Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Az Ago Mamužić utcai fák nehezítik az utca teljes rendezését

2015.11.09.

A szabadkai Ago Mamužić utcában a szabadkai Városrendezési Intézet KV által kidolgozott  városrendezési terv és tervdokumentáció alapján – amelyet a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet is jóváhagyott, el kell végezni az utca teljes szanálását. A tervdokumentáció szerint az utca teljes felszínét egy szintbe kell hozni.

  9681_1.jpg

Ennek elérése érdekében – a munkálatok megkezdése előtt – alapos földtani méréseket végeztek, amelyek alapján megállapították, hogy veszélybe kerül az utcában található fasor, vagyis a több évtizedes ostorfák stabilitása, mivel fennáll annak a veszélye, hogy a munkálatok alatt jelentős mértékben károsodhat a fák gyökérzete.

Ugyancsak megállapítást nyert, hogy az ostorfák kis távolságra vannak az épületektől, erős, szerteágazó gyökérzetük, magas és fejlett lombozatuk veszélyeztetik az utcában található épületek, házak alapjait és tetőzetét.   

Ahhoz, hogy a munkálatokat a tervekkel összhangban végezhessék el, lehetséges megoldásként felmerült, hogy az Ago Mamužić utcában a meglevő fasor helyére új, már kifejlett, konténeres fákat telepítsenek.  A fafajta megválasztásakor gondoskodni kellene arról, hogy belátható időn belül ne merüljön fel ismét a fák gyökérzetével kapcsolatos probléma.

9681_2.jpg

Másfelől, figyelmesen kell mérlegelni, hogy indokolt-e a meglevő fák eltávolítása. A szakemberekkel együtt át kell tekinteni az életkorukat és az ostorfákkal illetve mikrolokációjukkal kapcsolatos összes paramétert, és azok alapján meghatározni a további teendőket.

Ez azt mutatja, hogy nagyon gyorsan a város szintjén kell kialakítani a problémával kapcsolatos szakmailag megfogalmazott, átfogó és mindenki által elfogadható megoldást, hiszen a városi utcák többségében fennállnak hasonló problémák – a gyökérzet megemeli a járdákat. A kérdést tervszerűen és stratégiailag összehangolt módon kell rendezni.

9681_3.jpg

Ennek a megoldásnak mindenesetre fenntartható irányelveken kell nyugodni, hogy városunkban mind minőségében, mind mennyiségében megőrizzük és megtarthassuk a növényi állományt.

                                                                                    A POLGÁRMESTERI HIVATAL

Ago Mamužić utca

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop