Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megtartották az aratóversenyt

2015.07.11.

Stipan és Blaženka Šarčević nagyfényi birtokán megtartották a hagyományos aratóversenyt az aratóünnepség, a Dužijanca egyik leglátványosabb rendezvényét. A Dužijanca hagyományos ünnepség, amellyel köszöntik az aratás végét és hálát adnak Istennek az új búzáért.

9289_1.jpg

Az idei aratóverseny Stipan Kujundžić és Ruža Juhas kisboszniai aratópár jegyében telt, akik gyorsaságukkal, pontosságukkal és aratótechnikájukkal megérdemelten előzték meg a többi 29 aratópárt, akik Szabadkáról, a Vajdaság AT más részeiből illetve Bosznia és Hercegovinából, Horvátországról és Magyarországról érkeztek. A második helyet su Davor Balažević és Jasna Vuković szerezte meg, a harmadik helyen pedig megosztva végzett Mario Dulić és Suzana Kovačević valamint Perica Tikvicki és Emera Poljaković. A legidősebb aratópárt Király Illés és Panna, a legfiatalabbat pedig David Bedić és Vesna Ivković alkotta.

A hagyományoknak megfelelően az aratópárok már reggel hat órakor gyülekeztek a birtokon, a kötélfonás és a polgármester illetve a vendégek fogadását követően, akik fogatokon érkeztek, megtartották az aratópárok szemléjét és a kihagyhatatlan reggelit: a mezőn felállított szalmaasztalokon szalonna, kenyér, vöröshagyma, aludttej és kútvíz várta a résztvevőket. Az aratóreggelit követően Maglai Jenő, Szabadka polgármestere harangkongatással jelezte a verseny kezdetét, amelyben 30 aratópár mérte össze erejét és ügyességét a búza kézi aratásában.

9289_2.jpg

Maglai Jenő polgármester elégedetten nyugtázta, hogy idén nagyon jól termett a búza, majd kijelentette, hogy szemmel látható a szervezők és a résztvevők valamint polgártársaink komoly szándéka, miszerint a hagyományos aratóversenyt magas színvonalon kell megszervezni.

- A Város a jövőben is támogatja az ilyen rendezvényeket, hiszen múltunk és jövőnk, hagyományaink részét képezik, amelyeket meg kell őriznünk – mondta a polgármester.

A kézi aratást követően bemutatták a régi gépekkel történő cséplést, a ló- illetve traktorvontatású kévegyűjtést és –kötözést, a körülszántást, a behordást és cséplést. A kicsik aratóünnepségének résztvevői hagyományos gyermekjátékokkal szórakoztatták a jelenlevőket és fellépett a Bunjevačko kolo HMK hagyományápoló csoportja is.

9289_3.jpg

Az 1968 óta megrendezésre kerülő aratóversenyen újdonságként megszervezték a hagyományos tarhonyafőzést.

Az ide Dužijanca szervezője a bácskai horvátok Dužijanca Egyesülete.

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop