Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

A Fidelinka Keményítőgyárában megoldották az ipari szennyvíz tisztítását

2015.07.14.

A csődeljárás alatt álló szabadkai Fidelinka Skrob Kft-ben a termelési folyamat során keletkezett ipari szennyvizek sokéves gondját oldották meg a szennyvíztisztító üzembe helyezésével.  Ezen az eseményen ma jelen volt Maglai Jenő Szabadka polgármestere és Ilija Maravić, a Városi Képviselő-testület elnöke, valamint  Žana Šaranović, a Fidelinka Skrob üzleti koordinátora és munkatársai.

9306_1.jpg

Az üzemünkben keletkező szennyvizek tisztítására a membránszeparációs technológiát választottuk, egy újabb keletű technológiát – mondta Žana Šaranović, majd hozzátette, hogy a betáplált folyadékot, vagyis a szennyvizet két frakcióra különítik el.

- Az egyik, a könnyebb, úgynevezett tisztább frakció, a permeátum, amelyet a szennyvíztisztítás első fázisában közvetlenül beengedünk a befogadóba, mivel annak minősége eleget tesz a csatornahasználatról szóló rendeletben megkövetelt jellemzőknek.  A tisztítás folyamatában keletkező retentátum illetve koncentrátum okozza a szennyvíz szerves terhelését. Ezt a szervesanyag-maradványt bioetanol előállítására használják fel egy gyárban, amely már öt éve vásárolja fel tőlünk ezt a számukra nagyon fontos nyersanyagot – mondta  Žana Šaranović.

Mint mondotta, ez a beruházás mintegy 4 millió dinárba került, a szennyvíztisztító kapacitása pedig eléri óránként a 90 köbméter szennyvizet.

- Ezt a használt szennyvíztisztítót a szabadkai Fresh & Co. cégtől vásároltuk meg, a berendezést pedig tudásunknak, tapasztalatainknak köszönhetően sikerült beiktatnunk a termelési folyamatunkba. A szennyvíztisztító kapacitása óránként 90 köbméter szennyvíz, mi viszont naponta tisztítunk meg 90 köbmétert. Egyelőre az összes megtisztított vizet beengedjük a befogadóba, de a szennyvíztisztítás második szakaszában azt tervezzük, hogy a megtisztított víz egy részét visszajuttatjuk a termelésbe, amivel hatalmas megtakarítást érnénk el – mondta Žana Šaranović.

9306_2.jpg

Maglai Jenő polgármester az üzembe helyezéskor elmondta, hogy a gyár vezetősége megértést tanúsítva döntött úgy, hogy beruház a szennyvíztisztítóba.

- Véleményem szerint ez szép példája annak, hogy Szabadkán működnek társadalmilag felelősen gondolkodó vállalatok, s különösen érvényes ez akkor, ha figyelembe vesszük, hogy egy csődeljárás alatt álló vállalat olyan nyereséget ért el, hogy beruházzon ebbe a társadalmilag fontos berendezésbe. Remélem, hogy a jövőben a városnak, a Vízművek és Csatornázási KKV-nak valamint a városi szennyvíztisztítónak is kevesebb gondja lesz az ütésszerű terhelések miatt – hangsúlyozta Maglai Jenő.

Az önkormányzat megkezdte a Szabadka Város területén üzemelő szennyezők jegyzékének az elkészítését. Ez a kimutatás nem azért készül, hogy további anyagi terheket rójanak a vállalatokra, hanem hogy elkészüljön egy olyan adatbázis, amelyből látszik, hogy mivel is foglalkozik a szabadkai gazdaság, milyen szennyvizet bocsátanak a nyilvános csatornahálózatba, ugyanakkor pedig azért is, hogy a cégeknek segítsünk csökkenteni a nyilvános csatornahálózat ipari szennyvizekkel történő terhelését.

- Reméljük, hogy minden gazdasági alany, amely kézhez kapta az adatlapot tényleg komolyan fogja fel a kérdés jelentőségét, s hogy az elkövetkező időszakban mindent megtesznek, hogy szennyvizeiket olyan állapotba hozzák, amelyet nyugodtan kiengedhetnek a város csatornahálózatba. Jövőre megkezdjük a gazdasági szervezetek ilyen irányú ellenőrzését. Nem szeretnénk abba a helyzetbe kerülni, hogy a városi szennyvíztisztító és a Palicsi-tó megóvása érdekében más lépésekhez kelljen folyamodnunk – mondta a polgármester.

9306_2.jpg

A Fidelinka Keményítőgyára a térség egyetlen búzakeményítőjét és étkezési búzagluténjét. A cég protein- és keményítő alapú termékeinek a 85 százalékát szállítja Japánba, Németországba,  Törökországba, Lengyelországba, Csehországba, Szlovákiába és Malézijába.

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop