Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megünnepelték az emberi jogok nemzetközi napját

2015.12.10.

December 10-e, az emberi jogok nemzetközi napja alkalmából a szabadkai polgári jogvédő iroda irodalmi pályázat hirdetett, s a legjobb munkák szerzői az új városháza nagytermében ma vették át az elismeréseket és a díjakat. Az iroda irodalmi pályázatának célja a középiskolásokat gondolkodásra és írásra késztetni az emberi jogokról, az egyenlőségről, a hasonlóságokról és a különbségekről abban a társadalomban, amelyben élnek. A két téma: Gyermekek a migráns-válságban és Őrzöm a megmaradáshoz való jogomat, de ezt a jogot másoknak is elismerem.

9770_1.jpg


A 2015. november 3-a és 25-e között lebonyolított pályázatra a szabadkai középiskolások a városban hivatalos használatban levő nyelveken, szerb, magyar és horvát nyelven fogalmazhatták meg legfeljebb 1.000 szavas irodalmi alkotásukat, esszéjüket illetve versüket. Minden szabadkai középiskola benevezett a pályázatra, összesen 67 alkotással, a legjobb munkákat pedig nyolctagú bizottság választotta ki az ötlet, a kreativitás illetve az eredeti megfogalmazás alapján.

Az első három – egyenként 10.000 dináros - díjat a szerb, a magyar és a horvát nyelvű pályamunkákért Jasmin Faiadnak, Nagy György Anikónak és Ana Dulićnak (mindhárman a Svetozar Marković Gimnázium tanulói) Maglai Jenő, Szabadka polgármestere és Zlatko Marosiuk szabadkai polgári jogvédő nyújtotta át. Ugyancsak jutalmat kaptak a szerb, a magyar és a horvát nyelven beérkezett 2. és 3. helyezett művek szerzői, a győztes pályamunkákat pedig közzéteszik Szabadka Város hivatalos honlapján (www.subotica.rs) a szabadkai polgári jogvédő iroda rovatban.

Az emberi jogok nemzetközi napját 1950 óta ünnepeljük, miután két évvel korábban az Egyesült Nemzetek Szervezete 1948. december 10-én elfogadta az Egyetemes emberi jogokról szóló nyilatkozatot, amelyben kimondták, hogy ezek a jogok egyetemesek, s nem függnek a nemzeti, állami, eszmei, szociális vagy kulturális hovatartozástól.

Ez a nyilatkozat védi az emberek polgári, gazdasági, szociális és kulturális szabadságait és jogait – az élethez való jogtól a méltósághoz, a magánélethez, a szociális biztonsághoz és az egyesüléshez való jogig.

Az ENSZ 1966-ban két egyezményt fogadott el, amelyek részletezik az emberi jogokról szóló nyilatkozatban foglalt szabadságokat és jogokat, a dokumentumokat pedig 130 ország cikkelyezte be.

Az Európa Tanács 1950-ben elfogadta az Emberi jogok és szabadságjogok védelméről szóló egyezményt, amely az alapvető jogok védelme mellett megteremtette a jogok és szabadságok megvalósulása ellenőrzésének és felügyeletének mechanizmusait.

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop