Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Átadták a Dr. Bodrogvári Ferenc-díjakat

2015.06.22.

Ilija Maravić, Szabadka Város Képviselő-testületének elnöke és Maglai Jenő, Szabadka polgármestere ma este a Városháza Dísztermében megtartott ünnepségen átadták a Dr. Bodrogvári Ferenc-díj okleveleit és plakettjeit. A címeket és elismeréseket adományozó bizottság javaslatára a Városi Képviselő-testület a 2015. június 19-én megtartott 31. ülésén hozott rendeletével a 2014. évi kiemelkedő tevékenységért és figyelemre méltó alkotásért  a Dr. Bodrogvári Ferenc-díjat Andrej Boka filmrendezőnek, Dušan Svilarnak, a belgrádi Zeneművészeti Kar hallgatójának és Kanyó Ervin grafikus-művésznek ítélte oda.

9240_1.jpg

Ilija Maravić alkalmi beszédében elmondta, hogy a mai napon, 1935. június 22-én Bezdánban született Bodrogvári Ferenc, aki gondolkodóként elsősorban a szabadság és a szabadidő fogalmával, az ún. Frankfurti iskola negatív filozófiájával, a negálás igen bonyolult jelenségével és természetével, megnyilvánulásának behatárolt területével illetve a negálás és a humanitás még összetettebb viszonyával foglalkozott.  

Emlékeztetett rá, hogy 1979-ben a Művelődési Önigazgatási Érdekközösség alkotói díjait elsőként dr. Bodrogvári Ferenc,  a Pro Musica Kamarakórus és a Kamarazenekar vette át. Erre az alkalomra külön plakett készült, amelyen Sáfrány Imre szabadkai festőművész kis amőba-szerű lénye hullámzott, amelyet az alkotó Sámánnak nevezett el.

- Bodrogvári Ferenc 1980. május 31-én hunyt el életének és intellektuális munkásságának a csúcsán. Halála nagy veszteséget jelentett nem csupán Szabadka, hanem az egykori Jugoszlávia egész értelmiségi társadalma számára. Amikor nem sokkal Bodrogvári halálát követően kezdeményezték az alkotói díjak létrehozását, természetes volt, hogy róla nevezzék el. A Dr. Bodrogvári Ferenc-díj épp az az intellektuális támogatás, amelyet ápolni kell, s amellyel – az őt jól ismerők szerint – dr. Bodrogvári nem rendelkezett. Csupán néhány legközelebbi és legragaszkodóbb barátjától kapott támogatást – hangsúlyozta Ilija Maravić.  

Hozzátette: városunk azóta is folytatja a hagyományt, és minden évben odaítéli a díjakat azoknak a 40 évesnél fiatalabb kiemelkedő irodalmi, képzőművészeti és zenei alkotóknak, akik műveikkel és tetteikkel hozzájárultak Szabadka művelődési életének fejlődéséhez illetve itthon és külföldön kiemelkedő kulturális tevékenységet fejtettek ki az előző naptári évben.

- Hiszem, hogy a díjazottak büszkék lesznek arra a díjra, amelyet egy az ideológiákat és időt túlhaladó, becsületes és bátor alkotóról neveztek el. Gratulálok a Dr. Bodrogvári Ferenc díjasoknak s azt kívánom, hogy az elismerés további alkotómunkára ihlesse és ösztönözze őket – mondta Ilija Maravić.

Maglai Jenő polgármester hangsúlyozta, hogy a fiatalok nem a díjak, az elismerések reményében foglalkoznak alkotóművészetekkel, hanem megérzéseikre hallgatnak, amelyek a művészetek felé terelik őket.

- Számunkra rendkívül értékesek a fiatal művészek alkotásai, megismerésük, az alkotások valós értékeinek a felismerése és méltó megjutalmazása – megtiszteltetés, és privilégium is egyben. Az elismerések elnyerése és átadása a jutalmazott alkotók életének különleges eseménye, nem mindennapi pillanat, amikor munkásságuk a nyilvánosság reflektorfényébe kerül. Ezek a fiatal művészek ugyanakkor megnyitják azt a kaput, amelyen beléphetünk az ő külön, művészi világukba. Örülnénk, ha ezek az ajtók mindannyiunk előtt nyitva állnának – mondta Maglai Jenő polgármester.

A díjazottak nevében Dušan Svilar mondott köszönetet, aki kiemelte, hogy rendkívüli megtiszteltetés és öröm átvenni ezt az elismerést, amelyet mindazoknak ajánlanak fel, akik ezekben az években támogatták őket. Köszönetet mondott szüleiknek, nevelőiknek, tanítóiknak és tanáraiknak, akik a helyes útra terelték őket, majd hozzátette: az elismerés azt bizonyítja, hogy nem volt hiába való az, amit eddig tettek.   

A Sámánt ábrázoló plakett mellett a Dr. Bodrogvári Ferenc-díjban részesült alkotók egy díszoklevelet is kapnak, valamely képző- vagy iparművész alkotását. Ezúttal a díszokleveleket Molnár-Csikós Virág készítette.

A Városháza Dísztermében megtartott ünnepséget a szabadkai Zeneiskola tanulói tették még ünnepélyesebbé.

9240_2.jpg 

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop