Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Javult a romák helyzete

2015.07.08.

- Szabadka azon kevés szerbiai önkormányzat közé tartozik, amely mérhető eredményekkel rendelkezik arról, hogy az elmúlt öt év alatt javult a romák helyzete – jelentette ki dr. Goran Bašić, annak a szakértői csoportnak a vezetője, amely a szerbiai romák felzárkóztatásának 2015-2025-re szóló stratégiáját készíti elő. A Városháza Zöld termében konzultatív összejövetelt tartottak, amelyen a stratégia kidolgozásával kapcsolatos eddigi tevékenységet tekintették át.

9280_1.jpg

A stratégia az egyén illetve a roma családok szintjéig foglalkozik a teendőkkel, ami nagyon fontos, mivel eddig a hangsúlyt a roma nép egészére helyezték - mondta Goran Bašić, majd hozzátette, hogy a szerb kormánynak a romák felzárkóztatásával foglalkozó tanácsa bölcsen döntött amikor a stratégia megírását átengedte a szakembereknek és a civil társadalomnak.

Bejelentette, hogy a jövő héten a stratégia írásával foglalkozó munkacsoport újabb megbeszélést tart Szabadkán, amelyen megkísérlik bemutatni a stratégia első, vitára alkalmas változatát.

Milimir Vujadinović, a Városi Tanács szociálisvédelemért felelős tagja elmondta, hogy a megbeszélésen beszámoltak arról a tevékenységről, amely Szabadkán zajlott a roma népesség felzárkóztatása érdekében. Tavaly kinevezték a roma kérdésekkel foglalkozó koordinátort, most készül a költségvetés módosításának a javaslata, amelyben biztosítják a működéséhez szükséges anyagiakat, és a pályázati lehetőségeket a roma közösség helyzetének a javítása érdekében.  

Dr. Nenad Ivanišević, a Munka-, Foglalkoztatási, Harcos- és Szociálisügyi Minisztérium államtitkára szerint a roma népesség helyzetének a javítása nem csupán roma kérdés, hanem az egész társadalomé. Emiatt fordít erre a kérdésre külön figyelmet a szerb Kormány.

- Szabadka kitűnő példa, hiszen a szerbiai városok többségéhez képest előbb jár s ezt a jó gyakorlatot igyekszünk a jövőben is hasznosítani. A Kormány megtesz mindent a minél hatékonyabb felzárkóztatás érdekében. Akárcsak az egész országban, a roma közösség nagy problémája a munkanélküliség. A szegénységtől való elrugaszkodás leghatékonyabb módja az oktatás. Szabadka pedig erre is jó példával szolgál, hiszen sok gyereket írtak be az iskolákban - hangsúlyozta Ivanišević.

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop