Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megemlékeztek Szabadka felszabadulásának napjáról az I. világháborúban

2015.11.13.

1918. november 13-a tiszteletére, amikor Szabadka felszabadult az I. világháborúban, megkoszorúzták a vasútállomás épületén elhelyezett emléktáblát, majd pedig a gyászszertartást követően koszorút és virágokat helyeztek el a felszabadításért és egyesülésért 1912 és 1918 között elesett hősök Puskin-téri emlékművén. . Szabadka Város képviseletében a felszabadításért és egyesülésért 1912 és 1918 között elesett hősök emlékművénél Maglai Jenő, Szabadkai polgármestere, Blaško Stantić, a Városi Tanács oktatásért felelős tagja, a Képviselő-testület nevében pedig Ilija Maravić, a Városi Képviselő-testület elnöke koszorúzott.

9690_1.jpg

Tegnap este a Jadran színpadán a Szent Száva Szerb Művelődési Központ és a Bunyevác Művelődési Központ együttes szervezésében Braća uvek - uvik zajedno címmel díszülést tartottak. Ezt a rendezvényt 1991 óta rendezik meg, amikor megújították a szerbek és a bunyevácok testvériségéről szóló okiratot és megállapodtak abban, hogy együttműködnek a fontos történelmi eseményekről való együttes megemlékezés érdekében.

A díszülésen Ilija Maravić, a Városi Képviselő-testület elnöke emlékeztetett rá, hogy 1918. november 13-án a győzedelmes szerb katonaságot Ante Živulović alezredessel és Mihajlo Budi őrnaggyal az élén dr. Jovan Manojlović, a bunyevácok és szerbek néhány nappal korábban (november 10-én) megalakította hazafias népbizottsága nevében őszinte jókívánságokkal fogadta:

„Drága testvérek!... - mondta Manojlović: - Váratlanul jött a hír, hogy jöttök... Itt, a fehér Szabadkán 70.000 bunyevác és szerb vár benneteket, hogy tárt karokkal öleljen benneteket forró testvéri mellére. Még ha nem is lennétek vér a vérünkből, csont a csontunkból, büszkén várnánk az egész világ leghíresebb hadseregét... hát még született testvéreinket!”

9690_2.jpg

A jelenlegi és a majdani generációknak azt üzente, hogy őrizzük meg a nemzeti értékeket és vívmányokat, s hogy büszkén adózzunk közös elődeink, hőseink emléke előtt, akik a szabadságért estek el, s hogy ítéljük el a történelmi tények átszabására irányuló kísérleteket, a történelmi tények semmibe vételét és minimalizálását.

A műsor művészeti részében fellépett a Szent Száva SZMK vegyes kórusa, a Zvuci sa kamena Énekkar, Miloš Stanković színművész, aki a Solunci govore című könyvből olvasott fel részleteket, valamint a Bunyevác Művelődési Központ és az újvidéki Svetozar Marković ME együttese.


Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop