Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megünnepelték az idősek nemzetközi napját

2015.10.01.

Alkalmi műsor és a nyugdíjasok városi egyesülete, a Gerontológiai Központ, a Vöröskereszt, a Caritas, az Egészségházak, a szabadkai Gyógyszertárak és a Közegészségügyi Intézet képviselőinek egész sor aktivitása jellemezte Szabadka főterén az idősek nemzetközi napja, október 1-je alkalmából szervezett programot.

9507_1.jpg

Maglai Jenő polgármester ebből az alkalomból elmondta, hogy Szabadka közismert az idősekről való gondoskodás szervezettségéről, s hogy az önkormányzat az elkövetkező időszakban ennek a rendszernek az előmozdítására és megerősítésére fog törekedni mind anyagi, mind pedig káderek szempontjából.

- Az önkormányzat egyik alapvető feladata továbbra is segíteni azoknak az intézményeknek és szervezeteknek a munkáját, amely közvetlenül foglalkoznak az idősekkel, emellett pedig támogatnia kell a nyugdíjasok egyesületeit – emelte ki Maglai Jenő polgármester.

Milimir Vujadinović, a Városi Tanács szociálisvédelemért felelős tagja elmondta, hogy városunk azon közösségek közé tartozik, amelyekben elég sok az idős ember. Hozzátette, hogy Szabadka hagyományosan jól gondoskodik az idősekről, s hogy a Város a nyitott gondoskodás rendszerére illetve csak a Gerontológiai Központ, az idősekről gondoskodó egyik legfontosabb intézményünk támogatására éves szinten 39 millió dinárt biztosít.

Az idősek nemzetközi napja világszerte különös nap az idősek számára, de egész októbert is az idősekről való gondoskodásnak szentelik. Az idei kampány jelmondata: „Hatvanon felüliek, számítsatok ránk arra irányul, hogy a nyilvánosság figyelmét felhívják arra: a népesség elöregedése és a népesedés dinamikája a fejlődés olyan kulcsfontosságú kihívásai lesznek, amelyekkel az egész világnak szembe kell néznie a 21. században.

Az idősek iránti figyelem elmaradása azt is jelenti, hogy nem fordítanak figyelmet a világ népességének 20 százalékára. 2030-ig a világon több 60 éven felüli lesz (1,4 milliárd), mint 10 alatti gyermek, miközben a korosztályi összetételben bekövetkező gyors változások elsősorban a fejlődő országokat fogják sújtani.

Az idősek nemzetközi napját, akárcsak szerte a világban, mi is október 1-jén ünnepeljük az ENSZ Közgyűlése által 1990. december 14-én elfogadott 45/106 számú határozatával összhangban, azzal a céllal, hogy hangsúlyozza az olyan életkörülmények biztosításának fontosságát, amelyek igazodnak az idősebbek képességeihez és körülményeihez.

9507_2.jpg

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop