Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Leleplezték a Népszínház homlokzatát

2015.07.10.

A bejárati homlokzat és a hat korinthoszi oszlop leleplezésével befejeződött a szabadkai színházépület régi szárnya külsejének a felújítása. A Szabadság téri ünnepségen jelen volt Pásztor István, Vajdaság AT Képviselőházának elnöke, Aleksandra Fulgosi, köztársasági művelődési és tájékoztatási miniszterhelyettes, Slaviša Grujić, tartományi művelődési és tájékoztatási titkár, Nebojša Malenković, a Tartományi Nagyberuházási Alap igazgatója, Maglai Jenő, Szabadka polgármestere, Ilija Maravić, a Városi Képviselő-testület elnöke és számos polgár.

9287_1.jpg

Maglai Jenő polgármester mondott köszönetet mindazoknak, akik hozzájárultak a projekt megvalósításához, majd hozzátette, hogy hosszú, bírálatokkal teli évek után, a Népszínház építési projektjének részleges megkérdőjelezése után eljutottunk abba a szakaszba, amikor a város legjellemzőbb és legismertebb épületrészét eredeti állapotában mutathatjuk meg, s amikor felsejlik az első konkrét utalás arra, hogy a köztársasági és a tartományi szerveknek valamint az önkormányzatnak lesz elég erejük megvalósítani a szabadkai Népszínház új épülete megépítésének rendkívül igényes projektjét.

- Jelenleg a legfontosabb, hogy legyen önbizalmunk elhinni, hogy megvalósíthatjuk ezt a beruházást, hogy készek vagyunk közösségként megküzdeni a gondokkal, a kihívásokkal, s hogy Szabadkának közösségként igenis van jövője. A szabadkaiak érzelmileg kötődnek a Népszínház előhomlokzatához. Ennek leleplezésével, feltárulnak az épület oszlopai, a korinthoszi oszlopok, amelyek önbizalmunk oszlopai kell hogy legyenek, mert csak a szilárd oszlopok képesek elviselni a jövőnkkel kapcsolatos súlyos kihívásokat – mondta Maglai Jenő.  

Hozzátette, hogy továbbra is számít a köztársaság és a tartomány támogatására, ugyanakkor pedig bejelentette, hogy már idén folytatódnak majd a munkálatok az új épületrész tető alá hozásán.

9287_2.jpg

Nebojša Malenković elmondta, hogy a tartományi kormány elszánt a szabadkai Népszínház épületének a befejezésében.

- Eddig 334 millió dinárt irányoztunk elő a szabadkai Népszínház épületének a felújítására, szanálására és kibővítésére, a munkálatok ötödik ütemére pedig további 145 millió dinárt juttatunk.  Sikerült megóvnunk a régi épületrészt, amely most úgy néz ki, mint a korábbi évtizedek szabadkai képeslapjain. Ahhoz azonban, hogy a színház működőképes legyen, szükség van arra, hogy együttesen munkálkodjunk az elkövetkező időszakban, s hogy a köztársaság valamint a helyi önkormányzat lépést tartson velünk, s hogy jelentős eszközök biztosításával, együtt vegyünk rész a projekt megvalósításában – mondta Malenković.

Egyetértve abban, hogy a legnagyobb támogatást a vajdasági Kormány és a vajdasági Nagyberuházási Igazgatóság nyújtotta, Pásztor István úgy ítélte meg, hogy a köztársasági hatalom jelentős pénzügyi támogatása nélkül nem fejezhető be ez a beruházás.

9287_3.jpg

- Ilyen értelemben elvi megállapodás jött létre arról, hogy a köztársasági költségvetés az elkövetkező időszakban jelentősebb részt vállal a finanszírozásból. Tudjuk, hogy milyen gondokkal küszködik az ország, de reméljük, hogy elkülöníti a munkálatok folytatásához szükséges eszközöket, és hogy, lépésről lépésre haladva lassan befejezzük a színház építését – mondta Pásztor István.

Slaviša Grujić elmondta, hogy ma megtörtént az első nagy, látható lépés abba az irányba, hogy a munkálatok elmozdultak a holtpontról. Szabadka és a tartomány jó úton halad, hogy olyan színházat kapjon, amely mindenkinek szükséges.

A munkálatok ötödik ütemét a nyár végén kezdik meg, amikorra be kellene fejeződnie a kivitelező kiválasztására kiírt közbeszerzési eljárásnak.

9287_4.jpg

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop