Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Anyagi támogatás a Palicsi- és a Ludasi tó biodiverzitásának a megőrzésére

2015.11.27.

Németország és Szerbia pénzügyi együttműködése keretében – amelyet a német kormány folytat a KfW fejlesztési bankon keresztül – 2015. november 23-a és 27-e között A Palicsi- és a Ludasi tó biodiverzitása megőrzésének projektjét értékelték a KfW bank szakértői és külsős munkatársai, az illetékes köztársasági minisztériumok és tartományi titkárság képviselői, Szabadka Város polgármestere valamint a Palics-Ludas KV és a Vízművek és Csatornázási KKV igazgatója. Az elmúlt két évben három ilyen vizsgálatot tartottak, mindegyik a KfW kedvező véleményével zárult, s olyan ajánlással, hogy a német kormány hagyja jóvá a projekt térítésmentes eszközökkel történő támogatását, s hogy az öt balkáni országban a biodiverzitás megőrzésére előirányzott teljes eszközkeretet Szabadkára irányítsa.  A mostani értékelés során tegnap Berlinben aláírták a határozatot a projekt 6,5 millió euróval történő támogatásáról.

9733_1.jpg

Miután ma aláírták a felülvizsgálatról szóló jegyzőkönyvet – amely alapján a KfW bank jelentést készít a német kormány számára – a következő lépés a térítésmentes eszközök odaítéléséről szóló szerződés aláírása lesz.

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere a Városháza Média Központjában megtartott sajtótájékoztatón úgy értékelt, hogy ez történelmi előrelépés a Palicsi- és a Ludasi tó megóvásában, s hogy három-négy évtizednyi helyben járás után egyedülálló esély mutatkozott arra, hogy a szabadkai önkormányzat – függetlenül attól, hogy ki áll az élén – az elkövetkező években javíthat a Palicsi- és a Ludasi tó állapotán. Hangsúlyozta, hogy a tavak biodiverzitásának a megőrzésére irányuló projekt megvalósítása a palicsi idegenforgalom fejlesztésének előfeltétele.

A KfW fejlesztési bank délkelet-európai és törökországi kommunális infrastruktúra-projektjeivel megbízott vezetője, Vibeke Christensen elmondta: azért javasolták a német kormánynak, hogy hagyja jóvá a projekt térítésmentes finanszírozását, illetve hogy az öt balkáni ország biodiverzitással kapcsolatos problémáinak a megoldására szánt teljes eszközkeretet Szabadkára utalják, mert kizárólag Szabadka tett eleget a projektmegvalósítás előkészítésével kapcsolatos feltételeknek, s mert a szabadkai munkacsoport bizonyította elkötelezettségét a Palicsi- és a Ludasi tó biodiverzitásának megőrzése iránt.

- Szabadka Városának sikerült egy olyan projektet kidolgoznia, amely mindenben megfelel ahhoz, hogy felhasználhassák az adományt. Vibeke Christensen hangsúlyozta: a tevékenységek ütemezését tekintve ez az egyik legsikeresebb projekt.

Tóth Godó Valéria, a Vízművek és Csatornázási KKV igazgatónője elmondta, hogy a közvállalattól, mint a projekt megvalósításának egyik fontos partnerétől azt várják, hogy a jóváhagyott eszközöknek köszönhetően összekösse Palics település csatornahálózatát a városi szennyvíztisztítóval (a beruházás értéke 1,3 millió euró), hogy kiépítse Palics településen a másodlagos csatornahálózatot, s hogy a csatornahálózatra mintegy 1.500 háztartást kapcsoljon rá (ennek értéke mintegy 2 millió euró). Emellett javítani kell a szennyvíztisztító működését a foszforbevitel további csökkentése érdekében.

Márton Ferenc, a Palics-Ludas KV igazgatója hangsúlyozta, hogy a Palicsi-tó és környéke ökológiai státusának a javítására vonatkozó terv megvalósítását figyelemmel kísérő munkacsoport megállapította, a német szakértői csoport pedig megerősítette, hogy nem szükséges a tó iszaptalanítása, mivel nem járna hosszantartó eredményekkel. Mint mondta, a vízminőség javulni fog azáltal, hogy csökkentik vagy teljesen megszüntetik a tápanyagok, mindenekelőtt a nitrogén és a foszfor tóba való jutását, illetve más intézkedések által, mint amilyen 160 tonna ezüstkárász lehalászása és az őshonos halfajták egyensúlyának a helyreállítása, ami megakadályozza a további vízszennyezést.

Az elfogadott projekt a tó körül egy 20 méter széles védősáv kialakítását irányozza elő, hogy a vizet megóvják a környező mezőkről bemosódó műtrágyától és növényvédő-szerektől. A városi szolgálatoknak ki kell dolgozniuk a két tóra vonatkozó részletes szabályozási terveket, és meg kell oldaniuk a tulajdonjogi viszonyokat, hogy a védősáv céljaira ki lehessen sajátítani a szükséges földterületeket.

Az új infrastruktúra tervezését 2017 júniusáig be kellene fejezni, 2018 végére pedig befejezni a terepi munkát is. A szakemberek szerint az elkövetkező öt év alatt a Palicsi-tó vízminősége ötödik kategóriásról második kategóriásra javul.

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop