Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Aleksandar Vulin Szabadkán tárgyalt migránsügyben

2015.09.16.

Maglai Jenő, Szabadka Város polgármestere, Ilija Maravić, a Városi Képviselő-testület elnöke és Milimir Vujadinović, a Városi Tanács szociális ügyekkel megbízott tagja a Városházán fogadta Aleksandar Vulin munkaügyi, foglalkoztatási és szociálpolitikai minisztert.

9455_1.jpg

A tárgyalást követő sajtótájékoztatón Vulin elmondta, hogy nem helyesli azt, hogy Magyarország a zöldhátáron kívül a közúti határátkelőket is lezárta. A szociális ügyekkel megbízott miniszter szerint Magyarország a szerb határon felállított kerítéssel és a határátkelők lezárásával nem Szerbiától, hanem az Európai Uniótól határolta el magát. A miniszter hangsúlyozta: Еurópának ki kell alakítania egységes menekültpolitikáját és szemmel láthatóan az Uniónak megalakulása óta a jelenlegi illegális menekülthullám az első és egyben legkomolyabb vizsgafeladata. A szerb-magyar határon tapasztalható helyzetről elmondta, hogy az északi szomszédaink a menekültkérelmeket nagyon lassan kezelik: napi 50 kérelmet bírálnak el, ugyanakkor Szerbia napi akár 2000 menekült regisztrációját is elvégzi. Ugyanakkor a bevándorlók tömege miatt lezárt határátkelők ellehetetlenítik a személy- és teherforgalmat is. A menekültek Magyarországról történő esetleges visszatoloncolásával kapcsolatban pedig kiemelte: nem kerülhet rá sor, hiszen Szerbia még nem tagja az uniónak, így rá, mint tagjelölt országra nem vonatkozik a dublini egyezmény.

9455_2.jpg

Vulin beszélt arról az eshetőségről is, hogy ha a menekülteket valóban nem engedik át Magyarország területére és amennyiben nagyobb tömeg torlódik fel, akkor találnak megoldást az elszállásolásukra Szabadkán.

9455_3.jpg

Maglai Jenő polgármester szerint azonban Szabadkán nem lesz szükség újabb befogadó-állomás kialakítására, ugyanis az Európai Unióba igyekvő menekülteknek nincs szándékukban Szerbiában maradni. A magyarországi ideiglenes határzár alkalmazása a következő napokban megmutatja majd a hatását, de minden valószínűség szerint a menekülthullám elkerüli majd Szabadkát és Magyarkanizsát is, így ezek a települések nem lesznek akkora nyomás alatt, mint az elmúlt időszakban - mondta Maglai, majd kiemelte: mindenekelőtt Szabadka polgárainak anyagi és személyi biztonságának a fenntartása a cél, de szolidaritást mutatunk a menekültekkel is. A város minden eshetőségre felkészül: befejezik annak a tranzitállomásnak a kiépítését, amely mintegy 150-200 menekült befogadására lesz alkalmas. Ugyanakkor jelenleg nem indokolja semmi, hogy komolyabb befogadó-központokat kellene nyitni. Szükség esetén az önkormányzat megteszi a megfelelő lépéseket, de erről még nem született döntés – tette hozzá a polgármester.

Milimir Vujadinović, illetékes városi tanácsos, a menekültekkel foglalkozó városi munkacsoport elnöke a sajtónak arról nyilatkozott, hogy a város segíti a szerb-magyar határátkelőn feltorlódott migránsokat. Ételt, italt és mobilvécéket vittek a határra, valamint autóbuszokat is küldtek, hogy a menekültek – amennyiben szándékukban áll – visszatérhessenek a befogadásukra kialakított tranzitállomásokra.

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop