Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

A tartomány segít a migránsokról való gondoskodásban

2015.08.28.

Nyilas Mihály, a Tartományi Migrációügyi Tanács elnöke és Maglai Jenő, Szabadka polgármestere ma felkeresték a régi szabadkai téglagyárat, ahol a városunkba érkező migránsok túlnyomó többsége tartózkodik. Nyilas Mihály ebből az alkalomból kijelentette, hogy Magyarkanizsa számára 14 millió dináros pénzügyi segítséget hagytak jóvá a migránsok okozta gondok kezelésére, míg Szabadka számára az összegről a következő héten döntenek.

9405_1.jpg

Nyilas Mihály kiemelte, hogy fontos a tartomány, az illetékes minisztérium és a nemzetközi szervezetek közötti koordináció azért, hogy az önkormányzatok ne maradjanak magukra a gondok megoldásában. Megállapította, hogy az elmúlt időszakban az ilyen helyzetekben a legnagyobb terhet az önkormányzatok viselték. A migrációügyi tanács elnöke elmondta, hogy Magyarkanizsa most jelentős eszközöket kap a tartománytól, s reményének adott hangot, hogy ez a többi érintettet is arra ösztönzi majd, hogy fokozzák az anyagi támogatást, mert ez csak egy része azoknak a költségeknek, amelyek a tartományt terhelik.

- Természetesen Szabadkának is megvannak a maga szükségletei és követelései. Szabadka polgármestere ezeket rövidesen konkrétan eljuttatja hozzánk, s a Tartományi Migrációügyi Tanács soron következő ülését követően bizonyosan hasonló javaslatot intézünk a tartományi Kormányhoz, mint ahogyan azt tettük Magyarkanizsa esetében is, hogy hozzon döntést a támogatásról, illetve a problémák megoldásához – mondta Nyilas Mihály.

Hozzátette, hogy Magyarkanizsa és Szabadka is élhet a Tartományi Árutartalékok nyújtotta lehetőségekkel a természetbeni támogatás érdekében, továbbá, hogy a nemzetközi segítséget egyenletesen kell elosztani az ország déli és északi részei között, továbbá, hogy még a tél beállta előtt koordináltan meg kell oldani a migránsoknak nyújtott segítség illetve elhelyezésük kérdését.

Maglai Jenő polgármester megállapította, hogy eddig Szabadka többnyire egyedül oldotta meg a migránsok problémáját, amely mostanra túlnőtt a város lehetőségein. Hangsúlyozta, hogy az önkormányzatnak semmilyen jogi illetékessége nincs a migránsok ügyében, mivel ez kizárólag a köztársasági szervek hatáskörébe tartozik.

Hangsúlyozta, hogy az előző időszakban Szabadka igyekezett megvédeni a helyi lakosságot, s hogy a helyzetet ellenőrzés alatt tartotta, pedig csak ezen a héten 5-6000 migráns haladt át Szabadkán.

- Nagyszámú migráns haladt át Szabadkán, de a lakosság ezt közelről sem olyan mértékben érezte meg, mint más közösségek. Elsősorban a határ menti övezetre nehezedett nyomás, míg a város és a nagyobb települések nem érezték meg annak a migráns-hullámnak a következményeit, amely átrobogott Szabadkán – mondta a polgármester.

Emlékeztetett rű, hogy folyamatban van a régi téglagyár körüli vagyonjogi helyzet rendezése, hogy megteremtődjenek a feltételek kisebb számú migránsnak a téli időszakban történő elhelyezésére.  

- Két napja Szabadkán megbeszéléseket folytattam az UNHCR szerbiai főképviselőjével. A találkozó során elmondtam, hogy Szabadkának nem érdeke egy tábor kiépítése, hanem csupán az, hogy a városban egy legfeljebb 200 fős befogadóképességű segélyállomás jöjjön létre. Nem célunk nagyobb számú migránst idevonzani, hogy hosszabb ideig itt tartózkodjanak, mivel ez ellenkező hatást váltana ki a magyar országhatár közelsége miatt – mondta Maglai Jenő polgármester.

A következő napokban figyelemmel kell kísérni a migránsok számának az alakulását és hogy mi történik a magyar országhatár túloldalán, mivel bejelentették, hogy a Magyar Honvédség különleges egységei és a rendőrség lezárják a magyar határt.

- Ebben az esetben nagyobb számú migráns fog itt tartózkodni, mivel nem tudnak Magyarországra átjutni, s ezt az új helyzetet is ellenőrzés alatt kell majd tartanunk – mondta Maglai Jenő polgármester.

9405_2.jpg

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop