Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

A csatornahálózat és a nyitott csatornarendszer rendezése

2015.08.21.

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere, Ilija Maravić, az Észak-Bácskai DTD TVV, a Vízművek és Csatornázási KKV valamint a Városépítési Igazgatóság képviselői ma ellátogattak a Jaszibara területére (a Dózsa György és a Travnik utca közötti rész illetve csatorna) a Sétaerdő HK-ben, ahol egy próbaprojekt keretében a csapadékvizek gyorsabb elvezetése érdekében rendezték a csatornahálózatot és a nyitott csatornarendszert.

 9377_1.jpg

Slavko Vrndžić, az Észak-Bácskai DTD TVV igazgatója újságíróknak elmondta, hogy Szabadka Város csatornahálózata egy bonyolult műszaki rendszert alkot, amely a város közműhálózatának szerves részét képezi, illetve, amely általános csatornázásként, a fekáliás és a csapadékvizek egyidejű elvezetésére szolgál.

A rendszer nagy vízterhelése idején a közműhálózat képtelen egyszerre befogadni az összes csapadékvizet, így egyes alacsonyabban fekvő területeken a fekáliás vizeka felszínre törnek és elöntik az egyes városrészeket.

- A projekt célja gyorsan elvezetni a vizet az elöntött területekről, ott pedig, ahol ez nem érhető el, legalább előfeltételeket kell teremteni, hogy a víz ne veszélyeztesse a polgárok és közösségünk vagyonát, illetve hogy az esetleges következményeket a lehető legkisebbre mérsékeljük – mondta Slavko Vrndžić.

Maglai Jenő polgármester köszönetet mondott mindazoknak, akik hozzájárultak a jaszibarai gondok megoldásához illetve az egyébként nagyon elhanyagolt terület rendezéséhez. Hangsúlyozta, hogy a város területén először folynak munkálatok a csatornahálózat illetve a nyitott csatornarendszer rendezésén a csapadékvizek gyors elvezetése érdekében.

- Bizonyos projektekre szükség lesz a vezetékes csatornahálózattal kapcsolatban is. Véleményem szerint ezt is a prioritások listájára tesszük, s így az emberek több évtizedes gondjait oldjuk meg, akiknek rendre kárt okozott a kiadós csapadék. Remélem, hogy jövőre hasonló projekteket valósítunk meg a kéri településen illetve a város más kritikus pontjain – mondta a polgármester.

9377_2.jpg

A Jaszibara területe, a meglevő csatorna és a Dózsa György – Travnik utca közti terület a város egyik neuralgikus pontját jelentette. Az évek óta ismétlődő gondok és következmények megelőzése érdekében először megtisztították a területet a növényzettől és a felhalmozódott hulladéktól.

Az adott területen megváltoztatták a talaj konfigurációját, hogy fokozzák a terület vízbefogadó képességét, az új akkumuláció kialakításával pedig lehetővé válik, hogy a környező területekről és utcákról befogadja a vizet a lefolyók és a csapadékcsatorna új szárnyvonalainak az összekapcsolásával.

A meglevő nyitott kanális végein biológiai mészfiltereket helyeztek el, amelyek nem engedik meg, hogy a vízvisszatartó területén kiömöljön a fekáliás víz, így az eddigiekhez hasonló eseteknél egyfajta természetes gátat alkot majd.

Annak érdekében, hogy ez a terület néhány hónap alatt ne váljon ismét illegális hulladéklerakóvá, az Észak-Bácskai DTD TVV, a Vízművek és Csatornázási KKV valamint a Városépítési Igazgatóság közös projektjéhez, amelynek megvalósításához nem volt szükség költségvetési eszközökre, csatlakozott a Szabadkai Erdőtelepítő Mozgalom Faiskolája és a Zöld Ökológiai Párt is, amelyek az Ante Rudinski által kidolgozott terveknek megfelelően együttesen parkosítják az adott területet mintegy 1.000 különböző csemete felhasználásával.

A Jaszibara mellett a csatornahálózat és a nyitott csatornarendszer szabályozásával kapcsolatos próbaprojekt – amely kedvező feltételeket teremt a csapadékvizek jobb elvezetéséhez – a 2014 és 2018 közötti időszakban felöleli még a következő utcákat is: a Szekeres László utcát a Halasi úti laktanya melletti nyitott kanálisnál, a Stipe Grgić és a Travnik utcákat, a Veselin Masleša teret, a Tomislav király teret, a Sonja Marinković és a Joó Lajos utcák sarkát, a Sonja Marinković és a Május elseje utcák sarkát, a Bánát utcát valamint a Majsai út melletti területet.

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop