Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
Reload
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

Megnyílt a nemzetközi regionális vásár

2015.06.04.

A városi sportcsarnokban megnyílt a SuSajam 2015 elnevezésű nemzetközi és regionális vásár, amelyen szombatig, június 6-ig mintegy 1600 négyzetméteres kiállítási területen, 48 standon hét ország közel 200 kiállítójával és termékeikkel találkozhatnak a látogatók. Szerbián kívül magyarországi, horvátországi, csehországi, Bosznia-Hercegovina-i, romániai és montenegrói kiállítók vannak jelen a vásáron, amelynek partnere az idén a Boszniai Szerb Köztársaság Gazdasági Kamarája.

9143_1.jpg

A hivatalos megnyitón a jelenlevő kiállítókhoz és látogatókhoz elsőként Petar Đokić, a Boszniai Szerb Köztársaság ipari-, energetikai és bányaipari minisztere szólt. Őt Borko Đurić magiszter, a boszniai szerb entitás Gazdasági Kamarájának elnöke követte, majd pedig Maglai Jenő polgármester beszélt.

Đokić miniszter elmondta, hogy a Boszniai Szerb Köztársaság küldöttsége azzal a világos üzenettel érkezett a szabadkai vásárra, amely szerint ahhoz a térséghez tartozik, amely közös történelmi, kulturális, gazdasági, nemzeti és egyéb más értékeken osztozik.

Elmondta, hogy a SuSajam az idén különös módon érinti az energiahatékonyság kérdését, azt a területet, amelyet fejleszteni próbál az általa vezetett minisztérium is.

- Ma Európában és az egész világon nyitott kérdésnek számít az energiahatékonyság rendszerének fejlesztése, és sok ország már nagy számú törvényt is hozott ennek a területnek a rendezésére. Úgy vélem, hogy mi ezen a téren még távolról sem használtunk ki minden rendelkezésünkre álló előnyt és lehetőséget, mert az energiahatékonyság rendszerének erősítése fejlesztési esélyt jelent, különösen az energetika és az építőipar számára. A Boszniai Szerb Köztársaság ezen a területen sok törvényt megalkotott már, és ennek az aktivitásnak az idei szabadkai vásár is növeli a jelentőségét, mivel ez a tevékenység felbecsülhetetlen jelentőségű a jövő szempontjából – hangsúlyozta Đokić.

Borko Đurić Banja Luka és Szabadka gazdasági kamaráinak jó együttműködését idézte, amit – ahogy mondta – az idei rendezvényen a partneri kapcsolat is erősít és bizonyít.

- A gazdasági helyzet régiónkban azt jelzi, hogy a régió minden országában megnövelték saját gazdaságuk állami támogatását. A térségen belüli kapcsolatokat is magasabb szintre emelték, ugyancsak teljes politikai támogatást élvezve a kétoldali és multilaterális szerződések révén. Meg kell találni a gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzésének módját a jól átgondolt projektumokkal, de támogatásokkal is, mégpedig pénzügyi serkentéssel és szubvenciókkal, továbbá megfelelő, minőségi törvényalkotással, amelyeknek fel kell használniuk a fejlett országok legjobban ismert gyakorlatát, amely gazdálkodásunk feltételei között alkalmazható, és ha kell, hozzáalakítható – mondta Borko Đurić.

9143_2.jpg

Maglai Jenő polgármester a SuSajam megnyitásakor elmondta, hogy az idén először mutatkozott igény nagyobb kiállítási területre, mert a sportcsarnokon belül nem sikerült helyet találni minden érdeklődő kiállító számára, és hogy ez a tény ebben a gazdasági helyzetben, amikor a vásárokon való részvétel jelentős kiadást jelent a vállalatok számára, rendkívüli sikernek számít, és hogy a jövőben nagyobb kiállítási, illetve vásári felületről is el kellene gondolkodni.

- Egyértelműen megmutatkozott, hogy a Szabadkai Nemzetközi Regionális Gazdasági Vásár megvalósította a kitűzött célt: Szerbia és a régió államai gazdasági szakembereinek találkozóhelyévé vált, olyan rendezvénnyé, amelyen kicserélhetik ötleteiket és tapasztalataikat, és ahol új üzleti kapcsolatok alakíthatók ki, erősíthető a térségben a gazdasági együttműködés. Az is vitathatatlan, hogy a szabadkai vásár hozzájárul a határokon átnyúló együttműködés kiépítéséhez és erősítéséhez – emelte ki Maglai Jenő.

Emlékeztetett arra, hogy tematikailag a vásár az idén az energiahatékonyságot, mint vitális kategóriát dolgozza fel, ami nem csupán az építőiparra vonatkozik, hanem az ésszerű energiafelhasználással éppúgy foglalkozik, mint az energia irányításával, kezelésével.

Ezt a szegmentumot – tette hozzá a polgármester – a vásáron a kiállítók mintegy négy százaléka jelenti, de jelentőségük révén ők sokkal nagyobb részt, jóval többet jelentenek, mint amit a számok mutatnak.

- Az elkövetkező időszakban további erőfeszítésekre van szükség annak érdekében, hogy ezt a szabadkai vásári rendezvényt még jobban megszervezzük, javítsunk a marketingen és a látogatottságon, mégpedig nemcsak a kiállítók, hanem a látogatók számát is növelve – hangoztatta a polgármester.

A szabadkai gazdasági szakemberek részéről nagy volt az érdeklődés az idei vásáron való részvétel iránt, amit bizonyít az a tény is, hogy az ország hét városából jöttek el a gazdasági kamarák: Nagybecskerekről, Sremska Mitrovicából, Zaječarból, Požarevacról, Valjevóból, Pancsováról és Szabadkáról. Horvátországból az eszéki, križevci, rovinji és vukovári kamarák képviselő voltak jelen. Saját standdal szerepelt a vásáron Magyarország is, ahonnan eljöttek a kiskunhalasi, szegedi és érdi kiállítók.  A Boszniai Szerb Köztársaság területéről mintegy 30 vállalat mutatkozott be.

A vásár csütörtökön és pénteken is 10-től 20, szombaton pedig 18 óráig látogatható. A belépés díjtalan, a kérdőívet kitöltő látogatók pedig nyereményjátékban vesznek részt, amelynek főnyereménye egy központi fűtésre szolgáló kazán.

A vásár fő szervezője a Szabadkai piacok Kommunális Közvállalat, társszervező pedig a szabadkai székhelyű Regionális Gazdasági Kamara. A védnökök Szabadka városa és Vajdaság Autonóm Tartomány.

9143_3.jpg

Népszámlálás

SUFINANSIRANJE MERA ENERGETSKE EFIKASNOSTIMédia Központ és ProtokollПаркингeZAHTEVIHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia

Colour Coop