Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Látogatás Lopareba

2015.07.26.

A Városi Képviselő-testület elnöke, Ilija Maravić és a Gazdasági, Helyi Gazdaságfejlesztési és Idegenforgalmi Titkárság titkára, Srđan Samardžić, ma Lopareba látogattak. Ez a kisváros az azonos nevű község székhelye, a boszniai Szerb Köztársaságban, a Majevica hegy északkeleti lankáin terül el. A látogatást Lopare Községi Képviselő-testületének elnöke, Milenko Ristić kezdeményezte. A szabadkai tisztségviselők először a község küldöttségével tárgyaltak, amelyet dr. Rado Savić, a község elnöke vezetett. A gazdasági, kulturális és a sport terén megvalósítható együttműködésről cseréltek véleményt, majd pedig a loparei emléktemplom portáján jelen voltak a szórvány napjai elnevezésű hagyományos rendezvény megnyitó ünnepségén.

9333_1.jpg

A szívélyes találkozó során Rado Savić, a község elnöke kiemelte, hogy Lopare érdekelt a Szabadkával való kapcsolatok felvételében, azzal a várossal, amely addig szép sikereket ért el a külföldi befektetők megnyerésében.

- Szabadka jól ismert arról, hogy több közvetlen külföldi beruházás valósult meg, s számunkra ezek a szabadkai tapasztalatok rendkívül értékesek lennének, annál is inkább, mivel községünkből nagyon sokan mentek külföldre, elsősorban Svájcba. Szeretnénk számos téren kialakítani az együttműködés hídjait, elsősorban a gazdaság, a kultúra és a sport terén. Lopare községben adottak a feltételek a gyümölcs-, különösen a szilvatermesztés fejlesztéséhez, ezen kívül a fém- és a faipar, valamint a turizmus fejlesztéséhez – mondta Savić.

9333_2.jpg

Ilija Maravić mondott köszönetet a meghívásért és az őszinte vendéglátásért. Hangsúlyozta, hogy Szabadkát a nemzetek közötti tolerancia kozmopolita szelleme jellemzi, amely nyitott és együttműködésre kész.

- Jelenleg a két önkormányzat a kultúra és a sport terén vehetné fel a kapcsolatokat, amelyeket a későbbi elemzésekkel összhangban kiterjeszthetnénk a gazdaságra és a turizmusra is. Hiszem, hogy együttműködésünk korrekt lesz, s hogy Szabadka Város és Lopare Község lakosainak a jólétét fogja szolgálni - mondta Ilija Maravić.

9333_3.jpg

A szórvány napjai elnevezésű háromnapos loparei rendezvénysorozatot a helyi Turisztikai Szervezet a svájci Majevicaiak Egyesületével közösen rendezi. A hagyományos gyümölcspárlat-fesztivállal (Rakijada) vette kezdetét a rendezvény, majd a BN Televízió Vasárnap Délután című élő műsora következett, amelyben részt vett Ilija Maravić is. A rendezvényt hivatalosan Predrag Jović, Bosznia és Hercegovina Emberjogi és Menekültügyi Minisztériumának miniszterhelyettese nyitotta meg Darko Glišić, ubi községi elnök jelenlétében, amellyel Lopare Község hivatalosan 2015. május 5-én vette fel a testvérvárosi kapcsolatot.

A szórvány napjainak többek között az a célja, hogy egybegyűjtse mindazokat a loparei polgárokat, akik külföldre mentek, hogy évente legalább egyszer felkeressék azt a helyet, ahonnan elszármaztak, s hogy lehetőséget találjanak üzleti partnerekkel való kapcsolatfelvételre is, akár beruházásról, közös beruházásról, akár kereskedelemről, idegenforgalomról vagy más, kölcsönösen előnyös gazdasági, oktatási, művelődési illetve sportbeli együttműködésről legyen szó.

9333_4.jpg


Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop