Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megnyílt a migránsok ideiglenes befogadó központja

2015.11.16.

Aleksandar Vulin, munkaügyi, foglalkoztatási, harcos- és szociálpolitikai miniszter Elmir Bojadžić az Arbeiter-Samariter-Bund (ASB) délkelet-európai regionális igazgatója ma Szabadka külterületén, a Tuki ugarok 23. szám alatt megnyitotta a migránsok ideiglenes befogadó központját, amelynek teljes felújítását és felszerelését az ASB finanszírozta.

9698_1.jpg

Ez a szervezet eddig saját eszközeiből valamint a német Külügyminisztérium adományai révén több mint fél millió eurót biztosított Szerbiában a migránsok megsegítésére. Az 580 négyzetméteres, 150 ágyas ideiglenes szabadkai befogadó központ felújítására az ASB 150.000 eurót biztosított. Ebben a befogadó központban felújították a meglevő létesítményeket, további hálótermet építettek és szanálták a régi igazgatósági épületet, amelyben az orvosokat helyezik majd el.

Vulin miniszter ebből az alkalomból kiemelte, hogy minden, a migránsok számára biztosított segély mindannyiunk számára segítséget jelent.

- Ez az épület nem szerepelt sem Szabadka Város, sem a Szerb Köztársaság Kormányának költségvetésében. A létesítményt a szükség hozta létre, hogy a migránsok és családjaik a tél, az eső, a hó elől meghúzhassák magukat néhány napra – de a mi gyermekeinknek marad meg – mondta Vulin.

Szavai szerint tegnap 5.617 migráns haladt át az országon, ma több mint 6.000 várható, Adaševciben pedig 1.229 migráns vár vonatra.

- Mint látják, a számok nem akkorák, mint a korábbi napokban voltak, de nem is kicsik. Nekünk az a feladatunk, hogy továbbra is szervezetten, felelősen és humánusan viselkedjünk. Számba kell őket vennünk, regisztrálnunk, s a lehető legnagyobb mértékben biztosítsuk a mozgásukat, de polgártársaink mindennapi életét is – mondta a miniszter.

Szerbiának a migránsok iránti viszonyulásáról és a tragikus párizsi eseményekről elmondta, hogy hazánkon keresztül mintegy 500.000 migráns haladt át, incidensek nélkül.

9698_2.jpg

- Kérem Önöket, hogy a Párizsban történt borzalmakat senki se használja fel a muszlimok iránti gyűlölet szítására, hiszen semmi közük ahhoz, ami történt. Azoknak az embereknek, akikkel ebben a térségben együtt élünk, és akikkel megosztjuk a kenyerünket, semmi közük a párizsi gonosztettekhez – hangsúlyozta Vulin miniszter.

Elmondta, hogy Szerbia az országba való belépéskor komoly ellenőrzést végez, minden migráns áthalad a diverzióellenes kapun, Preševóban felveszik biometrikus adataikat, szolgálataink pedig végig kísérik őket az országba való belépésüktől az ország elhagyásáig.

Szerbia nem módosítja migránsok iránti politikáját – emelte ki Vulin – majd hozzátette, hogy a terrorizmus olyan rossz, amelyet nem az útlevélről lehet felismerni, s amely nem köthető egy néphez, egy valláshoz vagy egy nemhez sem.

- Mi a terrorizmushoz általános fenyegetésként viszonyulunk, nem pedig ehhez, vagy ahhoz az embercsoporthoz. Nem minden muszlim terrorista, nem minden migráns terrorista, és akik Franciaország szerte gyilkoltak, nem franciák. Ezek nem emberek. Semmi több. A helyzettel tehát senki se éljen vissza politikai célokból, ne szítsa a félelem és a gyűlölet politikáját. Az ilyen támadások, mint a párizsi, arra szolgál, hogy az emberek elkezdjenek félni, és tartsanak szomszédaiktól. Mi úgy viselkedünk, mint eddig a biztonsági intézkedések maximális szintre való emelésével együtt – mondta Aleksandar Vulin.

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere köszönetet mondott a német ASB humanitárius szervezetnek, a Szerb Köztársaság Kormányának, az illetékes minisztériumnak és a Menekültügyi Biztosságnak, amiért Szabadka rendelkezik valószínűleg a legkorszerűbb tranzit központtal, nem csak ebben a régióban, hanem a tágabb térségben is.

9698_3.jpg

- Számunkra fontos, hogy a létesítmény több funkciót tölthet be, s ha nem lesz rá szükség a migránsok befogadó központjaként, akkor a város oktatási központként, vagy ifjúsági táborként hasznosíthatja. Úgy vélem, hogy ez minden polgártársunk érdekét szolgálja – hangsúlyozta Maglai Jenő polgármester, majd hozzátette, hogy idén több mint 100.000 migráns haladt át Szabadkán, s hogy a nyomás augusztus 15-e és szeptember 15-e között csúcsosodott ki.

Elmir Bojadžić elmondta, hogy ezt a befogadó központot a szervezet eszközeiből, a német kormány és az Európai Unió adományaiból épült ki, s hogy a szabadkai beruházás mellett Magyarkanizsának is segítséget nyújtottak, illetve, hogy a tervben szerepel egy dimitrovgradi befogadó központ építése is.

9698_4.jpg

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop