Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megnyílt az európai filmek 22. fesztiválja

2015.07.18.

A Lifka Sándor-díjak átadásával ma este a palicsi Szabadtéri Színpadon megnyílt az Európai Filmek 22. Fesztiválja. Az európai filmgyártáshoz való kimagasló hozzájárulásért alapított elismerést ezúttal az egyik legjelentősebb európai rendezőnek svéd Roy Anderssonnak és a hazai Želimir Žilniknek ítélték oda.

9317_1.jpg

Miután Radoslav Zelenovićtól, a fesztivál igazgatójától átvette a rangos elismerést, a fesztivált hivatalosan Roy Andersson nyitotta meg.  A teltházas rendezvényen a neves svéd rendező többek között elmondta, hogy nagy megtiszteltetés számára azok között lenni, akik korábban ebben az elismerésben részesültek, s hogy jelen lehet ezen a tekintélyes európai fesztiválon, amely az igazi filmeket támogatva rámutat azok jelentőségére, szépségeire és nem a brutális, üzleties filmeket részesíti előnyben. 

9317_2.jpg
Roy Andersson i Radoslav Zelenović

Želimir Žilnik a Lifka Sándor-díjat Mira Banjactól, a Fesztiváltanács elnökétől vette át. Az ismert rendező a fesztivál jelentőségét méltatva megjegyezte, hogy öt évvel ezelőtt az undergraund /alternatív filmek díját/ kapta meg, most pedig ezt, ahogyan fogalmazott: mainstream filmért, vagyis a fősodráshoz tartozó alkotásért.

- Azon gondolkodtam, miben is változtam meg. Ez alatt az öt év alatt négy filmet forgattam: egyet a munkásainkról, a tranzíció áldozatairól, egyet a fasizmus elleni harcról, egyet a bevándorlókról... A témák, amelyekkel foglalkoztam, idővel a filmezés fősodrába kerültek. Nem én változtam meg, hanem a fősodrás került közelebb hozzám – mondta Žilnik.

 9317_3.jpg
Mira Banjac i Želimir Žilnik

A fesztivál alapítója, Szabadka Város nevében Maglai Jenő polgármester szólt az egybegyűltekhez. Hangsúlyozta, hogy a fesztivál legfontosabb jellemzője a hagyomány és az évek hosszú sora alatt felmutatott fejlődés, majd kitért a fesztivál két évtizeddel ezelőtti vonására.

- Az első tíz évben a fesztivál a világpremiereken kívül – amelyek Palicsról kerültek a mozikba, elsősorban a hazai és a régiós filmgyártás felé fordult. Ez volt az első érintkezési pont az akkor még hadakozó országok között. Gyakran hagyják ezt a tényt figyelmen kívül, de egy valóban bátor vállalkozásról van szó, amelynek célja a politikai viszályok ellenére is ápolni a szomszédos országok kulturális másságát – mondta Maglai Jenő polgármester.

9317_4.jpg
Maglai Jenő

Slaviša Grujić, a vajdasági Kormány alelnöke, tartományi művelődési és tájékoztatási titkár arról beszélt, hogy már maga az elnevezés, az európai fesztivál komoly és szép programot vár el Palicstól, illetve, hogy a fesztivál olyan művészi üzenetet hordoz magában, amellyel a filmnek rendelkeznie kell.

9317_5.jpg
Slaviša Grujić

A megnyitóünnepség során bemutatták a fesztivál zsűrijét, amely a versenyprogramban bemutatott legjobb filmnek az Arany Torony-, a legjobb rendezésért pedig a Palicsi Torony-díjat ítéli oda.

A fesztivál Magnus van Horn Efterskalv című svéd filmjével kezdődött, a fesztivál ideje alatt pedig, amelyet egyébként az Európai álom jelmondat jegyében július 24-ig rendeznek meg, 9 különböző program keretében, a palicsi és a szabadkai mozitermekben összesen több mint 90 filmet vetítenek.  

A fesztiválszervező a Szabadegyetem, a rendezvényt pedig Szabadka Város, a Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság, a Művelődési és Tájékoztatási Minisztérium valamint számos védnök támogatja.

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop