Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megemlékeztek október 10-ről, Szabadka felszabadulásának napjáról a II. világháborúban

2015.10.10.

A Városi Képviselő-testület díszülésével és a fasizmus áldozatai emlékművének megkoszorúzásával emlékeztek meg városunk történetének egyik legfontosabb dátumáról, október 10-ről, amikor 71 évvel ezelőtt Szabadka felszabadult a fasizmus alól a II. világháborúban.

9595_1.jpg

A Városháza Dísztermében megtartott ünnepséget alkalmi műsor vezette be. A vendégek között ott volt: Roman Hatkijevics, az Orosz Föderáció belgrádi nagykövetségének első titkára, Alekszandar Alekszandrovics, Ukrajna szerbiai nagykövete, Dragoljub Švonja, Fehéroroszország újvidéki tiszteletbeli konzulja, Petykó Csaba, a szabadkai magyar főkonzulátus konzulja, Vladimir Pleša, Horvátország szabadkai főkonzulja, Dr. Nenad Ivanišević és Csikós László, a Szer Köztársaság Munka-, Foglalkoztatási, Harcos- és Szociálisügyi Minisztériumának államtitkárai, Dragi Vučković, az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet vezetője, a Harcosok Szövetsége köztársasági, tartományi és városi bizottságainak képviselői, az egyházak, az állami, a tartományi és a városi szervek képviselői, a Városi Képviselő-testület tanácsnokai és számos polgár.

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere beszédében elmondta, hogy a szabadkai helyi önkormányzat azon kevés önkormányzatok egyike, amelyek a mai napig a Városi Képviselő-testület díszülésével emlékeznek meg a győzelem napjáról.

9595_2.jpg

- Nagyon fontos, hogy közösségünk ily módon ragaszkodjon múltjához és történetéhez, ezzel is hozzájárulva erejéhez, stabilitásához.   A történelem arra tanít bennünket, hogy nem velünk kezdődik és nem velünk ér véget, Ilyen értelemben fontos, hogy évről évre erre a napra díszüléssel, a fasizmus áldozatai emlékművének megkoszorúzásával, és azoknak az embereknek a találkozójával emlékezzünk, akik ezt a dátumot fontosnak tartják, azt üzenve egyúttal, hogy a 71 évvel ezelőtti események mindannyiunkat köteleznek. Meg kell becsülnünk múltunkat ahhoz, hogy építhessük a jövőnket – hangsúlyozta többek között Maglai Jenő polgármester.

Nenad Ivanišević a szerb Kormány nevében üdvözölte a jelenlevőket, majd kiemelte, hogy október 10-ét valamikor a város napjaként tartottuk számon, s hogy ezt a dátumot soha nem szabad elfelejtenünk.

9595_3.jpg

- A mai szintéren sok egyén, mozgalom, sőt még ország is jelen van, akik, illetve amelyek azt próbálják mondani, hogy a fasizmus nem is volt olyan rossz, s hogy talán a partizánok sem voltak a legjobbak, hanem valaki más. Épp ezért mától a jövőben azt kellene nekik mondanunk - hagyjátok abba a hazudozást. A partizán mozgalom vezette a felszabadítást, harcolt a fasizmus ellen és más alternatíva nincs – üzente dr. Nenad Ivanišević.

A Díszteremben levőkhöz szólt Maksim Bakrač, a Harcosok Szövetsége szabadkai városi bizottságának elnöke, valamint Svetomir Atanacković, a Harcosok Szövetsége tartományi bizottságának elnöke, a köztársasági bizottság alelnöke.

A Fasizmus áldozatainak emlékművénél tartott megemlékezésen Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke, Ilija Maravić emlékeztetett rá, hogy a mai napon, 10. 1944. október 10-én a szabadkai partizánosztag harcosai Kisbajmoknál találkoztak a Vörös Hadsereg katonáival, majd együtt a Zombori úton haladva 21 óra körül érték el a városközpontot, ahonnan a korábban elkészült haditervnek és beosztásnak megfelelően megkezdték a harcot Szabadka felszabadításáért.

A csata a vasútállomásnál érte el tetőfokát, ahol a szabadkai partizánosztag parancsnoka, Jovan Mikić Spartak halálos sebet kapott azon a napon, amelyen városa kivívta a győzelmet és a szabadságot, emelte ki Ilija Maravić, majd hozzátette, hogy Szabadka bejáratánál a megszállók elleni harcban négy vöröskatona is elesett.

9595_4.jpg

Aláhúzta, hogy kötelességünk tiszteletben tartani a hazafiak és antifasiszták dicső és hősies harcát, akik a szabadságunk alapjaiba életüket építették be, s büszkén kell megemlékeznünk erről a napról és megkoszorúznunk az áldozatok sírjait, és tisztelegni mindazok emléke előtt, akik antifasiszta beállítottságuk miatt vesztették életüket.

- Szabadka nácifasizmus alóli felszabadulásáról megemlékezve alkalom adódik arra, hogy a fiataloknak elmondjuk, őseink mekkora árat fizettek a nácizmus és a fasizmus feletti győzelemért. Sajnos a történelem komoly revíziója történt meg, természetesen érvek nélkül, ideológia színezettel, s hogy rendkívül fontos elszántaknak lennünk a nácifasiszta ideológiák ellen. Az ilyen eszmék elleni harc egysége olyan civilizációs érték, amelyen a mai Európa nyugszik – hangsúlyozta Maravić.

A Fasizmus áldozatainak terén megtartott megemlékezésen beszélt még Maksim Bakrač és Alekszandar Alekszandrovics, Ukrajna nagykövete.

Szabadka felszabadulásának napja alkalmából számos küldöttség koszorúzta meg a Fasizmus áldozatainak emlékművét. A sétaerdei pravoszláv temetőben a kegyelet virágait elhelyezték az elesett vöröskatonáknak – a III. Ukrán Front katonáinak – az emlékművén is.

9595_5.jpg


Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop