Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Bemutatták a szabadkai regionális hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztési koncepcióját

2015.11.09.

A szabadkai Regionális Hulladéklerakó Kft. által az újságírók számára szervezett munkareggelin, amelyet az Európai Unió projektje is támogatott, a sajtó képviselői megismerkedtek a projekt előrehaladtával, a konkrét tevékenységekkel, azzal, hogy az Európai Unió milyen mértékben támogatja az infrastruktúra kiépítését és a vállalat kapacitásainak a fejlődését ennek a bonyolult rendszernek az irányításához.

9683_1.jpg

Stana Božović, a Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Minisztérium államtitkára elmondta, hogy a szabadkai regionális hulladékgazdálkodási központ megépítésével a szerb Kormány sokkal közelebb kerül azoknak a kötelezettségeknek a teljesítéséhez, amelyeket a környezetvédelem terén vállalt az Európai Unióhoz való csatlakozási folyamat során.

- A tervezett 26-ból ez lesz a kilencedik regionális hulladékgazdálkodási rendszer, amely hozzájárul a hulladékgazdálkodással és –lerakással kapcsolatos uniós jogi keretnek a teljesítéséhez. Ami pedig sokkal fontosabb, a talaj, a vizek, a levegő és az egészség megóvása mellett lehetővé teszi 260.000 polgárunk számára a kommunális hulladék biztonságos elhelyezését.

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere hangsúlyozta, hogy a térségben ez a legjelentősebb beruházások egyike. Ez a projekt ugyanakkor nagy kihívást is jelent, hiszen át kell szervezni a hulladékgazdálkodás teljes rendszerét, s a Szabadka Város, valamint Zenta, Magyarkanizsa, Topolya, Kishegyes, Csóka és Törökkanizsa községekben élő polgárok is meg kell, hogy változtassák eddigi szokásaikat.

9683_2.jpg

- A szabadkai regionális hulladéklerakó építése elnevezésű projekt megvalósításával Szerbiában először kerül alkalmazásra a kommunális hulladék elhelyezésének teljes rendszere, amely megfelel az Európai Unió szabványainak és összhangban van a Szerb Köztársaság 2010-2019-es hulladékgazdálkodási nemzeti stratégiájával – mondta Kikity Andrea, a Regionális Hulladéklerakó Kft igazgatója, emlékeztetve rá, hogy a regionális hulladéklerakó építése 2015. július 27-én kezdődött. 

Bejelentette, hogy 2015. november 23-án hivatalos látogatás keretében az építőhelyet felkeresi Michael Davenport, az Európai Unió szerbiai missziójának a vezetője, valamint Snežana Bogosavljević Bošković köztársasági mezőgazdasági és környezetvédelmi miniszter.

Az EU 19,5 millió euróval (82%) támogatja az infrastruktúra építését és a regionális hulladékgazdálkodási társaság illetve a szabadkai régióban működő helyi kommunális közvállalatok kapacitásainak a fejlesztését.  A Szerb Köztársaság Kormánya a regionális hulladéklerakó építését 3,2 millió euróval (13,5%) támogatja, Szabadka Város és az érintett községek költségvetéséből pedig egymillió eurót (4,5%) biztosítanak.

9683_3.jpg

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop