Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Fogadás a Horvát Köztársaság küldöttsége és a VHDSZ képviselői számára

2015.07.10.

Maglai Jenő, Szabadka polgármestere ma megbeszélést folytatott a Horvát Köztársaság küldöttségével, élén Željko Rajnerrel, a Szábor alelnökével valamint a Vajdasági Horvátok Demokratikus Szövetségének a képviselőivel. A találkozóra a VHDSZ megalakításának 25. évfordulója alkalmából került sor.

9290_1.jpg

A Városháza Zöld termében megtartott megbeszélést követően Maglai Jenő polgármester újságíróknak elmondta, hogy a megbeszélésen a Szabadkán élő horvát nemzeti közösség helyzetéről valamint a horvát és a többi kisebbségi közösség előtt álló kihívásokról cseréltek véleményt.

- A Horvát Köztársaság magas rangú küldöttségével ismertettük mindezeket a gondokat és remélem, hogy a jövőben is együttesen munkálkodunk majd a problémák megoldásán.  Különösen örülök annak, hogy érintettük mindazokat a kérdéseket, amelyek valóban jelentősek a kisebbségi közösségek távlatai és a térségben történő megmaradásuk szempontjából. Hiszem, hogy a Horvát Köztársaság képviselői is komoly megértést tanúsítanak nemzeti kisebbségük irányában ezeket a kérdéseket illetően – emelte ki Maglai Jenő.  

Željko Rajner elmondta, hogy a jövőben még jobb lesz az együttműködés a vajdasági kisebbségi közösségek között, s hogy a többségi néppel való együttműködés is lényegesen jobb lesz. Mint mondta, meggyőződése, hogy a Horvát Köztársaság a maga részéről mindent megtesz, hogy a vajdasági horvát kisebbség és annak gazdasági helyzete is javuljon a jelenlegihez képest.

- Azt tapasztaljuk, hogy a kisebbségi közösség fiatal, képzett tagjai más országokba mennek, ott is maradnak, nem térnek haza. Ez nagy gond, mert épp annak az értelmiségi elitnek a feladata lenne biztosítani minden közösség, így a kisebbségi közösségek jövőjét is, amely elhagyja anyaországát, más országban keresve a boldogulást, elszegényítve azt a közösséget, amelyet elhagynak. Hiszem, hogy a horvát befektetések a Vajdaságban megfordítják ezt a kedvezőtlen irányzatot, s hogy a horvát közösség legjobb és legrátermettebb fiataljai a Vajdaságban maradnak, egyidejűleg erősítve saját nemzeti közösségüket, de a Vajdaságot és Szerbiát is – hangsúlyozta Željko Rajner.  

Petar Kuntić, a VHDSZ elnöke elmondta, hogy Szerbiának az Európai Unió felé vezető útja fejezeteinek a megnyitásával komolyabban foglalkoznak majd a nemzeti kisebbségek kérdéseinek a megoldásával is.  Ilyen értelemben annak a meggyőződésének adott hangot, hogy Szerbia ezen az úton élvezni fogja Horvátországnak, az Európai Unió teljes jogú tagállamának a támogatását.

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop