Посетите Суботицу Дубра управа
Управа за капитална улагања АП Војводине
Mreža za razvoj Subotice
ЛОКАЛНИ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА УНАПРЕЂЕЊ E ПОЛОЖАЈА РОМА
ROMACTED
EU ZA TEBE
Inputrans
Colourful Cooperation
OPTI-BIKE
OPTI-BIKE
ART NOUVEAU
IPA CBC CRO-SRB
EU Briges
EU Briges
Exchange 5
Aktualitások

A vízellátás és a szennyvizek elvezetésének javítása

2015.06.03.

Maglai Jenő polgármester, Ilija Maravić, a Városi Képviselő-testület elnöke, Tomislav Veljković polgármester-helyettes, Kern Sólya Mária, a polgármester kommunális ügyekkel és környezetvédelemmel megbízott segédje és Tóth Godó Valéria, a Szabadkai Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat igazgatónője, valamint munkatársai megtekintették ma a II-es és VII-es számú szennyvízgyűjtő, továbbá a központi gerinccsatorna építésén folyó munkálatokat, amelyek Szabadkai város vízrendszerei fejlesztésének projektuma (SWUP-I) keretében kerültek sorra.

9134_1.jpg

A Szabadkán jelenleg zajló munkálatok egy olyan nagy projektum keretében folynak, amelynek célja a vízellátás és a szennyvizek elvezetésének javítása az egész város területén – nyilatkozta Maglai Jenő polgármester, miután megtekintette az építkezést a II-es számú főgyűjtő csatornán. Hozzátette, hogy ennek a projektumnak a megvalósítása lehetővé teszi sok polgárnak a vízvezeték- és szennyvízcsatorna hálózatra való rákapcsolódást.

Pótolni a több évtizedes lemaradást

- Az a szándékuk, hogy az elkövetkező néhány évben pótoljuk a több évtizedes lemaradást, azaz megoldjuk, illetve jobbára rendezzük a város területén a szennyvíz elvezetését. Még egy „vízgyár”, illetve vízkitermelő létesítmény és a vízvezeték-hálózat gerinccsatornáinak a kiépítésével vegyileg és bakterológiailag is tiszta ivóvizet biztosítsunk minden lakos számára. Ezzel életminőségükön is javítani tudunk – hangsúlyozta a polgármester.

Elmondta, hogy a II-es számú szennyvízgyűjtő főcsatorna, amelynek építése néhány évtizede kezdődött, részben felöleli annak a 115 évvel ezelőtt épített, működő szennyvízelvezető csatornának a felújítását is, a hálózat bővítése pedig az új fogyasztók számára is lehetővé teszi a szennyvizek elvezetését egészen a szennyvíztisztítóig.

Tóth Godó Valéria szerint rendkívül fontos az új és komoly beruházások megkezdése, a vízvezeték- és csatornahálózat bővítése Szabadka város területén, és bízik abban, hogy a Vízművek és Csatornázási KKV sikeresen eleget tesz kötelezettségeinek, amelyeket e nagy munka elvégzése érdekében kötött szerződés aláírásával magára vállalt.

Az elhasználódott vízvezeték-hálózat javítása

A központi gerincvezetéken folyó munkálatok megtekintését követően a polgármester kijelentette, hogy Szabadka városának és a Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalatnak komoly gondokat okoz a négy évtizeddel ezelőtt lefektetett vízvezeték-hálózat karbantartása.

9134_2.jpg

- Amikor a vízvezeték-hálózat felújításáról beszélünk, el kell mondani, hogy intenzívebbé kell tennünk a felújítást, hogy az elkövetkező néhány évtizedben biztosítani tudjuk a városban a folyamatos és minőséges ivóvízellátást. Ismeretes, hogy a nyolc millió euróból, amelyet a projektumok alapján ezekre a munkálatokra előirányoztunk, hat millióra kötöttünk szerződést, mivel a város a közbeszerzési eljárás révén kettő milliót megtakarított. A Vízművek és Csatornázási KKV és az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Bank (EBRD) képviselőivel megbeszéltük: úgy nézzük, hogy ezeket az eszközöket átirányítsuk az I-es számú vízkitermelő, a „vízgyár” és az egész, végóráit élő rendszer javítására, felújítására – közölte Maglai Jenő.

A municipális kötvények

A harmadik építőhelyen, a VII-es számú szennyvízelvezető főcsatorna munkálatainak helyszínén, ahol a legjobban haladnak a kivitelezők, Maglai Jenő elmondta: Ezzel a beruházással, amely ehhez a főcsatornához kapcsolódik, csupán a munka egy részét végzik el, mivel a szükségletek jóval nagyobbak.

Hozzátette, hogy arra számít: a Városi Képviselő-testület egyik következő ülésén elfogadják majd a 600 millió dinár értékű municipális (városi) kötvények kibocsátására vonatkozó határozatot, amelyek bevételéből már a jövő év tavaszán folytatódhatnának a beruházások a vízvezeték- és szennyvízelvezető csatornahálózat kiépítésén a városnak azokban a részeiben, ahol még nincsenek ilyen létesítmények.

- A Vasutas Településen élők 30 évvel ezelőtt befizették a járulékokat Szabadka városának, de a város ezt nem tartotta tiszteletben, és nem épült ki a szennyvízelvezető csatornahálózat. Éppen ezért úgy vélem, hogy a Vízművek és Csatornázási KKV az idén el kellene hogy készítse a projektdokumentációt a városi és a másodlagos (szekundáris) vízvezeték- és csatornahálózatra ebben a városrészben, hogy ezt a projektumot jövőre realizálhassuk. Ezeknek a munkálatoknak a tervezett költségei mintegy 330 millió dinárt tesznek ki, és remélem, hogy a közbeszerzési eljárás segítségével sikerül majd 10-20 százalékot megtakarítanunk, amit ugyancsak a vízvezeték- és szennyvízcsatorna hálózatok építésére fordítanánk, megoldva ezzel e helyi közösség polgárainak az ivóvízellátáshoz és a szennyvizek elvezetéséhez fűződő problémáját. Ideértve a minőséges ivóvízellátást éppúgy, mint a talajvizek és egyéb szennyvizek elvezetését is – nyilatkozta Maglai polgármester.

9134_3.jpg

A projektumok elkészítésére és a vízvezeték- illetve csatornahálózat kiépítésére vonatkozó javaslatot a VII-es számú főgyűjtőhöz tartozó terület kapcsán a Vasutas Település Helyi Közösségben az újságírók és az összegyűlt polgárok előtt Nagy Abonyi Mária, a Vízművek és Csatornázási KKV beruházások megvalósításával foglalkozó szolgálatának vezetője ismertette.

A II-es számú szennyvízgyűjtő főcsatorna 6975 méteres szakaszán folyó munkálatoknak 2016. december 31-ig kell befejeződniük, a VII-es számú, 924 méter hosszúságú főcsatornának pedig 2015. augusztus 1-ig kell elkészülnie. A vízvezeték-hálózat központi gerincvezetéke 2950 méter hosszan épül, és a tervek szerint 2015. december 7-ig készül el. A kivitelező az újvidéki Graditelj NS Építővállalat.

Szerződés a kölcsönről és a projektumról

Szabadka Városi Képviselő-testülete 12-ik, rendkívüli ülésén, 2012. április 26-án határozatot hozott Szabadka városának hosszú távú adósságvállalásáról a nagyberuházások kiadásainak fedezésére. Ez a Szabadkai vízrendszereinek fejlesztéséről szóló projektum, amelynek realizálásához 11 millió eurós kölcsönt vett fel a város az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Banktól.

Szabadka és az EBRD között a kölcsönről szóló szerződést, illetve az EBRD és a Vízművek és Csatornázási KKV között a projektumról szóló megállapodást 2012. május 4-én írták alá. A 11 millió eurós hitel (kölcsön) visszafizetésének ideje 12 év, beszámítva a három éves kedvezményes (grace) periódust is. A kamatot és a hitel alapösszegét 2019-ig Szabadka városa törleszti, 2020-tól 2024 végéig pedig ezt a kötelezettséget átveszi a Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat, amit a szubszidiáris kölcsönről és donációról a város és a Vízművek és Csatornázási KKV közötti szerződés szabályoz a kölcsönről szóló szerződés feltételei alapján.

Az Európai Fejlesztési és Újjáépítési Bank a Nyugat-Balkánnak szánt beruházási keret (WBIF), illetve a Nyugat-Balkánnak címzett közös európai alap révén biztosította a donációt a VII-e számú szennyvízgyűjtő főcsatorna kiépítésére, konzultáns alkalmazására és az iszapkezelési tanulmány elkészítésére, amely iszap a nyersvíz és a szennyvizek kezelése folyamán keletkezik.

     9134_4.jpg

Референдум

RENDKÍVÜLI HÍREK

Медија-центар и Протокол

Média Központ és Protokoll
ПаркингHelyi Adóügyi TitkárságPlan Razvoja AP VojvodinePanonreg

Digitális kultúra

024 ÜGYFÉLKAPCSOLATI KÖZPONT
Szolgálati közlemények
Lokalni ombu
SÚLYOS BETEG GYERMEKEK GYÓGYKEZELÉSÉT SEGÍTŐ ALAPÍTVÁNY
Művelődési intézmények
Oktatási intézmények
Helyi közösségek

Sportegyesületek

Informator
Közműdíjak támogatása
Okirat rendelés
Tájékoztató
Fejlesztési stratégia
Colour Coop