Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Felújították a zsinagóga déli homlokzatát is

2015.06.15.

Dr. Babity János, Magyarország szabadkai főkonzulja, Pásztor István, Vajdaság AT Képviselőházának elnöke, Maglai Jenő szabadkai polgármester, Ilija Maravić, Szabadka város Képviselő-testületének elnöke, Szabados Róbert, a Szabadkai Zsidó Község elnöke, továbbá a Községközi Műemlékvédelmi Intézet és a kivitelező képviselői ma megtekintették a szabadkai zsinagógát, amelynek déli homlokzatán is befejeződtek a felújítási és restaurálási munkálatok.

9215_1.jpg

Szabados Róbert ebből az alkalomból kijelentette, hogy az utóbbi másfél évben sokat tettek a zsinagóga felújítása érdekében, és a déli homlokzat szanálása olyan lépés, amelyet a zsinagóga épülete külső homlokzatának teljes felújítása érdekében tettek meg.

- Bízom abban, hogy hamarosan megkezdődnek az északi homlokzat rekonstrukciós és restaurációs munkálatai, valamint a zsinagóga belsejének rendezése.  Ugyancsak hiszem azt, hogy ez a létesítmény hamarosan ott szerepel majd a turisztikai és kulturális objektumok világ térképén – mondta Szabados Róbert.

Pásztor István úgy véli, hogy egy-két év múlva teljes fényében ragyog majd a zsinagóga épülete, és hogy az épület külsején és belsején folyó munkálatok befejezését követően Szabadka, Szerbia és az egész régió egy olyan igazi gyöngyszemmel gazdagodik, amelyre mindannyian büszkék lehetünk.

- Rendkívüli elégedettséggel tölt el, hogy a szabadkai zsidó közösség és Szabadka városának ebben a nagy vállalkozásában Magyarországgal, a vajdasági kormánnyal, a tartományi művelődési és tájékoztatási titkársággal, Magyarország szabadkai főkonzulátusával és Magyarország belgrádi nagykövetségével egyetemben részt vehetek. Úgy vélem, hogy ezek a nagy erőfeszítések eredményt hoznak, gyümölcsözőek lesznek, és a szabadkaiak, a vajdaságiak, legfőképpen pedig zsidó polgártársaink több évtizedes várakozása végre megvalósul, és teljes fényében felragyog majd az épület, amely mindössze egyetlen év alatt épült fel emelte ki Pásztor István.

9215_3.jpg

Maglai Jenő polgármester elmondta, hogy a déli homlokzat felújítási és restaurációs munkálatai a határidő lejárta után néhány nappal fejeződtek be, de rendkívül szakszerű és minőségi munkát végzett a kivitelező, hogy a beruházás szerződésben rögzített értéke 13,5 millió dinár (a hozzáadott értékadóval együtt) és a végső elszámolást követően nagy valószínűséggel sikerül majd valamennyi pénzt megspórolni.

- Örömömre szolgál, hogy mindaz, amit a polgároknak megígértünk, a jelzett dinamika szerint valósul meg. Bizonyossá vált, hogy az év végéig sikerül a zsinagóga külsejét teljes egészében felújítani. Annál is inkább fontos ez, mert az északi homlokzat rekonstruálása, amely az éppen bejezett déli résszel szemben a közvélemény és a polgár szeme előtt zajlott, egyfajta nyomást gyakorol ránk, hogy azt is minél előbb fel kell újítani. A közbeszerzési eljárást az északi homlokzat felújítására befejeztük, meghatároztuk, kire bízzuk ezt a munkát, de az elégedetlen pályázó fél panasza alapján majd a belgrádi másodfokú szerv dönt arról, hogy ki lesz a kivitelező – hangsúlyozta a polgármester.

Hozzátette, hogy intenzív munka folyik a zsinagóga belseje berendezésének projektumai kidolgozásán, de a létesítmény komplexitása miatt csak két-három hét múlva tehetünk pontot a projekt-dokumentumok végére és ezt követően írható ki a közbeszerzési eljárás a zsinagóga belsejének rendezésére.

A munkálatokat egyébként a belgrádi KOTO Gazdasági Társaság, az építmények felújítására, rekonstrukciójára és építésére szakosított cég végezte. A munkálatok befejezésének határideje 2015. május 31. volt. A szakmai ellenőrzéssel Szabadka Város Építési Igazgatóságát bízták meg, a konzervációs felügyeletet pedig a Szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet látja el.

9215_2.jpg

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop