Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Királyhalmán üzembe helyezték az ivóvíz-kezelő berendezést

2015.07.15.

Pásztor István, Vajdaság AT Képviselőházának elnöke ma Királyhalmán működésbe helyezte az ivóvíz-kezelő berendezést.  A királyhalmi berendezés hivatalos üzembe helyezése alkalmából megtartott ünnepségen jelen volt Maglai Jenő, Szabadka polgármestere és Ilija Maravić, a Városi Képviselő-testület elnöke munkatársaival együtt, továbbá a holland partner, a Vitens Vízművek, a Víz a Mi Világunk Humanitárius Egyesület, az Aqua delft cég képviselői, a Vízművek és Csatornázási KKV illetékesei valamint Királyhalma Helyi Közösségének vezetői.

9308_1.jpg

Sugár György, a Vízművek és Csatornázási KKV műszaki igazgatója a sajtó képviselőinek elmondta, hogy Királyhalmán 2010 novemberében kezdték meg a nyers víz ivóvízzé történő feldolgozásának kísérleti projektjét az ún. ADART technológia alkalmazásával, amely a nyers vizet biológiai úton, vegyszerek hozzáadása nélkül dolgozza fel.

- A szűrőállomás megépítését és a vízminőség többszöri párhuzamos ellenőrzését követően, amit belső laboratóriumunkban, a Közegészségügyi Intézet laboratóriumában és a Holland Nemzeti Laboratóriumban végeztek el, a Köztársasági Közegészségügyi Felügyelőség engedélyezte a berendezés üzembe helyezését, Királyhalma lakosságának feldolgozott ivóvízzel történő ellátását, illetve elfogadta a vízminőségi bizonylatot. Ezzel megkaptuk a használatbavételi engedélyt, vagyis a kísérleti projekt működő létesítménnyé változott – mondta Sugár György.

A berendezés beszállítója, az Aqua delft képviselője, Branislav Petruševski mondott köszönetet mindazoknak, akik lehetővé tették a projekt megvalósítását – a holland kormánynak, amely támogatta a projekt megvalósítását, a Víz a Mi Világunk egyesületnek, az UNESCO–IHE Víztudományi Oktató Intézetnek, amely a találmányát térítésmentesen bocsátotta rendelkezésre, valamint a Vízművek és Csatornázási KKV szakembereinek, akik közreműködtek a projekt megvalósításában.

9308_2.jpg

Maglai Jenő polgármester elmondta, hogy olyan berendezést helyeztek üzembe, amely rendelkezik a teljes dokumentációval, az építési engedélytől a használatba vételi engedélyig, egy olyan projekt valósult meg, amely lehetővé teszi a településen a vízvezeték-hálózat bővítését, és ezzel megteremtették a feltételeket ahhoz, hogy a jövőben fejlődjön a ludasi és a hajdújárási vízvezeték-hálózat is.

- Ezeknek a projekteknek a megvalósítása nagy kihívást jelent majd mind az önkormányzat, mind pedig a Vízművek és Csatornázási KKV számára. Nem kellene megfeledkeznünk arról, hogy Hajdújárás és Ludas mellett a város területén még mindig van néhány helyi közösség, mint amilyen Mérges vagy Tavankút, ahol nincs kiépítve a vízvezeték, s rendjén lenne, hogy a jövőben ivóvizet biztosítsunk azon polgártársaink számára is, akik ezeken a peremvárosi településeken élnek - mondta Maglai Jenő polgármester.

A vízkezelő berendezés telepítését 200-200.000 euróval finanszírozta a holland partner és a szabadkai Vízművek és Csatornázási KKV az UNESCO-IHE Víztudományi Oktató Intézet EUREKA elnevezésű nemzetközi projektje keretében, azzal a céllal, hogy egy állandó üzemeltetésű egészséges ivóvíz-kezelő berendezéssé váljon.  

9308_3.jpg

Az ADART technológiát Hollandiában széleskörűen alkalmazzák. Ezt használja a legnagyobb holland vízmű, a Vitens. A vízben található (10 mikrogramm/liter alatti) arzént, vasat és ammóniát távolítja el adszorpciós eljárással a különleges regeneratív szűrőbetétekkel.  Ennek a technológiának az az előnye, hogy vegyszer felhasználása nélkül nyerünk ivóvizet aeráció és adszorpció segítségével, a másik előnye pedig, hogy melléktermékként vasat tartalmazó iszap keletkezik, míg az arzént leköti a szűrőbetét és az arzén inert marad, vagyis szabadon lerakható a hulladéklerakó károsítása nélkül.

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop