Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

A vállalkozások fejlesztése a svédországi helyes gyakorlat jegyében

2015.07.17.

Dragi Vučković, az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet vezetője és Nebojša Daraboš, a Városi Tanács gazdaságért felelős tagja ma a svéd Sandviken Község küldöttségével találkozott, amelyben Anders Landel, az önkormányzat Európai Ügyek Hivatalának vezetője, valamint Ana-Luis Klin és Peo Larson, a snadvikeni Vállalkozók Szövetségének elnöke és alelnöke kapott helyet. A munkaértekezletet a helyes svédországi gyakorlatra és tapasztalatokra épülő vállalkozásfejlesztési projekttel kapcsolatos együttműködés kezdete alkalmából hívták össze.

9316_1.jpg

A Városháza Zöld termében megtartott megbeszélést követően Nebojša Daraboš sajtónyilatkozatában emlékeztetett rá, hogy 2014. június 6-án a Városháza Média Központjában Szabadka Város és Sandviken Község képviselői szándéknyilatkozatot írtak alá, majd elmondta, hogy a Szándéknyilatkozattal összhangban községközi munkacsoportot hoztak létre, amely kidolgozta a két önkormányzat együttműködésére vonatkozó javaslatot. Ezt projekt-bejelentésként fogalmazták meg, amelynek középpontjában a szabadkai illetve észak-bácskai vállalkozások fejlesztése áll a svédországi helyes gyakorlatnak megfelelően.

- A projekt-bejelentést idén márciusban nyújtották be a Helyi Demokráciafejlesztési Községközi Irodának, 2015 júniusában pedig az adományozó a legjobb minősítést adta a projektre s jóváhagyta annak finanszírozását. Ezt követően írták alá az idei év július 1-jétől számított egy évre szóló támogatási szerződést. A projekt megvalósításához szükséges teljes összeget a Svéd Nemzetközi Együttműködés-fejlesztési Ügynökség (SIDA) biztosította. A projekt első fázisának költségeire, amely a megvalósíthatósági tanulmány és a vállalkozásfejlesztési javaslatok kidolgozását öleli fel, mintegy 24.000 eurót folyósítanak – mondta Nebojša Daraboš.

Hozzátette, hogy a projekt mostani szakaszában térségünkre kidolgozzák a vállalkozás-fejlesztési javaslatokat a svédországi gyakorlattal és tapasztalatokkal összhangban, együttműködve Sandvikennel, a partnerközséggel, a sandvikeni Vállalkozók Szövetségével, a svéd cégekkel, a vállalkozók szabadkai egyesületével és más szervezetekkel, amelyek tudásukkal és adataikkal hozzájárulhatnak egy színvonalas projekt kidolgozásához.

- A tanulmány elkészülte után kerül kidolgozásra az átfogó és részletes vállalkozásfejlesztési javaslat, amely konkrét lépéseket tartalmaz, s amelyet a második projektszakasz további finanszírozásra nyújtanak be a Svéd Nemzetközi Együttműködés-fejlesztési Ügynökségnek. Ebben az esetben a már biztosítottnál lényegesen nagyobb összegre lehet számítani, amiből konkrét beruházásokat lehet megvalósítani, illetve olyan jogi és pénzügyi mechanizmusokat kialakítani, amelyek a térség vállalkozói számára megkönnyítenék a gazdálkodást, hozzájárulva ezzel a helyi gazdaságfejlesztéshez – mondta Nebojša Daraboš.

Dragi Vučković kijelentette, hogy a színvonalas munkavégzés iránti elkötelezettség eredményei, a jó viszonyok kialakítása nem maradhat el, s hogy számára külön örömet jelent, hogy a sandvikeni vendégek Szerbiát egy az egész világgal való együttműködésre nyitott országnak tekintik, s hogy az Észak-bácskai Közigazgatási Körzet irodája folytatja a nemzetközi és az önkormányzatok közötti együttműködés kibővítését.   

A svéd vendégek köszönetet mondtak, amiért meghívták őket, hogy látogassanak el Szabadkára és az európai filmek palicsi fesztiváljára. Emellett külön örömüknek adtak hangot, amiért létrejött az együttműködés Szabadka Város és Sandviken Község között. Hangsúlyozták, hogy Sandviken szeretne jelentős támogatás nyújtani a régió vállalkozásainak a fejlesztéséhez.

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop