai Jenő, Szabadka polgármestere, Ilija Maravić, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke és dr. Nenad Ivanišević, a Munka-, Foglalkoztatás-, Harcos- és Szociálisügyi Minisztérium államtitkára.

Maglai Jenő többek között az mondta, hogy Szabadka Város 2015-ben a nagy gazdasági és migráns-válság ellenére is sikerrel küzdött meg a szociálisvédelemben tapasztalható gondokkal, s hogy a költségvetésre nehezedő mind erőteljesebb nyomás ellenére is elégedett az eredményekkel és azoknak a munkájával, akik a városban a szociálisvédelemért felelnek.

Ilija Maravić egyebek mellett elmondta, hogy a Munka-, Foglalkoztatás-, Harcos- és Szociálisügyi Minisztériummal, illetve Aleksandar Vulin miniszterrel és dr. Nenad Ivanišević államtitkárral folytatott vertikális koordináció nélkül a szabadkai szociálisvédelemmel kapcsolatos képviselő-testületi rendeleteket nem lehetett volna ilyen hatékonyan végrehajtani.  

Nenad Ivanišević bejelentette, hogy 2016-ban a svájci kormánnyal együttműködve bővítik a Kolevka Gyermekotthon kapacitásait a szülői gondoskodás nélkül maradt migránsok számára, a német kormány és a Help nevű emberbaráti szervezet a szabadkai Egészségház épületének felújítását és egy mentőautó beszerzését  finanszírozza, valamint, ha létrejön a megállapodás a norvég kormánnyal, kibővítik a Gerontológiai Központ kapacitásait, a Szociális Munkaközpont pedig 2015 végéig egy járművet fog kapni.  

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop