Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megkezdődött a szabadkai regionális hulladékgazdálkodási központ építése

2015.11.23.

A projekt megvalósításában részt vevő szervezetek képviselői számára a Városháza Dísztermében rendezett ünnepi fogadással, az építési engedély átadásával és az építőhely bejárásával ma megkezdődtek a munkálatok a szabadkai régió kommunális hulladékának kérdését tartósan megoldó korszerű rendszer építésén. Az Európai Unió (EU) előírásaival és a Szerb Köztársaság 2010-2019 közötti nemzeti hulladékgazdálkodási stratégiájával összhangban kidolgozott projekt megvalósítását az EU pénzeli a Szerb Köztársasággal és Szabadka Város, valamint Zenta, Magyarkanizsa, Törökkanizsa, Csóka, Topolya és Kishegyes községek önkormányzataival együttműködve.

9720_1.jpg

A régió 260.000 lakosa, Szerbia és az ország EU-s csatlakozása szempontjából fontos projekt jelentőségéről prof. dr. Snežana Bogosavljević Bošković, mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszter, Michael Davenport, az Európai Unió szerbiai missziójának a vezetője, Maglai Jenő, Szabadka polgármestere, Slobodan Puzović, tartományi városrendezési titkár, valamint Kikty Andrea, a Regionális Hulladéklerakó Vállalat igazgatója beszélt.

Snežana Bošković Bogosavljević egyebek mellett kiemelte, hogy célunk Szerbiának ebben a részében egy olyan hulladékgazdálkodási rendszert, amely eleget tesz a hazai, da a legszigorúbb európai előírásoknak is, megakadályozva ezzel a környezet további szennyezését.

Michael Davenport szerint ez egyike a legnagyobb projekteknek, amelytől hatalmas gyakorlati hasznot vár, hiszen a teljes szabadkai régióban hozzájárul a levegő és a víz minőségének a javításához, mivel a központ megépítésével csökken a hulladéktelepek száma. A környezetvédelmi helyzet javítása megköveteli minden érdekelt fél széleskörű párbeszédét a konkrét megoldások kimunkálása érdekében – mondta a misszió vezetője, majd hozzátette: az EU folytatja szerbiai környezetvédelmi beruházások támogatását.

Maglai Jenő polgármester elmondta, hogy többéves előkészületeket követően megkezdődik a projekt megvalósítása, s hogy Szabadka – a projekt megvalósításában részt vevő hat partnerközséghez hasonlóan – évtizedek óta küszködik a hulladék begyűjtésével és szelektálásával. Sok munka vár ránk a kommunális hulladékgazdálkodási rendszer megreformálásán, a polgárok előtt pedig nagy kihívás áll: meg kell változtatniuk eddigi szokásaikat és hozzá kell szokniuk a hulladékgazdálkodás teljesen új koncepciójához.   A polgármester meg van győződve arról, hogy a projektet sikerrel valósítjuk meg, jó példát mutatva ezzel a többi szerbiai önkormányzat számára.

9720_2.jpg

A regionális hulladéklerakó építése a szabadkai régió számára a hulladékgazdálkodás új koncepciójának a kezdetét jelenti. Ennek értelmében a hulladék többé nem teher, hanem komoly erőforrást jelent, úgy mint az Európai Unió tagországaiban. A szabványok bevezetése, a hulladékgazdálkodáshoz való újfajta hozzáállás és a regionális hulladékgazdálkodási központ megépítése lehetővé teszi a hulladék gazdasági újraértékelését, ugyanakkor pedig biztosítja az emberek egészségvédelmének és a környezet megóvásának a legmagasabb szintjét.

A projekt teljes értéke 24 millió euró. Az EU 20 millió euróval támogatja az infrastruktúra építését és a regionális hulladékgazdálkodási társaság illetve a szabadkai régióban működő helyi kommunális közvállalatok kapacitásainak a fejlesztését. A Szerb Köztársaság Kormánya a regionális hulladéklerakó építését 3,2 millió euróval támogatja, Szabadka Város és az érintett községek költségvetéséből pedig összesen egymillió eurót biztosítanak az újrahasznosító udvarok építésére.

Az építkezés három EU projekt keretében történik: felügyelet és műszaki támogatás, a regionális hulladéklerakó megépítése valamint három régiós átrakó állomás kialakítása a Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Minisztérium valamint az önkormányzatok pénzügyi támogatásával. A regionális hulladéklerakót az olasz Ibi, a šabaci Set és az újvidéki Instel inženjering építi.

A regionális lerakó egy Békova és Orom között félúton fekvő területen épül, a munkálatokat pedig 2017 januárjában kell befejezni.  Ez lesz a kilencedik regionális hulladéklerakó abból a 26-ból, amelyeket 2019 végéig kell megépíteni Szerbiában.

9720_3.jpg

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop