Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

A Palicsi-tó II. és III. szektorában javultak az ökológiai feltételek

2015.07.28.

A Palicsi-tó és környéke ökológiai státusának a javítására vonatkozó terv megvalósítását figyelemmel kísérő munkacsoport ma a Városháza Média Központjában megtartott sajtótájékoztatón számolt be munkájának eredményeiről egy évvel az után, hogy Szabadka Város Képviselő-testülete meghozta a Tervet. A Maglai Jenő polgármester által létrehozott munkacsoport elnöke Húzsvár József, tagjai pedig Márton Ferenc, Michell Rohmann és Žika Reh.

9336_1.jpg

A Terv megvalósítása során a munkacsoport szorosan együttműködött az egyes feladatok hordozóival. Ezek pedig a Vízművek és Csatornázási KKV, a Köztisztasági és Parkosítási KKV, a Palics-Ludas KV, a Palics Park Kft, a Tartományi Természetvédelmi Hivatal, a DTD Észak-bácskai VTV, a Városrendezési Intézet, a Városi Közigazgatás illetékes szolgálatai, a Mezőgazdasági és Környezetvédelmi Minisztérium, valamint a Tartományi Városrendezési, Építésügyi és Környezetvédelmi Titkárság.

Az első évben sikerrel valósultak meg a terv azon elemei, amelyekért a helyi önkormányzat a felelős, s amelyek a megfelelő városrendezési és tervdokumentáció kidolgozásával, a tervdokumentumok összehangolásával illetve a helyi rendelkezések módosításával kapcsolatosak.  A turizmus-fejlesztési főterv tervezetét összehangolták a környezetvédelmi követelményekkel és az ökológiai állapotok javításával kapcsolatos igényekkel.

A terv jelentős részének a megvalósításához a német KfW bank biztosít térítésmentes eszközöket, mivel Szabadka az elmúlt másfél év alatt három szakértői szemlét követően bekerült a támogatásra jelöltek legszűkebb körébe. Őszre várható az államközi szerződés aláírása, azt követően pedig megkezdődik a projekt megvalósítása.

A terv egyes elemei olyan előfeltételekhez kötődnek, amelyek nem tartoznak az önkormányzat hatáskörébe (nemzeti szintű jogszabályok, más megkezdett projektek megvalósítása, emberi és műszaki előfeltételek), s ezeken a feladatokon továbbra is intenzíven kell munkálkodni.

A munkacsoport tagjai a mai sajtótájékoztatón bemutatták a Palicsi-tó II. és III. szektoráról készült fotókat. A tónak ebben a részeiben sokkal jobbak az ökológiai állapotok, mint egy évvel korábban. Ezekben a szektorokban ismét megjelentek a planktonikus rákok, ami megakadályozta a fitoplanktonok virágzását, s ennek köszönhetően a korábbinál jóval áttetszőbb a víz.  Ez jól szemlélteti azt, hogy a víz minősége milyen mértékben függ a víz élővilágától. Ugyanakkor reményt kelt, hogy a biomanipuláció és a vízi vegetáció újjáélesztése nagyon gyorsan javulást eredményezhet a Palicsi-tó IV., turisztikai szektorában is.

(A Szabadka Város Képviselő-testülete által 2014-ben elfogadott terv megtalálható a következő internetes címen: http://www.subotica.rs/index/page/id/8253/lg/sr/pr/1)                            Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop