Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megtartották az Aratóünnepség, a Dužijanca 2015. központi ünnepségét

2015.08.09.

Szabadkán a Szabadság téren megtartották a 2015. évi Aratóünnepség, a Dužijanca központi ünnepségét. A hagyományos rendezvényt immár 105. alkalommal tartották meg az aratás befejezése alkalmából, hálát adva Istennek a termésért, különösen a búzatermésért. Nikola Bašić és Martina Ivković aratópár adta át Maglai Jenő szabadkai polgármesternek az új szalmából font koszorút és az új lisztből sült kenyeret.

9359_1.jpg

Miután átvette a kenyeret, a polgármester azt felmutatta a négy égtáj felé, majd azt mondta, hogy van minek örülnünk, hiszen földműveseink rekordhozamokat jegyeznek, ami nyugalmat és biztonságot jelent mindannyiunk számára.

Kiemelte, hogy azért jöttünk össze, hogy örüljünk, s hogy egymásnak adjunk erőt jövőnk építéséhez, majd hozzátette, hogy ma közösségként kedvezőbb helyzetben vagyunk, mint eleink, akik jobban örültek az aratás anyagi hozadékának, mindenekelőtt a biztos kenyérnek.

- Ma mindannyiunknak, vagy többségünknek sokkal nagyobb szükségünk van az aratás szellemi értékeire, hogy közösségként szellemünkben erősítsen meg bennünket, hogy ne csüggedjünk el, hogy higgyünk a szebb jövőben, a valós emberi értékekben, s hogy közösségként kedvező kilátásaink legyenek nem csak az anyagi, hanem a szellemi fejlődés tekintetében is.  Kincsnek kell őriznünk azt, amit elődeink ránk hagytak, mert az évről évre megnemesíti lelkünket. Az idei Dužijanca ünnepe azt üzeni mindenkinek, hogy az emberi munka, az emberi elme és a szív gyümölcsei megteremtik jövőnk alapjait s hogy készek vagyunk saját kezünkbe venni sorsunk irányítását – hangsúlyozta Maglai Jenő polgármester. 

A program hagyományosan áldással és a legszebb aratópár kikísérésével kezdődött a Szent Rókus templomban, majd a menet az Avilai Szent Teréz székesegyházhoz vonult, ahol megünnepelték az Oltáriszentséget. A hálaadó istentiszteletet, az Aratóünnepség legfontosabb lelki eseményét msgr. dr. Ivan Devčić rijekai érsek celebrálta.

9359_3.jpg

Ezután kezdődött a leglátványosabb esemény, a díszfelvonulás, amely az Avilai Szent Teréz székesegyháztól haladt a Szabadság térig. A szabadkaiak és a vendégek először a Dužijanca zászlóvivőjét köszöntötték, majd a határőr egyenruhába öltözött lovasok menete, a szalmából font korona és kalász következett. A menetben ott voltak a kis „királynők”, akik hagyományos énekekkel szórakoztatták a nézelődőket, a népviseletbe öltözött korabeli szerszámokkal vonuló részaratók, díszes fogatok, hintók, fiákerok következtek, majd pedig a szabadkai és a környékbeli, valamint a vajdasági és a horvátországi művelődési egyesületek tagjai vonultak fel.  A menetben tucatnyi aratópár is felvonult azokból a településekből, ahol az elmúlt hetekben az aratóünnepség keretében már megtartották a helyi ünnepségeket.

A 2015. évi Aratóünnepség 18 órakor folytatódott, amikor a legszebb aratópár a vendégek és rangos tisztségviselők kíséretében meglátogatták Blaško Rajić sírját a szabadkai Kéri temetőben.

A Dužijanca 2015. központi rendezvénye a Szabadság téren 20 órától a hagyományos népünnepéllyel ért véget.

Az ide Dužijancát a Bunyevác Horvátok Dužijanca Egyesülete szervezte.

9359_4.jpg

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop