Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Aláírták a Kosta Nađ Laktanya átadásáról-átvételéről szóló szerződést

2015.10.20.

A Szerb Köztársaság Vagyonkezelő Igazgatóságának ügyvezető igazgatója, Jovan Vorkapić és Maglai Jenő, Szabadka polgármestere ma a Városházán aláírták a szerződést a szabadkai Kosta Nađ Laktanya átadásáról-átvételéről szóló szerződést. A szerződés aláírásánál jelen volt Bratislav Gašić honvédelmi miniszter, Gojko Radić, a szerb kormányfő tanácsadója és Vojin Č. Jondić vezérőrnagy, a szerb Vezérkar Operatív Igazgatóságának igazgatója.

A Kosta Nađ Laktanyát a Szerb Katonaság működéséhez nem szükséges ingatlanokkal való rendelkezési keretből Szabadka Város javára idegenítik el a Szerb Köztársaság Kormányának 2015. július 10-én kelt határozata alapján, amellyel úgy döntött, hogy az ingatlan tulajdonjogát a Szerb Köztársaság Honvédelmi Minisztériumáról Szabadka Városára ruházza át a határozatban foglalt térítés és feltételek mellett.

9649_1.jpg

A laktanyát 36, összesen 17.573,09 négyzetméter alapterületű létesítmény alkotja, valamint egy 8 hektár, 95 ár és 83 négyzetméternyi földterület. A katonai ingatlan piaci értéke 3.025.742,39 euró, ebből az épületek értéke 2.032.543,43 euró, a földterület értéke pedig 993.198,95 euró. Szabadka Városának a 3.025.742,39 eurót a szerződés aláírásától számított öt éven belül kell kifizetnie.

Gašić miniszter gratulált Szabadka Városának az értékes katonai ingatlan megszerzéséhez, és azt üzente a többi önkormányzatnak, amelyek területén a főtervvel felölelt katonai létesítmények találhatók, hogy bátran és mielőbb kezdjék meg a tárgyalásokat az adott katonai létesítmények átvételéről.

- A Szerb Katonaság ezeket az eszközöket erőforrásai korszerűsítésére, új felszerelés és fegyverzet vásárlására, valamint a katonaság nagyszámú tagja szociális helyzetének a megoldására fordítja, elsősorban azokéra, akiknek 20-30 éve nincs megoldva a lakáskérdése. A Katonaság mindenütt érdekelt abban, hogy a katonai létesítményeket lakásokra cserélje. Mivel a katonai létesítmények többnyire a legvonzóbb lokációkon találhatók, az önkormányzatoknak lehetővé teszik, hogy ezeket a létesítményeket és földterületeket saját szükségleteiknek megfelelőn használják fel, esetleg felkínálják őket a befektetőknek – emelte ki Bratislav Gašić miniszter, majd hozzátette, hogy a jövőben a katonai vagyon nem idegeníthető el úgy, hogy azért a katonaság ne kapjon megfelelő térítést, mint ahogyan az történt 2012 előtt.

Példaként Smederevska Palankát említette, ahol nem fizették ki az elidegenített katonai létesítményt, amelyet időközben tovább adtak. Elmondta, hogy a katonai főtervben 2006. óta szereplő 450 létesítmény közül 2012-ig csak 40 talált új tulajdonosra, némelyikért a katonaság pénzt sem kapott. Az elmúlt időszakban egyes túlértékelt létesítmény értékét újrabecsülik, hogy reálisabb értéket határozzanak meg.

9649_2.jpg

Maglai Jenő polgármester köszönetet mondott Gašić miniszternek és Vorkapić igazgatónak a Kosta Nađ laktanya tulajdonjogának megszerzésében nyújtott segítségért és korrekt együttműködésért. Emlékeztetett rá, hogy a város többször próbálta megszerezni az említett katonai vagyontárgyat, de ez az eljárás sosem fejeződött be. Hozzátette, hogy Szabadka számára nagyon fontos, hogy megszerezhette ezt az ingatlant, mivel fekvése kivételes jelentőségű.

- Az épületek mennek tönkre és rendjén lenne rendezni és hasznosítani őket. A terület egy részét az önkormányzat szükségleteire használjuk fel. Ott három épület műemléki védelem alatt áll, amelyeket a felújítás után saját céljainkra használunk fel. A Városházán található Történelmi Levéltár nem megfelelő körülmények között működik, mind nagyobb helyet igényel és jó lenne áthelyezni a Kosta Nađ laktanya körletében található reprezentatív épületbe, amikor azt sikerül felújítanunk. A Vöröskereszt is kérte, hogy az önkormányzat biztosítson megfelelő helyet a népkonyha számára. A laktanya egy részét üzleti alapokon lehetne hasznosítani, ami lehetővé tenne bizonyos beruházásokat és új munkahelyek megnyitását is – hangsúlyozta Maglai Jenő.

Jovan Vorkapić többek között úgy vélte, hogy a szabadkai laktanya lokációja a városban az egyik legjobb, majd bejelentette, hogy húszegynéhány napon belül aláírják azt a szerződést is, amely a szabadkai Hadseregotthon tulajdonjogát szabályozza.

A ma aláírt szerződés a harmadik, amellyel a helyi önkormányzat megszerzi a területén található valamely vagyontárgy tulajdonjogát.

9649_3.jpg

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop