Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Szabadkán ellenőrzés alatt a migránsokkal kapcsolatos helyzet

2015.08.21.

Biztonsági és anyagi értelemben Szabadkán nem gondba ejtő a helyzet – állapították meg a dr. Nenad Ivanišević munka-, foglalkoztatás-, harcos- és szociálisügyi államtitkárral a Városházán megtartott ülésen, amelyen részt vettek a helyi önkormányzat képviselői valamint a migránsok beáramlását figyelemmel kísérő munkacsoport tagjai.

9378_1.jpg

Szabadkán ezeket a gondokat kielégítő módon kezelik – mondta újságíróknak a megbeszélést követően dr. Nenad Ivanišević. Mint mondta, most van folyamatban a régi szabadkai téglagyár vagyonjogi helyzetének a rendezése, hogy azután a terület egy részén megoldják a víz- és áramellátást.

- Ha nem sikerül megállapodni az egykori téglagyár tulajdonosával, az egyedüli megoldás az lesz, hogy a Hrastovača nevű katonai létesítményben alakítsanak ki központot, amely segélynyújtási pontként és nem tartós szállásként működne. Ott az embereknek megfelelő orvosi és más segítséget nyújtanának. Ha a migránsok száma csökken a téli időszakban, a menedékközpontokba szállítjuk őket, úgy, ahogyan ez eddig is történt – mondta dr. Nenad Ivanišević.

Közölte, hogy a migránsokkal foglalkozó koordinációs testület illetve a szerb Kormány kész segítséget nyújtani Szabadka Városnak.

- Megállapodtunk abban, hogy a jövő héten újabb találkozót tartunk. Várhatóan Szabadkára látogat az UNICEF igazgatója, azzal a céllal, hogy felmérje, milyen segítségre van szükségük a migránsoknak és a migránsok gyermekeinek. Szabadkán az illetékeseknek össze kell állítaniuk a szükségletek jegyzékét, illetve a menekültekről és a migránsokról való gondoskodás tényleges költségeit, hogy a koordinációs testület és a külföldi adományozók részt vállalhassanak a költségek fedezéséből – mondta dr. Nenad Ivanišević.

Maglai Jenő polgármester emlékeztetett rá, hogy Szabadka eddig magára maradva igyekezett megoldani ezeket a gondokat, majd hozzátette: örömére szolgál, hogy az állam segíteni szeretne az önkormányzatoknak a kérdés rendezésében.

- Mi magunk is belátjuk, hogy az elkövetkező időszakban a helyzet sokkal gondba ejtőbb lehet. Másfelől rendjén volna, ha az állam bizonyos területeken a segítségünkre legyen, például az egyes költségek fedezésében, amelyek ténylegesen terhelik az önkormányzatot, illetve amelyek a jövőben a városra hárulhatnának. Megállapodtunk abban, hogy listát készítünk a szükséges dolgokról, amely alapján az illetékes minisztérium segítségével megkaphatjuk a szükséges támogatást. Számunkra nagyon fontos, hogy városunkban nem okoz gondot a biztonsági és az anyagi helyzet – hangsúlyozta Maglai Jenő.

A Szabadka Város területére érkező migránsokat figyelemmel kísérő munkacsoport nevében Milimir Vujadinović, a Városi Tanács szociális védelemért felelős tagja kiemelte, hogy Szabadka nem először találja magát szemben a migránsok beáramlásával.

- Mindaz, amit az előző időszakban tettünk, nem csupán a migránsoknak jelentett segítséget. Mindaz, amit az előző időszakban tettünk, nem csupán a migránsoknak jelentett segítséget. Bármilyen segítséget is nyújtunk a migránsoknak, azzal a mi lakosainkat is segítjük. Ebben sikerrel járunk, hiszen Szabadkán a város területén a mindennapi élet a rendes kerékvágásban zajlik – hangsúlyozta Vujadinović.

Szerbiába naponta másfélezer ember lép be, de a görög-macedón határon történtek miatt fennakadások lehetnek az elkövetkező két napban - hangzott el a megbeszélést követően.

Szerbia területén a menekültekről való gondoskodás napi költségei 15 és 20 ezer euró között mozognak. Szerbia az év végéig akciótervet dolgoz ki, amely felöleli Preševo, Belgrád, Magyarkanizsa és Szabadka területét.

Az Európai Unióból tegnap közölték, hogy Szerbia számára a menekültekről való gondoskodás költségeire térítésmentesen mintegy 390.000 eurós támogatást hagynak jóvá.

9378_2.jpg

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop